News Flash:

Cum se taie liliacul de vara ca sa infloreasca a doua oara

17 Martie 2018
1135 Vizualizari | 0 Comentarii
liliac

Liliacul de vara (Buddleja davidii) ajunge la dimensiuni considerabile, de pana la 6 metri inaltime si 5 metri diametru. Daca este lasata netaiata, tufa va deveni foarte densa, iar inflorescentele mai mici. Taiarea anuala face planta mai viguroasa, cu tulpini mai puternice si inflorescente mai mari.

Infloreste din iulie pana in septembrie. Florile sunt melifere si atrag fluturii si albinele.
Uneori, dupa primul val de flori, Buddleja infloreste a doua oara, pe lastarii laterali. Florile sunt insa mai mici.

Pentru a forma tufe cu tulpini puternice, plantele tinere trebuie taiate. Operatiunea se face primavara, cand incepe noua crestere. Lastarii subtiri sau vatamati se elimina. Tulpinile care au ramas se taie pana la 3-4 noduri. In acest fel vor forma un schelet de noi lastari de la 30 de cm de la baza.
Pe langa aceste taieri de formare, planta are nevoie de taieri de intretinere.


Pentru a inflori in fiecare an, Liliacul de vara se taie in fiecare an. E nevoie de aceste taieri pentru ca arbustul infloreste pe lastarii noi. In plus, trebuie sa se inlature prin taieri lemnul batran care aglomereaza planta.

Primavara, taiati toate tulpinile care au inflorit in anul precedent. Taierea se face deasupra unei perechi sanatoase de muguri. Din tulpina veche se pastreaza doar 2-3 perechi de muguri. In acest fel, Liliacul de vara are timp sa formeze lastarii pe care vor aparea si florile. Tot cu aceasta ocazie se taie toti lastarii care au avut de suferit peste iarna. Nu lastati cresteri moarte in tufa pentru ca sunt o sursa de imbolnavire.

Daca nu ati taiat Buddleja probabil aveti deja o tufa foarte densa. Aceasta are tulpini slabe si subtiri pe care apar flori putine, pozitionate in varf. Cresterea deasa face ca Liliacul de vara sa fie vulnerabil in fata insectelor daunatoare.

Situatia se poate remedia prin taieri severe pana la scheletul initial. In acest fel noile cresteri vor inlocui vechile tulpini groase si care nu mai produc flori. Operatiunea se face primavara.

La o luna dupa taierea initiala lastarii slabi se inlatura din nou. Se pastreaza doar 8 lastari care sunt sanatosi si suficient de puternici sa formeze un nou schelet. Pe ei vor aparea in acelasi an si chiorchinii de flori.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1129 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005101 (s)