News Flash:

Cum se sterg petele de sare de pe incaltaminte

26 Ianuarie 2018
1032 Vizualizari | 0 Comentarii
pete de sare

Suntem nevoiti sa ne confruntam si cu petele de sare care raman pe pantofi, pe pantaloni, pe covoarele de la intrare si care cu greu pot fi indepartate. Pentru a rezolva problema mai usor, redactorii de la www.ivillage.com au cerut cateva sfaturi unor experti in curatenie.

Cum prevenim petele de sare

“Prima conditie pentru protejarea articolelor din piele este sa va asigurati ca sunt bine curatate, cremuite si ceruite. Aceste produse le vor face rezistente la apa”, a spus coautorul cartii Jeff May's Healthy Home Tips, Jeff C. May. Pentru pantofi si articole de imbracaminte care pot veni in contact cu zapada folositi ceara de albine, uleiuri speciale si alte produse de ingrijit care vi se ofera odata cu achizitionarea produsului. Asigurati-va ca acoperiti intreaga suprafata a materialului, mai ales in zonele care intra in contact cu zapada. Pentru a testa eficienta produselor puneti cateva picaturi de apa acolo unde le-ati aplicat deja. Apa ar trebui sa se scurga imediat ca si cum ar fi pe hartie cerata. Pentru casa incercati produse pentru intretinerea parchetului pe baza de ceara si spay-uri special create pentru protectia tesaturilor impotriva petelor.

Uscarea naturala este cea mai sanatoasa
Inainte sa intrati in casa indepartati zapada care s-a adunat pe haine sau pe incaltaminte. “Un covor dur sau o perie pentru pantofi asezate la intrarea in casa va vor ajuta sa indepartati cele mai multe dintre materialele care au aderat la suprafata pantofilor, inclusiv sare sau mizerie”, spune autoarea cartii The Naturally Clean Home, Karyn Siegel-Maier.

Odata intrati, inainte de a incerca sa indepartati petele, lasati incaltamintea, geaca sau pantalonii sa se usuce. La fel procedati si cu covoarele patate. Daca materialul este mult prea gros si necesita un timp de uscare indelungat, folositi un uscator de par. Autorul cartii Cleaning Magic, Joey Green, recomanda sa adaugati putin amidon de porumb care va absorbi apa.

Folositi produse de curatare naturale
Amestecati otet alb cu apa in parti egale si puneti continutul intr-o sticla cu pulverizator. “Aplicati pe pete, dar fara ca materialul sa se imbibe”, spune Siegel-Maier. Testati amestecul in locuri mai putin vizibile, deoarece acidul din otet poate deteriora anumite culori. Apoi stergeti usor cu o carpa moale sau cu un burete. In cazul in care pata nu iese de prima data, aplicati apa cu otet din nou si lasati sa actioneze peste zece minute. “Este un fel de osmoza”, spune May. “Sarea se va ridica la suprafata” si va putea fi curatata fara probleme. In cazul covoarelor, la final folositi aspiratorul pentru a indeparta orice resturi care ar fi putut ramane intre fibre.

Evitati greselile comune
“Orice ati face nu folositi bicarbonat pentru a indeparta petele de sare”, avertizeaza May. Motivul este ca strazile sunt acoperite nu numai cu sare (clorura de sodiu) ci si cu clorura de calciu care vine sub forma de pelete mici. Amestecate cu bicarbonat de sodiu, aceste pelete vor avea o reactie chimica in urma careia se vor crea depozite de calcar.

De asemenea, evitati sa curatati covoarele cu abur. Picaturile de apa vor ramane prinse in interiorul covorului si combinate cu sare vor face petele sa arate si mai rau.
In final, din cauza chimicalelor folosite pe strazi pentru a accelera topirea ghetii este indicat sa nu lasati petele de sare necuratate. Cu trecerea timpului vor deveni tot mai greu de curatat, plus ca sunt daunatoare animalelor de casa. Acestea vor avea tendinta sa linga sarea riscand astfel sa se imbolnaveasca si chiar sa sufere arsuri.

preluat de pe jurnalul


karyn siegel-maier
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1293 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006409 (s)