News Flash:

Cum se aprind in mod corect lumanarile pentru vii si adormiti? Semnificatia lumanarilor

18 Decembrie 2017
971 Vizualizari | 0 Comentarii
doliu3 1

Cum se aprind in mod corect lumanarile pentru vii si adormiti?

– Cum se aprind in mod corect lumanarile pentru vii si adormiti? Se aprinde o lumanare pentru o persoana sau pentru mai multe persoane?
Arhimandrit Mihail Daniliuc:
– Cel care aprinde o lumanare se arata a fi iubitor de Dumnezeu, de Hristos, care este „lumina lumii”. Deci lumina lumanarii inchipuie in primul rand pe Cel ce este izvorul luminii si al iubirii, pe Hristos Domnul.
Lumanarea este, totodata si un semn al jertfei curate pe care credinciosul o aduce in fata lui Dumnezeu. Deci accentul sa nu cada numaidecat pe numarul lor, ci pe modul cum savarsim acest act liturgic. Daca banutii ingaduie este bine sa aprind cate o lumanare pentru cei pentru care ma rog, vii si adormiti. Dar, daca nu-mi permit sa fac acest lucru, pot aprinde o lumanare pentru cei vii, pomenindu-i pe fiecare dupa nume, si una pentru cei repausati, dupa aceeasi randuiala, zicand „Pomeneste Doamne pe robii Tai (si spui numele).”

– Ce rugaciuni sa spunem atunci cand aprindem lumanari pentru vii sau adormiti?
– Pr Andrei Atudori:
– Atunci cand aprinzi o lumanare pentru cei vii sau pentru cei adormiti poti sa spui asa: pentru vii – „Pomeneste Doamne pe robii Tai (si spui numele)” iar pentru adormiti – „Pomeneste Doamne pe adormitii robii Tai (si spui numele)”. Daca ai vreo cerere speciala atunci spune-i lui Dumnezeu gandul tau asa cum poti. El stie ce este de folos tuturor!

***

Parinte, atunci cand aprindem o lumanare, sa spunem ca o facem in cutare scop?

– Cuviosul Paisie Aghioritul: O aprinzi. Dar unde o trimiti? N-o trimiti undeva? Prin lumanare cerem ceva de la Dumnezeu. Cand o aprinzi si spui: „Pentru cei ce sufera trupeste si sufleteste si pentru cei ce au mai mare nevoi”, in acestia sunt cuprinsi si vii si mortii. Stiti cata odihna simt cei adormiti cand aprindem o lumanare pentru ei? Astfel dobandeste cineva comuniune duhovniceasca si cu cei vii si cu cei adormiti. Lumanarea, in putine cuvinte, este o antena ce ne pune in legatura cu Dumnezeu, cu cei bolnavi, cu cei adormiti.

***Preot Nicolae Tanase: Noi jertfim acum la Sfanta Liturghie ceara curata de albine, untdelemnul, tamaia, vinul si painea. Inainte, lumanarile si candela foloseau la iluminat; acum nu mai folosesc, avem alt fel de iluminat, avem curent electric.

De ce, totusi, ardem lumanari, de ce ardem candela? Pentru ca vrem sa aducem jertfa, adica ne lipsim de ceva, pentru Dumnezeu. Jertfa noastra este bine primita doar daca intelegem ce este jertfa; iar daca nu intelegem, atunci fumul jertfei noastre, daca putem sa ne exprimam asa, nu se urca la ceruri, ci se raspandeste.

***

Lumanarea aprinsa este marturisire: cred in lumina, cred in Hristos. (Episcopul Justinian Chira)

***

Flacara lumanarii de ceara, luminatoare si vie, primeste a fi expresia sentimentului rugator: asa as dori sa fie inima mea catre Tine, Doamne! Ceara moale si curata, care vine din lucrul harnicei albine – dar vai, cat de trandav sunt eu! – lumanarea cea svelta si dreapta, intruchipeaza ceea ce ar trebui sa vina din interiorul rugii omului.

Oricat de multe lumanari am aprinde, flacara este una si aceeasi: focul cel nestins de la tronul lui Dumnezeu.

Aceeasi caldura, aceeasi lumina, aceeasi curatenie avem in fiecare din ele. Cel ce se roaga aprinde o lumanare luand lumina de la cele deja aprinse, si o pune inaintea icoanei, se inchina, ingenuncheaza cu fata la pamant. Intreaga fiinta, trup si suflet se afla in rugaciune, respira si traieste in ea: o traire.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1116 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004527 (s)