News Flash:

Cum salvezi o orhidee ofilita

21 Octombrie 2017
1150 Vizualizari | 0 Comentarii
orhidee
Orhideea la ghiveci este una dintre cele mai apreciate plante de interior din tara noastra, fiind floarea care se ofera cel mai des in dar. Odata primita insa, multi nu stiu cum sa o ingrijeasca in mod corect, iar in timp, floarea se ofileste.
In fapt, orhideea nu este o planta foarte pretentioasa, dar trebuie sa se tina cont de cateva reguli stricte de ingrijire.
In primul rand, aceasta floare nu trebuie udata excesiv, nu trebuie sa fie mutata prea des din ghiveci si nici nu suporta prea bine tratamente excesive. In plus, e de preferat pastrarea ei intr-un ghiveci transparent, fiindca iubeste lumina.
In cazul in care orhideea a inceput sa ofileasca, este posibil sa fi fost udata excesiv, acest obicei fiind principalul factor din cauza caruia planta ornamentala poate muri.
Specialistii spun ca atunci cand turnam prea multa apa, aceasta impiedica oxigenul sa patrunda in radacini. In plus, atunci cand expunem radacinile la apa in exces vor putrezi si nu vor mai putea sa absoarba nici substantele nutritive si nici macar apa.


Orhideea ne arata cand este prea udata iar primele semne vizibile sunt frunzele care se dezvolta din ce in ce mai greu si care in cele din urma se ingalbenesc. Partea buna este ca daca ati facut aceasta greseala exista sanse sa salvati orhideea insa doar daca aceasta mai are macar cateva radacini neputrezite.
Iata care sunt toti pasii de urmat pentru revitalizarea unei orhidee care a fost udata prea mult:
1. Inclinati ghiveciul cu orhideea si scoateti radacinile din vas, iar apoi curatati-le de compost.
2. Dezinfectati in alcool lamele unui foarfece de taiat via. Analizati radacinile si taiati-le pe acelea care au putrezit.
3. Scurgeti apa de pe farfurioara pe care a stat ghiveciul si apoi spalati ambele recipiente. Aveti grija ca acestea sa fie sterse si uscate pentru pasul urmator.

4. Intr-o sita, amestecati pamantul special pentru orhidee cu apa de la robinet si aveti grija ca apa in exces sa se scurga din recipient.
5. Umpleti primii 3 cm de la fundul ghiveciului cu pamant umed si apoi puneti planta in ghiveci. Ulterior adaugati compost peste radacini.
6. Puneti orhideea la locul ei obisnuit. De acum inainte udati planta doar cand pamantul din primele straturi (3-6 cm) este uscat. De asemenea, inlaturati apa in exces care se scurge in farfuria de sub ghiveci.
De acum inainte, udati corect orhideea de doar doua ori pe saptamana (vara) sau o singura data iarna. In cazul in care aveti un ghiveci special pentru orhidee, puteti sa o udati abundent, lasati-o circa o ora sa isi absoarba apa necesara, apoi indepartati apa din farfurioara sau din masca.

Cea de-a doua situatie, in care radacinile sunt deja putrezite are de asemenea salvare. Trebuie doar sa le taiati complet si sa inmuiati planta in carbune activat maruntit. Dupa aceea, orhideea se pune deasupra pamantului din ghiveci pentru ca taietura sa se cicatrizeze. Atentie! In acest caz planta nu trebuie udata cateva zile.

ghiveci alcool orhidee
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1110 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004486 (s)