News Flash:

CUM SA-TI FERESTI COPILUL de "Balena Albastra". Cum se joaca si care sunt regulile. Afla totul despre acest JOC UCIGAS

30 Martie 2017
1367 Vizualizari | 0 Comentarii
balena albastra
Jocul Balena Albastra capata din ce in ce mai multa faima pe retelele de socializare. Si asta nu din pricina unor rezultate de seama sau pozitive, ci din cauza parerii generale ca jocul este responsabil pentru un numar tot mai mare de sinucideri din randul tinerilor.
Desi initial jocul ia amploare in Rusia, unde cauzeaza peste 130 de victime, acesta incepe sa fie tot mai recunoscut si raspandit. Se cunosc cateva cazuri chiar si in Romania si in Republica Moldova. Spre exemplu, astazi, la data de 17 martie, a avut loc un incident la scoala generala „Veronica Micle” din Iasi, unde mai multi copii au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce ar fi jucat „Balena Albastra”. Potrivit Adevarul, acestia isi tineau respiratia, tinandu-si mainile pe piept si mimand astfel pozitia unui om decedat.
Desi pare destul de absurd si putem privi aceste fenomene cu o oarecare reticenta, mai ales pentru ca nu este foarte clar cum manipularea din joc poate conduce la asemenea rezultate dezastruoase, trebuie sa luam in calcul faptul ca avem de a face cu minti tinere, in formare, care pot ceda chiar si celor mai mici pericole si tentatii, in special daca acestea le ofera atentia si caldura de care nu au parte in mod normal in viata lor.
Nu este foarte clar cum trendul de a juca Balena Albastra se raspandeste tot mai mult si ce ii determina pe cei mai multi dintre adolescenti sa recurga la astfel de actiuni. Dar cred ca este justificat sa ne punem o intrebare de acest fel.
Ce este Balena Albastra si cum se joaca
Balena Albastra este un joc din mediul online care ii manipuleaza pe tineri sa completeze 50 de sarcini, pe parcursul a 50 de zile. Obligatiile pe care jucatorii le au nu sunt simple si cele mai multe au implicatii daunatoare pentru o minte inca frageda. Acestia trebuie sa isi incrusteze pe piele tot felul de inscrisuri si desene, sa vizioneze filme horror si sa se trezeasca la ore neobisnuite din noapte. Deja putem sa observam cateva efecte nefaste ale jocului si se stie de ceva vreme ca un stil de viata nesanatos si expunerile constante la activitati si imagini care prezinta o fateta intunecata a realitatii nu fac decat sa accentueze starea de neliniste initiala, promovand in randul unora, cu un spirit mai putin puternic, ganduri sinucigase.
Modul de joc este simplu, implicatiile sale sunt mai grave. La inscriere, participantul intra sub tutela unui administrator, care il „indruma” prin sarcinile pe care le va avea si il va „ajuta” sa isi duca la indeplinire „obligatiile”. Acestea nu sunt obligatii in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca nimeni nu este legat de maini si de picioare si fortat sa realizeze acele actiuni asupra sa, dar jocul nu le ofera prea multe optiuni. Administratorul le aminteste constant ca, odata ce au inceput jocul, nu mai au posibilitatea de a scapa, iar in momentul in care jucatorii ezita sa faca ceea ce li se cere, acesta recurge la amenintari asupra lor si asupra familiei lor.
Administratorii le cer jucatorilor sa realizeze fiecare sarcina cu atentie si sa mentina secretul cu privire la acestea. De asemenea, jucatorii trebuie sa le trimita o poza prin care sa demonstreze ca si-au dus la indeplinire obligatiile. Abia apoi ei pot trece la urmatorul nivel. Partea cea mai sinistra e ca in ultimul task al jocului le cere acestora sa se sinucida. Iar daca reusesc sa faca asta, atunci vor castiga jocul; daca nu, administratorii ii vor „ajuta” pana vor reusi.
Prima sarcina presupune incrustarea pe mana, cu ajutorul unei lame de ras, #F58. Iar alte sarcini ulterioare le cer sa realizeze o balena.
E destul de greu sa privim copacii, daca suntem fascinati de imaginea padurii. Astfel, oricat de mult am invoca libertatea jucatorilor, deci posibilitatea lor de a se sustrage sarcinilor impuse, trebuie sa tinem cont ca aici avem de a face cu un soi de libertate limitata, denumita si libertatea sclavului. Practic, jucatorului i se prezinta doua optiuni (in mod oficial si pe care jucatorii aparent le iau de bune; in caz contra, nu s-ar justifica actiunile lor): ori fac ce li se cere, ori mor.
Asta e un fel de exagerare a chestiunii, dar tot subliniaza destul de bine problema de fata. Ce vreau sa zic este ca e destul de simplu sa incepi prin a judeca si vorbi tendentios la adresa celor implicati, insa nici pana in acest moment nu se cunosc exact implicatiile jocului Balena Albastra, dar cert e ca dezvoltatorii reusesc pe baza unor scheme sa manevreze comportamentul unor tineri care poate ca inca nu au capacitatea de a discerne ceea ce este corect sau nu.

Cine e tanarul care a inventat jocul „Balena Albastra“
Un barbat, pe numele Filip Budeikin, care se crede ca ar fi in spatele acestui joc a fost arestat la finalul lunii februarie, iar spusele sale ne socheaza. Acesta isi recunoaste vina si constientizeaza ca este responsabil de moartea a 17 tineri, mentionand ca victimele ”au murit fericite, pentru ca le-am oferit ceea ce nu aveau in viata de zi cu zi: caldura, intelegere, o conexiune”.
Nu stiu, zau, in ce masura victimele terorizate si cu putin respect pentru viata lor puteau sa moara fericite, dar aparent domnul Filip Budeikin se pricepe sa isi minta constiinta intr-un mod vadit. Iar caldura si intelegerea, din cunostintele pe care le am, nu pot fi oferite prin manipulari si santaje care sa iti demonstreze ce om rau si prea putin important esti de fapt.

filip budeikin
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1125 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006345 (s)