News Flash:

Cum sa nu dai in pancreatita acuta de sarbatori

26 Decembrie 2015
1881 Vizualizari | 0 Comentarii
carne la masa
Pancreatita acuta, supranumita si “marea drama abdominala”, este una dintre bolile ce risca sa se declanseze in prezenta meselor copioase, stropite cu alcool, pe care le consumam din belsug in perioada sarbatorilor de iarna. Pentru ca afecteaza unul dintre organele cu rol esential in functionarea corpului uman, respectiv pancreasul, boala poate determina chiar si decesul, daca nu este tratata precoce si corect. Asadar, profilaxia si tratamentul in faze incipiente ne pot pune la adapost de complicatiile grave ale acestei boli.

Practic, in cazul pancreatitei acute are loc un proces de distructie a pancreasului si a tesuturilor din jurul sau de catre propriile enzime.

Care sunt factorii de risc pentru aparitia pancreatitei acute?

Mai ales in perioada sarbatorilor, tubul digestiv, in general, si pancreasul, in special, sunt suprasolicitate de consumul exagerat de alimente bogate in grasimi, prajite sau afumate, la care se adauga bauturile alcoolice. Doua cauze majore sunt implicate in aparitia pancreatitei acute:

Litiaza biliara. Persoanele care sufera de litiaza biliara, deci care au pietre la fiere, sunt expuse riscului de a face pancreatita din cauza consumului de alimente grase precum smantana, maioneza, sarmalele sau pomana porcului. “Aceste alimente stimuleaza golirea veziculei biliare si eliminarea pietrelor care vor bloca canalul de varsare a bilei si pancreasului in intestin. Astfel, se declanseaza o cascada de reactii chimice in interiorul pancreasului care produce autodigestia glandei si a tesuturilor din jur. In plus, se produce o alterare a starii generale ca urmare a acestei intoxicatii enzimatice”, explica conf. dr. Ion Daniel, seful Clinicii de Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.

Consumul de alcoolul. Declanseaza aparitia bolii prindistrugerea glandelor pancreatice, ce determina eliberarea sucului digestiv in interiorul pancreasului. “Posibilitatile cele mai bune de tratament le are bolnavul cu pancreatita acuta de cauza biliara. Calculii se pot indeparta printr-o endoscopie interventionala, care deblocheaza fluxul normal al bilei si al sucului digestiv catre intestin. In cazul pancreatitei acute cauzata de alcool, posibilitatile de tratament sunt destul de reduse, astfel incat aceste forme au o evolutie mai grava cu risc de mortalitate mai ridicat,afirma conf. dr. Ion Daniel.

Vestea buna este ca aproximativ 85% dintre cazurile de pancreatita acuta sunt forme moderate sau usoare. Acestea se manifesta printr-o durere suportabila, dar persistenta in partea superioara a abdomenului si iradiata in spate. Pot aparea si varsaturi intense, repetate, precum si transpiratii.

Medicul chirurg ne sfatuieste sa recurgem in acest caz la regim alimentar 0, pentru a da posibilitatea pancreasului sa se refaca. Timp de 1-3 zile, pacientul va bea doar apa plata, aceasta fiind o solutie foarte buna de a pune in repaos alimentar tubul digestiv si pancreasul. Pentru durere, se poate lua un calmant sau se poate pune o punga cu gheata pe abdomen, pe locul dureros, care sa amelioreze evolutia unui proces pancreatic. In cazul in care durerea nu dispare, persoana in cauza trebuie sa se prezinte la medic.

Daca pancreatita imbraca o forma mai grava, simptomele persista, se agraveaza, sunt insotite si de o distensie abdominala, o durere persistenta si practic, o stare de soc manifestata prin hipotensiune, cu tendinta de lesin, o reducere a debitului urinar si chiar aparitia icterului. ”Formele grave de pancreatita necesita un regim de Terapie Intensiva sau chiar o interventie chirurgicala. Perioada critica pentru pacient este intre prima si a treia saptamana. Cei care trec de acest interval au sanse mai mari de supravietuire si de evolutie fara complicatii”, avertizeaza medicul chirurg.

Iata cateva sfaturi oferite de conf. dr. Ion Daniel pentru a evita pancreatita acuta, in perioada sarbatorilor:

1)      Mentineti o greutate normala! Persoanele supraponderale sunt primele expuse acestei patologii pentru ca fac mai des litiaza biliara.

2)      Faceti-va analize periodic! Cunoasterea si evaluarea starii de sanatate proprii este foarte importanta. O ecografie poate sa ateste prezenta unei litiaze biliare, care sa necesite o rezolvare chirurgicala. De asemenea, analizele de sange pot evidentia o crestere a trigliceridelor din sange, ceea ce poate previziona aparitia unei pancreatite.

3)      Evitati abuzul alimentar! Echilibrul alimentar este extrem de important. Astfel, chiar si o persoana predispusa la pancreatita acuta se poate bucura de masa de Craciun daca mananca moderat si rational.

4)      Evitati consumul de alcool! Alcoolul concentrat, sub forma bauturilor spirtoase ofera, intr-un volum mic, o cantitate crescuta de stimul toxic.

5)      Beti mai multa apa! Aportul crescut de apa dilueaza stimulii care ajung in stomac si in intestin, reducand concentratia acestora.

6)      Cunoasteti-va organismul! Oamenii sunt diferiti si au organisme diferite, de aceea este foarte importanta cunoasterea propriilor limite, care nu trebuie depasite. (sursa: doctorulzilei.ro)

pancreatita acuta pancreasul litiaza biliara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1115 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004798 (s)