News Flash:

Cum sa alegi corect ochelarii de soare

26 Mai 2015
1189 Vizualizari | 0 Comentarii
ochelari de soare
Credeai ca doar pielea are de suferit din cauza razelor solare? Si ochii pot fi afectati de radiatiile ultraviolete in egala masura. Iata de ce purtarea ochelarilor de soare este mai mult decat necesara. Stii insa sa-i alegi pe cei care te protejeaza cel mai bine?

Cumpara-i din magazinele de optica

Ochelarii de soare trebuie achizitionati numai din magazinele de optica medicala, pentru a fi siguri ca respecta standardele internationale de calitate in ceea ce priveste filtrele de protectie si tratarea speciala a lentilelor.

Pe ochelari trebuie sa se regaseasca marca „CE” (in conformitate cu legislatia UE), precum si procentul de protectie contra radiatiilor UVA si UVB.

In plus, in magazinele de optica vei fi sigur ca vei beneficia de garantie pentru ochelari, dar si de consultanta de specialitate.   

Filtrul UV, criteriu esential

Ca sa te protejeze, ochelarii trebuie sa aiba filtru de protectie impotriva radiatiilor de tip A (UVA) si B (UVB).

Pe eticheta vei gasi un numar de la 0 la 4, care arata nivelul de protectie oferita.

Cel mai potrivit pentru orice varsta este nivelul 3, spun medicii.

Daca porti ochelari de soare fara acest filtru, faci mai mult rau ochilor decat daca nu porti deloc, pentru ca lentila fara filtru dilata pupila, iar in ochi va patrunde mai multa lumina.  

Nu culoarea ofera protectie

Contrar perceptiei comune, nu culoarea lentilelor ofera protectie, ci tratarea acestora cu o substanta speciala, care absoarbe radiatiile.

Cu toate acestea, culoarea lentilelor poate modifica perceptia culorilor si sensibilitatea la contrast.

Mai ales daca esti la volan, asigura-te ca lentilele nu vor distorsiona, de pilda, semnele de circulatie (urmareste pe eticheta daca ochelarii sunt sau nu indicati la volan).

Cele mai potrivite sunt lentilele maro, verzi sau fumurii, care asigura un contrast bun.

Daca mergi la plaja, este bine sa porti ochelari cu lentile polarizate, pentru ca acestea te vor proteja mai bine de lumina reflectata de nisip si de apa.

Ochelarii de soare nu trebuie sa fie doar un accesoriu la moda, ci, in primul rand, un aliat al sanatatii ochilor, ne recomanda medicii oftalmologi.

Fara ochelarii cu protectie, ne putem alege cu arsuri la nivelul retinei chiar si atunci cand privim la soare pret de cateva secunde.

Ca sa nu mai spunem ca, pe termen lung, din cauza neprotejarii ochilor putem face boli precum fotocheratita (arsura corneana dureroasa), cataracta (opacifierea cristalinului), pterigion, o boala a conjunctivei (membrana care acopera „albul” ochilor), manifestata sub forma unei excrescente carnoase in unghiul intern al ochiului.

De asemenea, cancerul ocular este un alt risc major al ochilor neprotejati.

Ochelarii de soare trebuie purtati indiferent de varsta (ochii copiilor sunt mai vulnerabili la razele UV) sau de anotimp (inclusiv iarna, pentru ca zapada reflecta puternic lumina).

Cum te protejezi daca porti ochelari de vedere?

Daca ai ochelari de vedere, ai mai multe variante pentru a-ti proteja ochii de soare.

Se pot face ochelari de soare cu dioptriile prescrise de medicul oftalmolog sau pe aceleasi rame se pot monta atat lentilele de vedere, cat si cele de protectie.

De asemenea, se poate recurge la lentilele heliomate, care se inchid la culoare sub actiunea razelor ultraviolete si care revin la culoarea normala cand intensitatea acestora scade.

Daca ai lentile de contact, poti purta in acelasi timp ochelari de soare fara dioptrii. (sursa: clicksanatate.ro)

radiatiile ultraviolete
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1161 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004764 (s)