News Flash:

Cum sa alegi cel mai bun pepene galben

31 August 2017
1402 Vizualizari | 0 Comentarii
pepene galben
Pepenii sunt cele mai intalnite si mai vandute fructe din aceasta luna. Pe langa gramezile de pepeni rosii se gasesc si pepeni galbeni, la fel de gusosi si cu foarte multe calitati nutritive. Istoria cultivarii pepenului galben incepe in Egipt, unde este cultivat de foarte multe secole. Denumit de greci"un mar copt la soare", pepenele galben nu a fost dintotdeauna dulce. In Grecia si Roma antica era considerat o leguma si consumat cu otet si piper.

Cu timpul, pepenii au capatat gustul si aroma pe care o au astazi si nu au mai fost considerati legume apa, glucide, lipide, proteine, fibre, calciu, magneziu, fier, vitaminele c , e, b3, b5, b6, b9 si este sarac in calorii. 100 de grame de pepene galben contin mai putin de 40 de calorii.


Consumul de pepenele galben stimuleaza functionarea vezicii biliare. In urma unor studii s-a constatat ca persoanele care consuma frecvent pepene galben prezinta cu 70% mai putine riscuri de a face cancer la bila. Datorita continutului vitaminei a si a carotenoidelor, pepenele galben previne aparitia maladiilor oculare, inclusiv a cataractei.


Anumite varietati de pepene galben au in continutul lor o enzima care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi din oxigen. Cercetatorii au descoperit ca in cazul persoanelor care se expun intensiv la soare, consumul de pepene galben intarzie aparitia simptomelor specifice impactului razelor ultraviolete asupra organismului uman.


Cercetatorii de la Institutul National Francez pentru cercetari agricole au facut un studiu care indica ca, antioxidantii continuti de pepenele galben scade nivelul proteinelor de stres care se acumuleaza in intestin.

Specii de pepene galben


Charentais
Este o varietate cu fructe sferice si cu coaja neteda. Pulpa este densa, foarte parfumata si de culoare orange-solomon.


Ananas
Acest soi de pepene este rotund alungit, portocaliu si coaja neteda. Miezul este alb, zemos si aromat.


Turchestan 
Este un soi timpuriu, rezistent la seceta, de forma globuloasa usor turtita, a carui pulpa este galben-verzuie.


Comoara Ungariei 
Este un soi semitarziu, care are coaja galben-portocalie, pulpa verzuie, zemoasa, dulce si aromata.


Cantalup 
Denumire acestui soi ii provine de la resedinta de vara de la Cantaluppo, aproape de Roma, calugarii cultivau pepene galben pentru suveranii pontifi.


Este un soi semitimpuriu, cu fructe sferic-turtite, de culoare galbena, pulpa galben-portocalie si foarte aromata si dulce, rezistent la seceta, destinat consumului proaspat sau in patiserie.


Titus 
Este un soi semitimpuriu, cu fructe rotunde, galbene, cu pulpa galben-verzuie.


Cum sa alegem pepenele galben
Codita pepenelui galben trebuie sa se dezlipeasca usor de fruct. Pepenele trebuie sa fie greu si dens, sa aiba un miros aaromat si placut iar Coaja pepenelui trebuie sa fie galbena-portocalie, uneori cu nuante verzui, lipsita de pete.



pepenii fructe pepeni galbeni
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1148 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006477 (s)