News Flash:

Cum recunosti cancerul hepatic

22 Mai 2014
2199 Vizualizari | 0 Comentarii
Cancerul hepatic este o boala din ce in ce mai raspandita, probabil din cauza schimbarii modului de viata, a alimentatiei, a raspandirii unor infectii sau toxine.

In aparitia sa sunt implicati mai multi factori de risc, unii cunoscuti, altii ipotetici. Practic, acesti factori agresivi ataca ficatul, ducand la distrugerea tesutului hepatic, iar organismul reactioneaza prin regenerarea tesutului distrus, ficatul fiind unul dintre organele cu o capacitate de regenerare extraordinara.

La trei saptamani dupa extirparea chirurgicala a doua treimi de ficat, volumul acestuia ajunge la valoarea anterioara operatiei, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Se poate intampla ca in procesul de regenerare hepatica sa apara erori, adica celule anormale cu mutatii genetice (celule mutante). Cand acestea se inmultesc exagerat, procesul neputand fi controlat de mecanismele normale ale organismului, pot sa apara tumori canceroase.

Cine risca sa se imbolnaveasca de cancer hepatic

Cel mai frecvent, cancerul de ficat apare la persoanele care au anumite caracteristici numite generic "factori de risc". S-a observat ca, in general, cancerul de ficat apare la persoanele in varsta de 50-60 de ani, care au infectie cu virusul hepatitei B sau C, ciroza hepatica de orice cauza, la consumatorii de alcool (pot face direct cancer hepatic, fara sa mai treaca prin faza de ciroza), la persoane care lucreaza in mediu toxic sau cu radiatii, consuma alimente cu toxine sau au boli autoimune hepatice.

Majoritatea cazurilor de cancer de ficat apar la pacientii care au una dintre bolile mentionate, cel mai frecvent ciroza hepatica. Cancerul hepatic apare, in circa 5% din cazuri, la persoane fara niciun factor de risc cunoscut, in 22% din cazuri la cei cu ciroza hepatica postvirala si in proportie de 43% la cei cu ciroza hepatica alcoolica.

In plus, apare in 27% din cazurile celor cu ciroza hepatica de cauza necunoscuta sau cu ficat gras, de cauza non-alcoolica (steatohepatita nonalcoolica).

Simptomele cancerului hepatic

Nu este foarte usor sa pui diagnosticul de cancer la ficat doar pe baza simptomelor, deoarece acestea nu sunt specifice - nu se intalnesc doar in aceasta boala.

Cel mai frecvent, pacientii cu cancer de ficat se plang de durere sau apasare in dreapta, la baza toracelui, scadere in greutate, scaderea poftei de mancare, oboseala accentuata progresiv si uneori greata, febra sau icter.

Daca tumora hepatica este voluminoasa, ficatul marit poate da senzatie de tensiune la baza toracelui, in dreapta, dar rareori se ajunge intr-o asemenea faza inainte de a se pune diagnosticul.

Unele dintre aceste simptome se pot intalni izolat sau in unele asocieri in numeroase alte boli sau chiar la indivizi sanatosi, de aceea simpla lor prezenta nu inseamna ca persoana respectiva are sigur cancer hepatic.

Cum se pune diagnosticul

Este extrem de important de stiut ca persoanele fara factori de risc pentru cancerul hepatic nu trebuie investigate special pentru aceasta boala daca nu au niciun simptom sugestiv. In schimb, persoanele cu factori de risc (infectie virala B sau C, ciroza, boli hepatice autoimune) trebuie urmarite activ pentru depistarea cancerului de ficat, chiar daca nu au niciun simptom.

Pentru diagnosticul cancerului hepatic se foloseste frecvent ecografia, examenul computer-tomografic sau RMN, dar si markerii tumorali specifici sau biopsia zonelor de ficat cu structura anormala depistate prin ecografie, CT sau RMN. In afara de cele mentionate, in cancerul de ficat frecvent VSH este crescuta, poate sa apara anemia, cresterea transaminazelor, GOT, fosfatazei alcaline sau bilirubinei.

Cancerul hepatic si "pata pe ficat"

Majoritatea modificarilor de structura hepatice se vad la ecografie sub forma de noduli sau "pete" (exprimare populara). Desi existenta unei astfel de modificari duce deseori persoana respectiva la ideea care cancer hepatic, acest lucru este rareori valabil, majoritatea nodulilor hepatici la persoanele fara risc nefiind cancerosi (noduli din ciroza, hemangioame, steatoza, chisturi etc).

Experienta practica medicala arata ca trebuie neaparat sa te gandesti la cancer de ficat fie la persoanele cu risc, fie la cei cu durere in dreapta, asociata cu scadere mare in greutate si icter, iar la cei cu noduli hepatici depistati ecografic daca au alfafetoproteinamarita (un marker tumoral uzual folosit pentru cancerul hepatic).

cancerul hepatic boala
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1116 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005014 (s)