News Flash:

Cum ne afecteaza organismul trecerea la ora de vara

26 Martie 2017
1058 Vizualizari | 0 Comentarii
trecere la ora de vara
Trecerea la ora de vara se face in fiecare an, in ultima duminica a lunii martie. Ceasurile se dau inainte in acelasi moment in toate tarile Uniunii Europene.
Ora de vara a fost prima data propusa de un entomolog din Noua Zeelanda, George Vernon Hudson, in 1895. 110 tari din intreaga lume folosesc astazi acest mecanism. In Europa, Islanda este singura tara care nu foloseste ora de vara. Rusia a inceput sa aplice acest sistem din 1981, insa a renuntat dupa 20 de ani, pe motiv ca nu vrea sa streseze cetatenii.
 
Ora de vara nu deterioreaza doar sanatatea populatiei, ci rezulta si in pierderi economice ca urmare a faptului ca oamenii sunt nevoiti sa isi ia concediu medical si sa consume mai multe medicamente”, a explicat dr. Tatiana Yakovleva.
 
Medicii sunt de parere ca oamenii au nevoie de aproximativ o saptamana pentru a se adapta la ora de vara, deoarece trebuie sa se trezeasca cu o ora mai devreme decat s-au obisnuit.
"Cei mai multi dintre noi isi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. Dupa cateva zile se vor obisnui cu noul program", a afirmat Xiaoyong Yang, profesor asistent la Universitatea Yale. "Totusi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care sufera de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetari sugereaza ca (n.r. ei) dezvolta un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord", a adaugat Yang.
Un studiu australian din 2008 a descoperit ca riscul barbatilor de a se sinucide la cateva saptamani dupa trecerea la ora de vara este mai mare decat in restul anului. O alta cercetare realizata in 2008, in Suedia, a relevat ca numarul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente in primele trei zile lucratoare dupa schimbarea orei.
Totodata, studiile au demonstrat ca pe perioada de vara sunt mai putine infractiuni si accidente rutiere, iar oamenii consuma mai putina energie electrica. De asemenea, tarile cu mai multe ore de lumina naturala au locuitori mai fericiti.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1229 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006521 (s)