News Flash:

Cum arata „cimitirul Pamantului” – orasul in care totul e otravit. Culmea, e locuit!

16 Octombrie 2017
1228 Vizualizari | 0 Comentarii
oras
Ozersk, nume de cod:„Orasul 40”. In padurile muntilor Ural, se afla orasul interzis al Rusiei, locul de nastere al armelor nucleare sovietice. Este un oras fara adresa, care nu apare pe nicio harta. In spatele gardurilor inalte, orasul este un adevarat paradis pentru locuitorii sai, pentru care insa acestia au platit un pret:sanatatea. Statisticile spun ca nivelul de poluare din Ozersk este de cel putin 4 ori mai mare decat cel din Cernobil. Rusii, bineinteles, neaga acest lucru.

Orasul Ozersk arata astazi ca unul dintre cartierele acelea de suburbie americane ale anilor 1950, cand toata lumea este fericita si nimeni nu duce lipsa de nimic. Locuitorii sai stiu insa adevarul:Orasul 40 este unul dintre cele mai contaminate locuri de pe planeta. Apa este poluata, legumele si fructele sunt otravite, iar sanatatea lor este deteriorata. Ei numesc locul „cimitirul Pamantului”.
„Orasul 40”-produs al propagandei sovietice
Propaganda sovietica si-a insa bine treaba;oamenii de acolo nu vor sa paraseasca orasul, considerandu-se a fi „ cei alesi”. Sunt mandri ca sunt locuitorii orasului interzis. Acolo ei s-au nascut, si-au intemeiat familii. Acolo, ei au intreaga viata.
In 1946, intr-un secret total, sovieticii au pus bazele Orasului 40. Acesta a fost construit in jurul combinatului nuclear Mayak, aflat pe malul lacului Irtyash. Initial, in oras locuiau doar intelectualii;savantii si muncitorii adusi din intreaga Rusie pentru crea impreuna arme nucleare, si a culmina cu bombe atomice. In primii 8 ani, locuitorilor le-a fost interzis orice contact cu restul lumii, cu familiile lor.
Propaganda sovietica i-a convins ca sunt „un scut nuclear si salvatorii lumii” si ca oricine dinafara orasului este un dusman. Iar pentru a le castiga increderea si loialitatea totala, i-a cumparat. In timp ce restul populatiei sovietice traia in mizerie si saracie, locuitorii Ozerskului aveau parte de paradis. Statul le oferise apartamente luxoase, mancare din belsug, exotica, scumpa-banane, lapte condensat, caviar, scoli si ingrijire medicala de calitate, activitati culturale si de divertisment. In schimb, ei nu trebuiau decat sa pastreze secretul orasului. 
Este o înţelegere pe care oamenii încă o păstrează.

 


ozersk orasul 40 ural cernobil orasul ozersk
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004756 (s)