News Flash:

Cum am putut fi atit de idiot incit sa cred ca emisiunea din 12 noiembrie 2014 – confruntarea dintre Victor Ponta si Klaus Iohannis, n-a fost aranjata in favoarea lui Klaus Iohannis?!

6 Septembrie 2016
1304 Vizualizari | 0 Comentarii
ponta si iohannis
Ion Cristoiu a postat in urma cu cateva zile pe blogul personal un articol ce merita atentie. Iata postarea integrala a jurnalistului:

"O stire data publicitatii miercuri, 31 august 2016, ne informeaza ca de la 1 septembrie 2016 Madalina Dobrovolschi, pe numele de fosta domnisoara, Puscalau, a fost numita Consilier de Stat la Administratia prezidentiala si purtator de cuvint al lui Klaus Iohannis.

Stirea i-a facut pe multi sa tresara. Pe cei aflati in cautarea unui pretext de a-i mai arde un pupic mediatic lui Klaus Iohannis, pentru ca numirea unei purtatoare de cuvint dupa un an aproape de absenta poate fi izvor de lauda. Pe cei lucizi, pentru c-au vazut in gestul prezidential o noua inutilitate. Un purtator de cuvint presupune ca presedintele sa cuvinte. Pai de unde si pina unde verbul a cuvinta la Klaus Iohannis? Poate verbul a macani. Eu insa am tresarit din alta cauza. Madalina Puscalau a plecat de la B1Tv pentru a fi protapita la TVR in locul unor jurnalisti de exceptie precum Sorin Avram ca moderatoare a talk-show-ului din prime-time.

In aceasta ipostaza ea a luat doua interviuri lui Klaus Iohannis: Unul pe 17 februarie 2016, altul pe 6 aprilie 2016. Sint singurele interviuri pe care Klaus Iohannis a acceptat sa le dea presei romane si presei in general in 2016. Refuzul de a da interviuri altor jurnalisti decit Madalinei Puscalau isi are explicatia in notele caracteristice ale celor doua interviuri: 

Amindoua au fost inregistrate.

Amindoua au fost marcate de intrebari care lasau impresia c-au fost trimise anterior presedintelui pentru a sti ce sa raspunda la ele pe de rost. Pe parcursul interviurilor, cu exceptia acestor intrebari dinainte stiute, Madalina Puscalau n-a pus nici o intrebare ivita din raspunsul presedintelui. Ca sa nu mai spun ca in nici un moment presedintele n-a fost rugat sa se explice sau sa aduca noi precizari dupa ce-a dat un raspuns.

Au evitat cu brio orice intrebare incomoda pentru Klaus Iohannis. Nu e vorba de intrebarile agresive, ci de intrebarile firesti, ivite din acuzele de rasunet aduse presedintelui. La ora cind i se lua al doilea interviu Scandalul casei de la Sibiu era in toi. Madalina Puscalau n-a suflat o vorba despre asta. Miercuri 12 noiembrie 2014 a avut la B1Tv cea de a doua confruntare dintre cei doi candidati ramasi in cursa pentru turul al doilea. Ca jurnalist am urmarit si comentat toate confruntarile pentru turul al doilea al prezidentialelor postdecembriste.

O mai mare supa de apa chioara decit asa zisa confruntare de la B1Tv n-am vazut in postdecembrism nu numai la prezidentiale, dar nici macar la locale. Pe linga faptul ca pentru prima data dupa decembrie 1989 confruntarea pentru turul al doilea al prezidentialelor nu mai era un eveniment politic major, ci o susa de camin cultural, desfasurarea a fost intruchiparea plicticosenie ucigatoare, a acelei plictosenii care ucide mai mult decit coruptia din discursurile lui Klaus Iohannis. Uluit de tot ce vazusem sub titlul de emisiune de televiziune, am postat pe cristoiublog.ro textul intitulat:

„Cei doi candidati se uitau la camera si nu unul la altul, nici macar la sinii distinsei moderatoare”

Pentru ca nu puteam credea intr-o comedie searbada prezentata de post drept confruntare, am gasit urmatoarele explicatii ale dezastrului gazetaresc:

„In fine, negociat de cele doua echipe, formatul confruntarii de la B1Tv l-a avantajat pe Klaus Iohannis, care, spre deosebire de marti seara, la Realitatea Tv, s-a putut desfasura in voie. Totusi, formatul rigid, adaugat spaimei moderatoarei ca i-ar putea scapa emisiunea din mina, au facut ca aceasta confruntare sa fie o excelenta dezbatere academica si o dezastruoasa emisiune de televiziune. Repet, vina nu e a postului, ci a echipelor care au negociat un format rigid, cu timp de raspuns uriesesc (doua minute, timp in care contracandidatul putea iesi la o tigara, moderatoarea putea sa faca un copil), cu timp precis de replica. Formatul, excelent la o confruntare in genul celei din 2009 sau 2004, n-a fost adecvat unei televiziuni de stiri. Obisnuit cu polemicile, cu schimburile de replici tipice televiziunilor de stiri, mi-a fost greu sa rezist pina la capat. Culmea prostiei a fost atinsa de faptul ca fiecare dintre cei doi candidati se uitau la camera si nu unul la altul, nici macar la sinii distinsei moderatoare. A rezultat pina la urma o succesiune de monologuri paralele, de o plicticosenie absoluta. Daca s-ar fi negociat un timp de raspuns mai mic s-ar fi putut discuta si politica externa. Din acest punct de vedere, era bine daca Klaus Iohannis accepta sa se mai stea citva minute.”

In spatiul public au inceput sa apara acuzatii potrivit carora emisiunea fusese aranjata in favoarea lui Klaus Iohannis.
De aceea, intr-un alt text, m-am grabit sa raspund la intrebarea:
„A fost sau nu aranjata in favoarea lui Klaus Iohannis confruntarea de la B1Tv?”

Si de data asta am refuzat sa dau crezare suspiciunilor fata de moderatoare:

„Cei de la B1Tv au tinut neaparat ca si la ei sa aiba loc o confruntare. Stafful lui Klaus Iohannis i-a santajat punind conditii infernale de desfasurare. Aceste conditii s-au vazut in transformarea emisiunii intr-o succesiune de monologuri paralele. Biata Madalina Puscalau, obisnuita pina acum cu «singele pe pereti» (cei din televiziuni stiu ce inseamna asta) al paruielii in direct dintre invitati, s-a vazut obligata sa intervina pentru a evita ceea ce da farmecul talk-show-urilor in Romania: polemica in direct cu iz de scandal. (…)

Da, a fost o confruntare aranjata pentru Klaus Iohannis. Dar nu pentru ca B1Tv n-ar fi jucat corect profesional, ci pentru ca important gazetareste era ca postul sa obtina si el dupa Realitatea Tv, postul concurent, o confruntare intre cei doi.

B1Tv avea de ales intre a se supune conditiilor negazetaresti impuse de stafful lui Klaus Iohannis si a pierde lovitura de presa care a fost gazduirea unei dezbateri intre cei doi candidai. Postul a optat pentru a doua varianta. Si eu as fi facut la fel! (…)

N.B. La sfirsit Klaus Iohannis i-a multumit Madalinei Puscalau pentru profesionalismul dovedit. Asta in timp ce pe Bogdan Rares l-a facut cu ou si cu otet. Si cind te gindesti cit l-a giugiulit mediatic Bogdan Rares pe Klaus Iohannis fara sa tina cont de avertismentele mele despre nerecunostinta politicienilor.”

Recitind cele scrise atunci din perspectiva spectaculoasei promovari de acum a Madalinei Puscalau imi dau seama, vorba lui Tudor Postelnicu, c-am fost un idiot.
Cum am putut sa cred ca n-a fost totul aranjat?!

Dupa Livia Stanciu, Madalina Puscalau si-a primit rasplata pentru contributia la victoria electorala a lui Klaus Iohannis.
Intrebare pentru cititori:
Cine urmeaza?", se intreaba jurnalistul Ion Cristoiu

puscalau klaus iohannis sorin avram ion cristoiu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1273 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008856 (s)