News Flash:

Cu ce se incepe curatenia in casa

24 Martie 2018
981 Vizualizari | 0 Comentarii
curat2

O zi obisnuita de munca presupune, de regula, numeroase activitati: serviciu, cu responsabilitatile sale si nervii aferenti, facturi de platit, drumuri de facut, de luat copilul...
O zi obisnuita de munca presupune, de regula, numeroase activitati: serviciu, cu responsabilitatile sale si nervii aferenti, facturi de platit, drumuri de facut, de luat copilul de la cresa, gradinita sau scoala, dupa caz, de pus la punct treburile gospodaresti, de ajutat micutul la lectii, de mers la petrecerile, serbarile sau evenimentele sportive ale acestuia...

Si lista poate continua... Cand mai ai timp si de curatenie in toata aceasta nebunie? Probabil ca doar in week-end, singurele tale zile libere... Ei bine, pentru a termina cat mai repede si cu aceasta "corvoada", trebuie sa ai in vedere cateva reguli de baza. In cel mai scurt timp, vei avea o locuinta curata, ordonata si ingrijita! 

1. Curat in toata casa, dar... o singura data! 
Fiecare miscare pe care o faci trebuie sa conteze. Acest lucru inseamna ca nu trebuie sa revii asupra aceluiasi loc de mai multe ori - daca dai cu aspiratorul in living, fa acest lucru cat mai bine si totul va fi in regula. Lasa cuta aceea a covorului, care nu ti se pare perfecta - important este sa fie curat! Astfel te vei scuti de nervi si vei avea mai mult timp la dispozitie! 
In plus, asta inseamna si ca trebuie sa "cari" cu tine, peste tot pe unde mergi in traseul tau gospodaresc, toate ustensilele necesare curateniei - in acest fel, nu vei mai pierde o gramada de timp intorcandu-te dupa ele peste tot pe unde le-ai lasat. 

2. Foloseste produsele si ustensilele potrivite activitatii pe care o intreprinzi 
Cu siguranta, acesta este unul dintre cele mai bune sfaturi pe care as fi putut sa ti-l dau. O data ce il vei pune in aplicare, vei vedea ca te-ai scutit de o mare bataie de cap si ca ti-ai salvat o mare parte din timpul si asa masurat. Vei avea nevoie de un "echipament" cu adevarat eficient in lupta ta impotriva dezordinii! 
In primul si in primul rand, iti va fi necesar un spatiu de depozitare - un suport, un raft si/sau o debara in care sa iti asezi toate ustensilele, carpele de praf, spray-urile si produsele pentru curatarea mobilei, a gresiei si a faiantei etc., precum si rezervele de orice tip. 

Iti va fi util si iti va salva cu adevarat timpul un astfel de suport, dar mobil, un cosulet sau ceva asemanator, pe care sa il poti purta cu tine in timp ce faci curatenie in toata casa - in acest fel, nu va fi necesar sa te intorci de fiecare data la locul de depozitare pentru a lua carpa de praf, spray-ul pentru mobila etc.
O data ce te vei obisnui cu noul (dar eficientul!) sistem, te vei intreba cum ai rezistat pana acum fara acest ajutor considerabil... 

3. Sterge praful de sus in jos... 
Sa nu crezi ca legea gravitatiei nu se aplica si particulelor de praf... Pentru ca vei descoperi ca nu puteai sa te inseli mai rau de atat. Daca incepi sa stergi praful de pe rafturile superioare ale mobilei, ajungand treptat la cele inferioare, vei vedea cat de mult ti se usureaza munca. 
Daca incepi de jos in sus, in permanenta exista praf cazut de pe raftul superior care se depune imediat pe raftul pe care tocmai l-ai curatat. Si nu cred ca vrei sa muncesti ca Sisif de fiecare data, nu?... 

4. Daca nu este murdar, nu pierde timpul curatand! 
Spre exemplu, suprafetele verticale nu sunt, de regula, atat de murdare ca cele orizontale. Pe rafturile superioare nu se depune atat de mult praf cat se depune pe cele aflate la o mai mica distanta de podea. Murdaria prezenta pe astfel de suporturi si suprafete este alcatuita, de obicei, din cateva amprente. Nu este necesar sa cureti cu strasnicie toata zona respectiva, ci doar petele pe care le observi. 

5. Nu clati sau sterge o suprafata inainte de a fi complet curata! 
Daca vei proceda contrar acestui sfat, nu vei avea altceva de facut decat sa o iei de la capat - in loc sa cureti, de fapt "ascunzi" murdaria... Curata bine, in prealabil, si apoi, ca un detaliu final, clateste sau sterge o singura data. 
Atunci cand te apuci de curatenie, nu incepe sa stergi sau sa clatesti o suprafata doar ca sa vezi daca este cu adevarat murdara sau nu. Daca te-ai inselat si suprafata nu este curata, nu ai facut altceva decat sa pierzi timpul degeaba si sa imprastii praful, cand ai fi putut sa faci o treaba buna de la inceput.
Invata sa "ghicesti" si sa verifici "stadiul" de murdarie al suprafetei pe care o cureti, inainte de a te apuca serios de treaba. Dupa ce faci acest lucru, curata bine si apoi vei sti daca este nevoie sa stergi sau sa clatesti suprafata respectiva o singura data sau de mai multe ori!... 

6. Daca ustensilele folosite nu dau randamentul asteptat, treci la... "artileria grea"! 
Ca orice altceva, si curatenia este o experienta care se invata. Treptat, vei ajunge sa te pricepi foarte bine la ustensilele si produsele de care ai nevoie, fara sa te gandesti prea mult la acest lucru.
Vei ajunge sa anticipezi activitatea pe care o vei face in momentul urmator si exact produsele necesare in acest scop, cu mult inainte de a te apuca efectiv de treaba. In acest fel, vei economisi si timpul de schimbare a produselor si a ustensilelor, precum si timpul de... gandire! 

7. Ustensile in buna stare de functionare inseamna (si) timp pretios... 
Un aspirator de care ai grija in permanenta, curatandu-i sacul de praf si filtrele, te va ajuta mai mult in activitatile tale si iti va economisi in mod incredibil timpul. Nu uita sa verifici de fiecare data dupa utilizare starea in care lasi acest aparat electrocasnic, pentru a te asigura ca la urmatoarea curatenie nu vei pierde minute pretioase cu pregatirea sa pentru "lupta".
Acelasi lucru este valabil si pentru carpele de praf, lavetele, mopul, spray-urile si alte ustensile de care te folosesti la curatenie, care trebuie sa fie curate si in perfecta stare de functionare. 

8. Pastreaza ordinea la locul de munca! 
Fie ca este vorba despre debaraua in care iti depozitezi toate ustensilele pentru curatenia generala, saptamanala sau zilnica (atunci cand este cazul), fie ca este vorba despre suportul mobil sau cosuletul in care pastrezi produsele de care ai nevoie in timpul curateniei, repetitia este mama invataturii - obisnuieste-te sa pastrezi aceste produse si ustensile in acelasi loc, de fiecare data. In acest fel, te vei scuti de neplacerea de a cotrobai mereu in cautarea produsului necesar intr-un anumit moment. 

Mai mult decat atat, ordinea la locul de munca este importanta si din alte puncte de vedere - nu cred ca iti doresti sa lasi aruncate prin casa toate aceste obiecte, pe care tot tu te vei obosi sa le strangi la final, sau pe care cainele familiei le va cara in joaca, prin toate incaperile... Si ghici din nou: cine le va strange?... 
Curand, vei deveni experta si in ceea ce priveste acest aspect.
Ba chiar te vei panica in momentul in care mana ta nu va gasi, in cateva secunde, produsul sau pamatuful cautat, care ar fi trebuit sa fie "la locul lui" in cosulet, asa cum ai stabilit acum foarte mult timp... 

9. Fii atenta la ceea ce faci! 
O clipa de neatentie si s-ar putea sa torni mai multa solutie pentru curatarea podelei decat ai fi avut nevoie. Acum ai de-a face cu prea mult clabuc... Si s-ar putea sa iti petreci urmatoarele ore curatand la el... Cu alte cuvinte, fii atenta la ceea ce faci, daca vrei ca totul sa mearga struna. 

10. Cu cat termini mai repede, cu atat mai bine! 
Nu iti spun ca vei termina de facut curatenie in toata casa cat ai bate din palme, pentru ca este aproape imposibil, oricat de multe sfaturi ti-as da... Dar vei vedea ca, treptat, vei ajunge sa termini treaba mai repede decat la inceput - deja stii ce ustensile si produse iti sunt necesare si cand, care sunt zonele din apartament asupra carora trebuie sa insisti mai mult, ce iti da bataie de cap si ce poti finaliza intr-un timp mai scurt.
Incearca sa termini curatenia din ce in ce mai repede. Se poate, iar acest lucru te va ajuta sa iti prioritizezi mai bine actiunile. 

11. Foloseste-te de ambele maini 
Munca iti este pe jumatate ingreunata daca o mana spala geamul si cealalta sta degeaba... Finalizeaza cu o mana una dintre actiunile intreprinse in timpul curateniei si incepe o alta cu cealalta mana. Spre exemplu, sterge praful cu o mana si aranjeaza cu cealalta obiectele pe care le-ai ridicat de pe rafturi in acest scop. Daca vrei mai putin timp de lucru, pune la bataie toata armele! 

12. Lucreaza in... echipa! 
Nu uita sa ii implici in treburile gospodaresti si pe membrii familiei tale. Daca sotul tau isi termina sarcinile cu zece minute mai repede, inseamna ca intreaga "echipa" termina cu zece minute mai repede. Motiv de bucurie si de facut planuri pentru orele libere care v-au ramas. 

13. Nu mai continua lucrul dupa ce ai terminat! 
Ai finalizat "misiunea"? Foarte bine! De acum, este momentul odihnei! Orice activitate lucrativa intreprinsa de acum incolo nu face altceva decat sa iti stirbeasca din timpul dedicat relaxarii. Clateste sau sterge cu o carpa curata suprafetele, ca un detaliu final, si... gata!
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1270 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004621 (s)