News Flash:

CSM sesizeaza Inspectia Judiciara si CNA, pentru declaratii ale lui Basescu referitoare la justitie

30 Aprilie 2015
1391 Vizualizari | 0 Comentarii
basescu amendat 1
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat din nou Inspectia Judiciara, precum si CNA, in legatura cu declaratii referitoare la justitie facute de Traian Basescu la un post de televiziune, dupa ce miercuri si-a insusit un raport al IJ privind alte declaratii care au afectat prestigiul justitiei.
In sesizarea trimisa Inspectiei Judiciare, Consiliul Superior al Magistraturii cere sa faca verificari pentru a stabili daca declaratiile facute miercuri de fostul presedinte Traian Basescu la postul de televiziune B1 TV au adus atingere independentei justitiei si au subminat autoritatea acesteia.
"Ca urmare a mesajelor publice lansate de domnul Traian Basescu, fost Presedinte al Romaniei, in cadrul emisiunii «Ultimul Cuvant», difuzata de postul de televiziune B1 TV cu incepere de la orele 22.00, in data de 29 aprilie 2015, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari pentru a se stabili daca prin acestea s-a adus atingere independentei justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia", se arata intr-un comunicat de presa al CSM.
De asemenea, conducerea CSM a sesizat Consiliul National al Audiovizualului (CNA) cu privire la posibila incalcare de catre postul de televiziune B1 TV a prevederilor Deciziei-cadru nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual.
Fostul presedinte Traian Basescu a vorbit, miercuri seara, in cadrul unei interventii telefonice la B1 TV, despre decizia Consiliului Superior al Magistraturii conform careia ar fi adus atingere independentei justitiei.
Basescu a declarat ca "in momentul de fata Inspectia Judiciara si CSM au devenit o maciuca care se aplica in gura, direct, oricarui om care vrea sa exprime ceva despre justitie".
"O sa fiu foarte direct si pe intelesul tuturor: in momentul de fata, Inspectia Judiciara si CSM au devenit o maciuca care se aplica in gura, direct, oricarui om care vrea sa exprime ceva despre justitie. Nu va suparati, in spatele acestei agresivitati a Inspectiei Judiciare si a CSM se afla o mare de coruptie, si o sa va exemplific. Sunt lucruri pe care m-am abtinut sa le spun, am sustinut acest sistem al justitiei, am sustinut forta lui in raport cu politicienii, dar vreau sa clarificam niste lucruri: sistemul este departe de a fi unul perfect, asa cum incearca a fi prezentat de liderii justitiei (...). De ce credeti ca a fost nevoie de Legea 10 cu privire la restituirea de catre primari a proprietatilor: pentru ca politicul a constatat ca in instante cei care aveau dreptul la restituiri erau taraiti 10-12 ani si nu reuseau sa intre in posesia proprietatilor si s-a considerat ca o sansa in plus ar fi primarii. Eu am fost unul dintre primarii care au facut restituiri masive pe Legea 10, substituind de fapt justitia, care trebuia sa rezolve problema asta", a sustinut Basescu.
"Nu discutam de cei noi, neaparat, discutam in general de sistem. Eu nu-i acuz pe proaspetii procurori si judecatori ca sunt neaparat corupti, dar constatam, sunt niste realitati, da? Aceasta tanguire a justitiei, acest delay urias, aceasta nedreptate generata de justitie a facut sa apara smecherii cu drepturi litigioase, care au cumparat de la amaratii care au stat 10-12 ani taraiti prin procese (...) si au ajuns sa vanda pe nimic si au generat cumparatorii de drepturi litigioase. Eu sunt revoltat de abordarea macuica in gura oricui vorbeste despre justitie, noi suntem perfecti: nu, sunteti la fel de corupti ca administratia, domnilor din justitie. Voi ati intarziat procese care trebuia sa functioneze, ca nu v-am spus-o in mandat, v-am incurajat sa mergeti inainte, v-am protejat de influenta politicului, dar totul are o limita. Obraznicia are o limita. Nu imi spuneti mie, care stiu de ce s-a dat legea 10, stiu de ce s-a creat ANRP-ul (...). Justitia a facut progrese uriase, dar modul in care incearca de 6 luni sa se arate a fi Fecioara Maria este una din minciunile publice pe care incearca sa le instaleze in favoarea unei justitii discretionare, ori acest lucru este inacceptabil", a mai spus Basescu.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1261 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009151 (s)