News Flash:

Cristoiu: Dacian Ciolos a pus bazele unei noi Afaceri de coruptie

13 Octombrie 2016
1221 Vizualizari | 0 Comentarii
ciolos2
"Asadar, Guvernul Dacian Ciolos s-a dat de gol. Cumintenia pamintului va fi platita aproape in intregime (10 milioane de euro!) de la Buget. Din taxele si impozitele noastre. Asa ne spune in cele din urma o Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern miercuri, 12 octombrie 2016. Dar nu numai atit.

Prin aceeasi Ordonanta de urgenta, Dacian Ciolos pune bazele unei noi Mari Afaceri de Coruptie:

ANRP-ul operelor de arta.

Potrivit purtatorului de cuvint al Guvernului, nu numai ca Guvernul da de la Buget 10 milioane de euro pentru o achizitie dubioasa, dar mai mult se creeaza premisele legale pentru ca Statul roman sa dea alte si alte sume infricosatoare pentru achizitii la fel de dubioase.

Sa ma explic.

Campania de donatii, ultracostisitoare (sa adaugam celor 10 milioane inca vreun milion, dat pe publicitate), a fost prezentata ca un act de constientizare a traditiei culturale romanesti.

N-are importanta daca banii se vor da sau nu prin donatii.

Importanta e campania, menita a stringe natiunea in jurul unui ideal.

Cum se intimpla in cazul oricarui act banditesc cu sclipici, au fost puse la lucru vorbele mari.

Iata un exemplu de vorbe mari, zise de Dacian Ciolos in 30 mai 2016:

„Asta e un test, daca romanii il vor pe Brancusi inapoi. Ce Brancusi a lasat mostenire umanitatii nu sint atit osemintele lui, cit opera lui. Asta e cea care il reprezinta cel mai bine. Brancusi nu e un sfint religios, e un sfint prin arta lui. Pentru un sfint ii aduci osemintele, pentru ca ele sint moaste. Eu cred ca osemintele lui Brincusi, cele care ii dau sfintenie, sint operele lui, inclusivCumintenia Pamintului”.

In realitate, campania era o smecherie menita a indulci pilula amara a platii de catre stat.

Am spus-o chiar din 18 martie 2016 in primul editorial consacrat uriasei escrocherii care se numeste Campania pentru ”Cumintenia Pamintului”.

Il republic aici pentru ca observatiile mele de atunci au azi cind stim urmarea o semnificatie importanta:

„Afacerea dubioasa Cumintenia Pamintului – debutul unui nou jaf de tipul celui de la ANRP?

Cum sunt insa un jurnalist batrin, mi-am amintit c-am mai traversat un moment postdecembrist in care premierul, membrii Guvernului, presa din dotarea Regimului, ne susurau la ureche vorbe dulci despre o alta Operatiune vinduta noua, prostilor, drept patriotica:

Retrocedarea proprietatilor.

E o datorie de cinste, de onoare, de patriotism sa dam inapoi proprietatile furate de statul comunist! ni se spunea din toate amvoanele politico-mediatice.

Zadarnic cirteam noi, cei care mai trecusem prin isterii romantico-patriotice asemanatoare, cind cu vinderea pe nimic a economiei romanesti hotilor de buzunare din comunism deveniti oameni de afaceri in postdecembrism, ca in nicio tara din Est, retrocedarea nu a luat proportiile retrocedarii de la noi, ca in stabilirea cui are dreptul trebuie sa fim atenti, deoarece in spatele urmasilor fostilor proprietari se pot ascunde hienele postdecembriste.

Ni se raspundea ca suntem comunisti, ca nu intelegem datoria celor de azi de a repera nedreptatile trecutului.

N-a trecut mult timp si au aparut dezvaluiri despre incredibilul jaf de la ANRP.

Ni se susurau vorbe mari despre datoria patriotica de a indrepta nedreptatile trecutului pentru ca sute de milioane de euro sa fie luate de la Buget si date unor gusteri pe post de interfete gen Stelian Gheorghe, zis Stelu. Ce-si incasau partea lor (destul de mica) micii gusteri duceau banii marilor gusteri din Guvernul Boc, cei care ne susurasera vorbe dulci despre datoria patriotica de a retroceda.

Afacerea cu terenurile nu mai merge.

Ma intrebam ce vor mai inventa gusterii pentru a pune mina pe noi sume de bani de la Buget.

Si iata ca au inventat:

Noul ANRP se numeste ”Sa ne pastram valorile!”

Debutul Jafului e facut cu afacerea Cumintenia Pamintului.”

De fiecare data, am tinut sa semnalez una dintre marile ciudatenii ale acestuiScandal:

Contrastul violent dintre dintre marile probleme ale tarii si preocuparea premierului Dacian Ciolos, devenita obsesie, pentru achizitionarea operei scriam in 31 mai 2016:

„Luni, 30 mai 2016, premierul Dacian Ciolos a tinut sa-si exprime maxima preocupare nu pentru Criza din Sanatate, nu pentru blocarea achizitiilor publice, nu pentru fermierii care n-au primit subventii, nu pentru fondurile europene, ci pentru faptul ca nu merge bine subscriptia publica vizind stringerea a 6 milioane de euro, care, impreuna cu 5 milioane date de la Buget, ar urma sa imbogateasca niste persoane pe care opinia publica nu le-a vazut nici pina acum si despre care eu cred ca sint interfetele pentru adevaratii beneficiari ai celor 11 milioane de euro.

Mai mult, Dacian Ciolos a amintit ca stringerea celor 6 milioane de euro e prioritatea prioritatilor pentru Guvernul sau. (...)

Un premier care e un om normal la cap, cu atitea probleme de rezolvat pentru a tine Romania pe linia de plutire si a nu o lasa sa se duca de ripa pina la formarea unui Guvern de alegeri, nu face dintr-o chestiune controversata de achizitie a unei opere de arta prioritatea prioritatilor pentru Guvernul pe care-l conduce.

Vorba aia:

Tara se duce de ripa si premierul Dacian Ciolos se piaptana cu Cumintenia pamintului!”

De trei zile cardul de sanatate nu merge. Romanii, platitori de asigurari de sanatate, nu pot primi medicamente compensate.

S-a preocupat de asta Guvernul in sedinta de miercuri 12 octombrie 2016?

Ei as!

S-a preocupat de Cumintenia Pamintului!

Am pus aceasta preocupare pe seama a ceea ce eu am numit O noua Afacere ANRP si mai ales de punerea pe roate a ANRP-ului operelor de arta.

Scriam in al doilea editorial editorial consacrat Afacerii, cel din 19 martie 2016, sub titlul:

„Raspunsul Armarkt ne dezvaluie un lucru incredibil: Guvernul Dacian Ciolos a negociat cele 11 milioane de euro de la Buget pentru Cumintenia Pamintului in doar trei zile! (…)

Am zis 11 milioane si nu cinci, deoarece initiativa cu subscriptia nationala, lansata de ministrul Culturii, e o smecherie ieftina prin care se indulceste nitel lovitura care ar fi fost anuntul privind 11 milioane de euro. Daca nu se string cele sase milioane de euro, statul va fi obligat sa-i dea de la el. (…)

Fiind vorba de banii cetatenilor, Guvernul era obligat sa ne demonstreze c-a negociat la singe, din perspectiva celui care da banii si nu din perspectiva celui care-i primeste.

Raspunsul trimis de Artmark ne dezvaluie un amanunt senzational:

Suma de 11 milioane de euro a fost negociata intre 11-14 martie 2016, in doar trei zile!

Negocierea anterioara a durat un an de zile! Pai, ce fel de negociere e asta in care Guvernul da 11 milioane cit ai clipi?! Liviu Negoita, fostul primar al sectorului trei a fost pus sub acuzare de DNA un prejudiciu de citeva sute de mii de euro ca urmare a indeplinirii defectuoase a atributiilor de serviciu. Dupa cum a negociat, Guvernul poate fi oricind acuzat de un prejudiciu de 11 milioane euro prin neglijenta in serviciu.”

La vremea respectiva doar dibuiam.

Acum sint sigur:

Afacerea Cumintenia Pamintului a fost punctul de plecare pentru noul ANRP:

Cel al operelor de arta.

Putina lume stie ca, de ceva timp, instantele dau pe banda rulanta decizii de retrocedare a unor opere de arta mai mult sau mai putin confiscate de comunisti. Ca si in cazul ANRP, beneficiarii principali nu sint asa-zisii mostenitori, nici macar mostenitorii, ci Grupurile infractionale din zona operelor de arta. In Romania de azi nu exista o piata a operelor de arta. De scos in afara operele de arta nu pot fi scoase. Bogatasii romani cumpara pentru ibovnicele lor yahturi, nu tablouri de Grigorescu. In aceste conditii, ca si in cazul ANRP, singurul cumparator generos e statul.

Iata statul roman obligat sa cumpere cu bani grei operele de arta de care au facut rost gusterii prin Ordonanta de urgenta a Guvernului din 12 Octobrie 2016.

Potrivit purtatorului de cuvint al Guvernului, prin Ordonanta de urgenta se infiinteaza un nou ANRP:

„Fondul Brancusi, din resursele caruia vor putea fi achizitionate opere de arta contemporana si opere apartinand categoriei Tezaurului patrimoniului cultural si national. Fondul Brancusi incurajeaza implicarea societatii in sustinerea actului cultural si pune bazele unei viitoare strategii pentru achizitia de arta de catre stat. Fondul Brancusi va fi gestionat de catre Administratia Fondului Cultural National, o institutie aflata in subordinea Ministerului Culturii, si veniturile vor proveni din donatii, sponsorizari si de la bugetul de stat.”

Experienta cu statueta ne-a aratat ca romanii nu se inghesuie sa cotizeze. Cea mai mare parte a sumei in cazul Brancusi a fost asigurata de companii asupra carora s-au facut presiuni sa doneze sau cu care s-au incheiat negustorii de catre Guvernul Dacian Ciolos.

Statul, prin Fondul Brancusi, administrat de Ministerul Culturii (aici mita, nu vorba!) va cumpara pe bani grei opere de arta retrocedate prin Morisca din Justitie si incapute pe mina gusterilor.

Ca si in cazul ANRP, vom asista la un urias jaf.

Intrebare pentru viitoarele dezvaluiri, inevitabile, vizind matrapazlicurile Guvernului zis si tehnocrat:

E si Dacian Ciolos minjit cu parale in afacerea asta sau el doar indeplineste un ordin?", incheie jurnalistul Ion Cristoiu

dacian ciolos anrp donatii campania brancusi cumintenia pamintului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1287 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006988 (s)