News Flash:

Cristoiu: Daca ar fi sa credem PNL, anti-PSD-istul din Diaspora e un semi-analfabet fudul si agresiv

7 Decembrie 2016
952 Vizualizari | 0 Comentarii
cristoiu
Ion Cristoiu vorbeste in “Gandul de miercuri”, de pe blogul personal, despre un personaj considerat “un tic de mare intindere al propagandei si creatiei literar-artistice, reduce la propaganda, din anii stalinismului triumfator, porecliti oficial si ai Tovarasiei Ana, il constituia cultivarea ignorantei imbecile” pe care il aseamana in persoana lui Ghita Oancea, “colectorul din Judecata lui Aurel Mihale e un semianalfabet, pentru care scrisul implica o truda cumplita”.


“Presa si literatura gemeau de astfel de persoane semi-analfabete, care-si exprimau in scris si oral punctele de vedere categorice despre dusmanul intern si extern, despre viata grea dinaintea zorilor care erau noile vremi.


Nu putine erau ziarele, cartile si spectacolele de teatru in care bucatarese, servitoare, grajdari, paznici de depozite si pindari il trageau de urechi pe Henry Truman, scoteau limba la Churchill si se bateau peste fund, a semn polemic, ori de cite ori venea vorba de presa burgheza, intruchipata de BBC.



Oricit ar parea de ciudat, semi-analfabetismul agresiv era cu deosebire creatia presei si a literaturii, in conflict cu viata.

Romania avea multi nestiutori de carte.

Putini aveau insa tupeul de a scrie la Scinteia, de a se bate cu pumnu-n piept prin sedinte si de a tine cuvintari pe scenele mitingurilor din piata.

Imensa lor majoritate erau complexati de nestiinta de carte si ar fi dat orice sa fi putut invata sa scrie si sa citeasca.



In contrast cu bunul simt, personajul semi-analfabet din propaganda comunista se definea inainte de toate prin fudulia agresiva pentru faptul de a fi semi-analfabet.

In articolele de ziar, in bucatile de proza, in piesele de teatru analfabetii isi prefatau parerile ferme cu texte pline de mindrie pentru ca sint analfabeti.

Ele declarau fudule ca n-au invatat carte, deoarece burghezo-mosierimea le-a tinut in intuneric si ca acum, in regimul de democratie populara, au razbit la lumina.

Lumina vietii noi, desigur.

In semi-analfabetism aceste personaje gaseau un argument de superioritate fata de cei cu carte”, a spus Cristoiu.
 


In acest context, jurnalistul face o parelela a anumitor personaje fictive cu personalitati din lumea politica.


„In cadrul campaniei electorale, printre alte gaselnite care nu sar, in materie de inteligenta, de genunchiul broastei care e inteligenta Alinei Gorghiu, PNL a distribuit masiv pe retele de socializare un soi de bilet scris de un anume Daniel, sofer de TIR.



„MAMA daca votezi PSD, de la mine nu mai vezi 1 E. Datorita la ILIESCU, NASTASE si PONTA noi nu avem autostrazi si economie. Datorita LoR eu muncesc prin tari straine, DEPARTE de casa si de TINE.



Semnat: Sofer pe comunitate departe de casa si de toate. Daniel”



Dincolo de rimele involuntare, menite a face din soferul de TIR un soi de ciobanul din Miorita ratacind la volan prin zona Schengen, textul se vrea transcrierea pe hirtie a trairilor anti-PSD ale unui semi-analfabet.



Datorita tine locul gramaticalului Din cauza, lui e inlocuit cu la, sublinierea ideilor se face prin apelul la Majuscule.



Se vede limpede scremerea echipei de campanie de a nascoci un personaj gen Om din popor, mindru ca e semi-analfabet, purtator de asertiuni categorice (Iliescu, Nastase si Ponta sint de vina ca noi, oamenii muncii, stam departe de casa si de mamele noastre) si de credinte politice indestructibile (anti-PSD).



Exista in realitate un asemenea personaj? Habar n-am.



Nu cred ca are importanta. Important e ca in 2016, un partid care se pretinde european apeleaza la mindria de a fi semi-analfabet din anii comunismului stalinist pentru a obtine voturi”, a mai spus Cristoiu.

ion cristoiu propaganda cultivarea ignorantei ghita oancea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1096 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005081 (s)