News Flash:

Credinciosii se vor putea ruga la Moastele Sfintei Mucenite Filofteia, la Catedrala Mitropolitana a Timisoarei

21 Ianuarie 2014
1346 Vizualizari | 0 Comentarii
Moastele Sfintei Mucenite Filofteia
La dorința IPS Nicolae, mitropolitul Banatului, moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș vor fi aduse la Catedrala Mitropolitană a Timisoarei. Racla cu sfintele relicve va fi însoțită chiar de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului. Credincioșii din Banat vor avea trei zile la dispoziție pentru a se închina la moaștele sfintei care, în viața ei pământească de numai 12 ani, a dat totul sărmanilor și a îndurat chinuri.

La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul praznicului Sfinților Trei Ierarhi – hramul Catedralei Mitropolitane – vor fi aduse spre cinstire și închinare moaștele Sf. Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, care vor fi însoțite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului.

”Cu acest binecuvântat prilej Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae a adresat invitația ierarhilor din cadrul Mitropoliei Banatului, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului și Preasfințitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, de a participa la această sărbătoare.Credincioșii se vor putea închina la sfintele moaște începând cu seara zilei de 29 ianuarie, în ziua praznicului Sf. Trei Ierarhi, 30 ianuarie și dimineața zilei de 31 ianuarie”, anunță preotul Zaharia Pereș, consilier la Arhiepiscopia Timișoarei.

Sfânta Muceniță Filofteia (în greacă, numele ei înseamnă ”iubitoare de Dumnezeu”) s-a născut la începutul secolului al XIII-lea, nu departe de orașul Târnovo (capitala Țaratului), aflat astăzi pe teritoriul Bulgariei. Copila a fost crescută în credință și evlavie, cu posturi și rugăciune, de mama sa, care a murit când Filofteia era încă mică. Tatăl ei s-a recăsătorit, iar mama vitregă a oropsit-o pe fetiță, cu dese bătăi și certuri. Filofteia însă și-a continuat cu devoțiune și stoicism viața creștinească, dăruind totul săracilor. A dat flămânzilor chiar și mâncarea primită să o ducă tatălui ei la țarină. Mânios, acesta a bătut-o și a aruncat în ea cu toporișca de la brâu, rănind-o la picior. Din rana aceea, Filofteia a murit pe loc. Avea doar 12 ani. Se zice că încă din clipa morții tot locul acela s-a umplut de lumină, iar trupul sfintei s-a făcut greu ca piatra și nimeni nu a mai putut să-l ridice de pe pământ. Tatăl i-a chemat pe arhiepiscop și pe mai marii cetății, dar nici rugăciunile, nici tămâia și nici un alt mijloc nu au găsit să poată ridica trupul. Aceştia au început apoi să spună numele țărilor, mănăstirilor și bisericilor de pe Dunăre, unde ar fi putut găsit loc de odihnă veșnică pentru ea. Abia când au rostit numele Bisericii Domnești din Târgul Argeșului, trupul sfintei a devenit ușor. Oamenii i-au scris lui Radu Vodă cel Negru care s-a pornit imediat, cu sobor de preoți, făclii și tămâieri și a adus trupul muceniței în biserica pe care el o zidise. Acolo au rămas sfintele moaște până la zidirea Mănăstirii Curtea de Argeș de către Neagoe Basarab. În fiecare an, la 7 decembrie, sfintele sale moaște sunt scoase afară din paraclis și racla este deschisă, să se poată ruga, în ziua prăznuirii, credincioșii. Tion.ro


catedralei mitropolitane
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1160 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007330 (s)