News Flash:

Copiii cu boli care necesita internare mai mare de o luna ar putea face scoala in spital

4 Martie 2015
1540 Vizualizari | 1 Comentarii
Copiii cu boli care necesita internare mai mare de o luna ar putea face scoala in spital, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) cautand solutii in acest sens, a declarat pentru MEDIAFAX inspectorul general al Capitalei, Constantin Traistaru.
Inspectoratul Scolar al Capitalei analizeaza posibilitatea organizarii unor grupe sau clase pentru pregatirea acestor copii, tinand cont de faptul ca instruirea trebuie realizata de unitati autorizate pentru echivalarea ulterioara a studiilor.
"Analizam deja posibilitatea organizarii unor grupe sau clase in cadrul unitatilor sanitare in care sunt internati elevii cu boli cronice, tulburari neurologice sau cu boli care necesita perioade de spitalizare mai mari de patru saptamani. Dar, ceea ce este important, si vreau sa fiu bine inteles, acest lucru nu poate fi facut decat de catre unitatile de invatamant acreditate de ARACIP (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar) pentru ca perioada de studiu sa fie recunsocuta odata cu integrarea copilului in sistemul de invatamant de masa", a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, inspectorul general scolar al municipiului Bucuresti, Constantin Traistaru.
In acest sens, ISMB a intocmit deja "Metodologia privind scolarizarea la domiciliu, respectiv infiintarea de grupe sau clase in spitale".
La o prima evaluare, in Capitala ar fi aproape 250 de copii in astfel de situatii, internati in Institutul Oncologic Bucuresti, Institutul Clinic Fundeni si Spitalul "Marie Curie".
Potrivit metodologiei, procesul instructiv-educativ se va desfasura in functie de specificul bolii, perioada de spitalizare, de prognosticul bolii si de anul de studiu in care este inscris elevul.
Pe durata scolarizarii in clasele/grupele din unitatile spitalicesti, elevii au acces la toate resursele de reabilitare, recuperare psihointelectuala, medicala si sociala, la alte servicii de interventie specifice/necesare si diponibile in comunitate sau in unitati specializate.
Metodologia privind scolarizarea la domiciliu, respectiv infiintarea de grupe sau clase in spitale stabileste de asemenea, care deficiente se incadreaza in categoria bolilor cronice pentru care vor fi create grupe sau clase in spitale, si anume: afectiuni metabolice, oncologice, infectioase, nefrologice, neurologice, cat si afectiuni rare, sistemice, genetice si autoimune, cat si patologia psihiatrica. Medicul curant va evalua starea de sanatate a copiilor si va face recomandarea pentru inscrierea copilului intr-o grupa sau clasa din spital.
Aceleasi documente precizeaza ca serviciile de scolarizare din spitale sunt furnizate de institutii care apartin Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, respectiv inspectoratele scolare, centre de resurse si asistenta educationala, de invatamant de masa si invatamant special, si de catre institutiile care apartin Ministerului Sanatatii - spitale de pediatrie, centre de sanatate mintala.
Inspectoratul scolar aproba infiintarea unei clase sau grupe in spitale, normeaza cadrele didactice si posturile aferente pentru spitalele care solicita infiintarea claselor, respectiv a grupelor in acest regim. Infiintarea unei clase sau grupe este posibila pentru un numar de cel putin sase si nu mai mult de 12 elevi spitalizati, care pot beneficia de acest tip de scolarizare.
La externare, scoala care il are in evidenta pe elev, primeste situatia scolara, respectiv foaia matricola in functie de perioada scolarizarii in grupa din spital. Notarea elevilor se realizeaza conform nivelului de scolarizare pe baza programelor si planificarilor corespunzatoare fiecarui an de studiu, ritmicitatea notarii variind in functie de numarul de ore saptamanal alocat fiecarei discipline. Notele sau calificativele se inregistreaza in catalog, la externare elevul primeste adeverinta cu situatia scolara, foaia matricola, dupa caz.
Elevii care, la externare, nu au situatia scolara incheiata la toate disciplinele de invatamant din planul-cadru, pot sustine evaluarea in semestrul sau anul scolar urmator, conform legislatiei.
Evaluarile partiale se fac la recomandarea medicului curant, in functie de starea si evolutia sanatatii elevului pacient. Mediafax.ro

constantin traistaru
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1210 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008894 (s)