News Flash:

Constantin Istrate, al cincilea tortionar: IICCMER cere urmarire penala pe numele acestuia

8 Iulie 2014
2122 Vizualizari | 0 Comentarii
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc solicita Parchetului ICCJ inceperea urmaririi penale in cazul lui Constantin Istrate, fost loctiitor al comandantului de la Colonia de Munca Onesti si fost loctiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla, informeaza Mediafax.

Potrivit IICCMER, Constantin Istrate, de la Gherla, provenea dintr-o familie modesta. El s-a nascut in Malini, judetul Suceava, in anul 1926.

Constantin Teodor Istrate a detinut functii de conducere in Penitenciarul Gherla, incepand prin a fi comandant de pluton (oct. 1954 – 1956), apoi ajutor de serviciu al comandantului si loctiitor comandant pentru spate (1956 – iun. 1957), loctiitor comandant pentru paza si regim (1957 – dec. 1958 si 1 mart. 1959 – 1961), comandant (dec. 1958 – 1 mart. 1959).

Potrivit IICCMER, Constantin Istrate a impus persoanelor aflate in executarea pedepsei un regim de detentie inuman care depasea ca duritate limitele prevazute de regulamentul de organizare si functionare a Directiei Generale a Penitenciarelor.

Acest tip de regim extrem de dur aplicat in cadrul celor doua unitati penitenciare poate fi calificat drept unul de exterminare prin raportare la conditiile inumane de detentie responsabile pentru decesul a numerosi detinuti. Regimul de detentie a fost aplicat in mod indentionat si sustinut de catre Istrate Constantin si poate fi caracterizat prin lipsa hranei, a medicamentelor si ingrijirii medicale, abuzuri si nu in ultimul rand prin numarul mare de decese survenite, potrivit sursei citate.

Conform documentelor care atesta decesul detinutilor, identificate in Arhiva Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in intervalul decembrie 1953 - mai 1954, cand sublocotenentul Istrate Constantin a fost loctiitor al comandantului pentru paza si regim de la colonia de munca Onesti, a decedat un detinut imediat dupa transferul din Bacau.

De asemenea, conform certificatelor oficiale de deces sau a documentelor care atesta decesul detinutilor identificate in Arhiva Administratiei Nationale a Penitenciarelor, respectiv arhiva Penitenciarului Gherla, Arhiva Consiliului National pentru studierea Arhivelor Securitatii si la Primaria Municipiului Gherla, in perioada cuprinsa intre 1 august 1957 si 31 octombrie 1962, dar si in perioada in care Constantin Istrate a fost comandant al acestei unitati au decedat 216 detinuti, noua dintre acestia in cele trei luni in care el a fost comandant.

Pana acum, au fost demascati patru sefi de penitenciare al caror regim a dus la moartea a sute de detinuti.

Primul a fost Alexandru Visinescu, trimis deja in judecata. Acesta a condus penitenciarul de la Ramnicu Sarat si este acuzat de moartea a cel putin 12 detinuti politici.

A urmat Ion Ficior, comandant al lagarului de la Periprava, acuzat ca ordinele sale au dus la decesul a peste o suta de persoane.

Iuliu Sebestin a fost cel de-al treilea tortionar demascat. Acesta a decedat anul trecut.

Ultimul nume facut public de Institut a fost cel al lui Florin Cormos, cel care a condus lagarul de munca de la Cernavoda si care s-ar face vinovat de moartea a 115 detinuti.

constantin istrate gherla malini suceava penitenciare ion ficior
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0843 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012228 (s)