News Flash:

Compania Prospectiuni SA incep cautarile de petrol si gaze in judetul Timis

5 Noiembrie 2013
1428 Vizualizari | 0 Comentarii

Compania Prospecţiuni SA va începe, miercuri, lucrările de explorare a terenurilor aflate în apropiere de Timişoara, în vedera căutării de petrol şi gaze naturale
Prospecţiuni SA, cea mai mare companie de prospecţiuni geofizice din Romania, va demara căutările de petrol şi gaze pe proprietăţile private ale locuitorilor din judeţul Timiş.


Este vorba de zonele Checea, Cărpiniş, Becicherecul Mic, Dudeştii Noi, Săcălaz, Parţa, Peciu Nou, Giulvăz, Cenei, Uivar, Sanmihaiul Roman, Giroc, pană în „buza” Timişoarei.
 
Prospecţiuni SA, a căror acţionari sunt Tender SA şi SIF Muntenia, a caştigat licitaţia publică internaţională pentru realizarea lucrărilor de explorare de petrol şi gaze, pentru compania compania ADX, care a primit aprobarea Guvernului Romaniei (prin Agenţia Naţională de Resurse Minerale), pentru a începe căutările de petrol şi gaze aflate în subterane.
 
 „Treaba nostră este să prospectăm zonele pentru petrol şi gaze. Lucrările au scopul de a determina prospecte cu acumulările de petrol şi gaze naturale, lucrări care s-au făcut în această zonă timp de 30-40 de ani, dar care au fost abandonate după 1990. Sunt anumite aşteptări avand în veder noilor tehnologii”, a declarat Mihai Mitroi, vicepreşedintele de la Prospecţiuni SA.
 
Foarte multă lume este speriată de metodele pe care le vor folosi cei de la Prospecţiuni. Oamenii se tem de explozii, de cutremure, că le crapă zidurile casei, că le vor muri animalele, ori răman fără recoltă.
 
Cei de la Prospecţiuni garantează că nu există niciun motiv de teamă şi că este exclusă orice nenorocire. Ei au explicat, băbeşte, în ce constă explorarea.
 
„Metodele sunt similare cu cele folosite acum 60 de ani, însă tehnologia folosită este avansată. Practic, noi nu facem munca chirurgului, ci ne ocupă doar de radiografia <pacientului>. Noi suntem ecografii. Facem ecografia scoarţei pămantului”, a adăugat Mitroi.

Cutremur mai mic decat cel produs de trecerea unui camion
 
Concret,  pentru început se montează o sursă în pămant. Apoi se face o gaură adancă de pană la zece metri, cu un diametrul de şase centimetri, în care se introduce explozibilul numit Rio Seise Plus. Prin detonare, acesta are rolul de a determina o undă elastică. Sursa trimite informaţia la un receptor. Se foloseşte o cantinate foarte mică de explozibil, de circa 500 de grame. De exemplu, într-o carieră se pun mii de kilograme de dinamită, iar într-o mină, minierii folosesc în jur de 15 kilograme de explozibil.
 
„Zgomotul este mai mic decat cel al vantului. Trecerea unui camion pe asfalt face trepidaţii mai mari. La fel şi un tren care trece pe o cale ferată. Practic, aici nu se simte nimic. In Portugalia, am lucrat pe stărizle unui oraş. Se lucrează în sere... Se formează un curent electric de ordinul microvolţilor şi minivolţilor, care va transmite un semnal digital. Acesta va fi transferat pe o bandă magnetică, iar apoi urmează procesatea. Asta este toată treaba noastră, nimic altceva ”, a explicat Mitroi.

Lucrările vor demara, miercuri, în zona Cărpiniş, unde au fost rezolvate înţelegerile cu proprietarii terenurilor. Exploziile vor începe însă peste o lună. Vor exista în jur de opt mii de asemenea detonări, cam 250 pe zi.
 
Nu există riscuri din punct de vere al mediului
 
Măsurătorile geofizice reprezintă doar o primă fază a lucrării de explorare. Acestea sunt clasificate de Garda de Mediului ca avand impact nesemnificativ asupra mediului, astfel că nici nu este nevoie de aprobări din partea lor şi nici de un studiu de impact. Excepţie fac zonele care se află în aria protejată Natura 2000, unde, conform legii, trebuie făcut un studiu de impact.
 
„In general oamenii refuză să ne lase pe terenul lor pentru că nu vor să li se strice culturile agricole. Mulţi spun că o dată ce am intrat acolo se va face o cale de acces nedorită”, a declarat Mitroi.
 
Toţi proprietarii de pămant unde se vor face prospecţiuni sunt despăgubiţi pentru suprafeţele agricole distruse. In acest moment, cei de la Prospecţiuni au aprobarea de a explora aproximativ 40 la sută din terenurile pe care le au în vedere.
 
„Avem dificultăţi imense în abordarea proiectului. Şi a tuturor proiectelor din Romania, pentru că există deficienţe şi o lipsă de date în proprietatea privată. Nu există o bază de date, sunt hărţi deteriorate. Terenurile sunt date în arendă fără acte, s-au făcut succesiuni, de multe ori nu ştii cui să te adresezi pentru a cere acceptul de a intra pe terenul agricol. Zi de zi batem campurile luand legătura cu primarii pentru a ne ajuta să identificăm proprietarii de teren”, a mai declarat Mihai Mitroi.
 
Se estimează 47 de milioane de baril de petrol

Din comunicatul celor de la ADX, care au concesionat terenurile în căutare de petrol şi gaze naturale, se speră la descoperirea a 47 de milioane de barili de petrol şi 480 de metri cubi de gaze în zonă. Cheltuielile pentru exploatare ar putea să reprezinte 90 la sută din valoare, însă este prea devreme de calcule.
 
Dacă se vor găsi resurse în subteran, conform Legii Petrolului din Romania, acestea nu aparţin proprietarilor de teren, ci sunt ale ale statului.
 
„In SUA proprietarul sondei este automat cel care locuieşte acolo. La ei, oamenii sunt cei care invită companiile să vină să foreze. In Romania – şi în Europa, este modelul Francez. Tot ce este sub pămant aici este integral al Statului Roman", a completat Mihai Mitroi, reprezentantul Prospecţiuni SA.
 
Costurile pentru prospecţiuni îi costă pe cei de la ADX în jur de 10 mii de euro per kilometru, într-o zonă de şest cum este cel de langă Timişoara. Preţurile ajung pană la 50.000 de euro în cazul unor lucrări dificile în munţi.
 
Terenurile pe care vor lucra cei de la Prospecţiuni SA au fost concesionate de Statul Romnan, pană în 1995, celor de la OMV-petrom, care însă le-au abandonat. 


mihai mitroi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1222 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005166 (s)