News Flash:

Universitatea de Vest Timisoara lanseaza un masterat international unic in zona central-est europeana

14 Iulie 2015
1306 Vizualizari | 1 Comentarii
UVT
Universitatea de Vest Timisoara (UVT) lanseaza un masterat international unic pentru zona central-est europeana, respectiv Consiliere si consultanta filosofica. 
'Primul program de acest gen din Romania si din zona central-est europeana, masteratul international in 'Consiliere si consultanta filosofica', lansat de UVT, se va desfasura in limba engleza, in parteneriat cu programe similare consacrate din Italia si Franta si cu specialisti formatori din alte tari (Marea Britanie, Olanda, Germania)', a declarat luni presei prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT. 
Potrivit acestuia, consilierea si consultanta filosofica se aplica pe scara din ce in ce mai larga in tarile civilizate unui spectru cuprinzator de probleme, de la consultanta in afaceri pana la probleme strict individuale ale clientilor, implicand cel mai adesea o regandire a valorilor si credintelor acestora si recurgand la metode de rezolvare rationala a conflictelor bazata pe instrumente critic-analitice, argumentative si dialogale specifice filosofiei. 
El explica faptul ca desi este conceput ca o alternativa a consilierii psihologice adresata celor care doresc sa evite medicalizarea problemelor de viata, programul este gandit in complementaritate cu specializarile oferite de domeniile psihologiei, neuro-stiintelor si psihiatriei, in colaborare cu specialistii din cadrul acestora. 
Aria disciplinelor studiate cuprinde un modul filosofic teoretic, unul filosofic cu aplicativitate directa in consiliere si consultanta, module psiho-medical, de comunicare si etica practica, cat si un amplu modul formativ care se va desfasura sub indrumarea unor formatori certificati din strainatate. 
'Oferta UVT se muleaza pe cerintele societatii. Dupa '89, tara noastra a fost pusa in fata unei modernizari bruste. S-a implementat un sistem occidental de organizare, s-au creat noi institutii si locuri de munca, fara a avea insa si o resursa umana pregatita pentru noul sistem. Companiile prezente pe piata romaneasca functioneaza pe principii occidentale, astfel ca si resursa umana trebuie sa tina pasii cu noile reguli economice. Mai mult, institutiile publice au nevoie de specialisti pregatiti pentru cerintele prezente si viitoare. Prin actualizarea ofertei educationale, aducem noi specializari prin care umplem golurile in competentele cerute de piata muncii', a adaugat rectorul Pirtea. 
Programul se adreseaza absolventilor in domeniul stiintelor umaniste si filosofie, psihologie, medicina, asistenta medicala, economie, stiinte politice, juridice, precum si altor profesionisti si manageri din sfera corporatista si a comunicarii (detinatori ai unei diplome de licenta), oferindu-le competente decurgand din metodologii de orientare si extindere a capacitatii de alegere individuala si de grup. 
Competentele dobandite in urma unei formari si evaluari riguroase si exigente stau la baza profesiilor (dintre care unele deja exista in Romania, iar altele sunt in curs de omologare) de consilier filosofic, consilier etic, consultant filosofic, operator-evaluator teste de gandire critica, facilitator in filosofia pentru copii si altele, profesii moderne aflate in plina expansiune in tarile dezvoltate, de regula prin intermediul unor firme private de consiliere, consultanta sau facilitare organizationala. 
Rectorul a explicat ca consultanta si consilierea filosofica se axeaza pe dezvoltarea de abilitati care se dovedesc utile nu doar in profesii explicit asociate filosofiei, ci si in asociere cu orice traiectorie profesionala complexa aleasa. Cu alte cuvinte, aceste abilitati specifice dobandite se disting nu doar ca mijloace de ajutorare a clientilor individuali sau colectivi ai absolventilor, ci si ca elemente de self-help care pot sta la baza succesului propriu intr-o mare varietate de profesii racordate la dinamica si pluralismul lumii contemporane si viitoare. 
  
'In tarile unde aceste programe de studii functioneaza, abilitatile critic-analitice asigurate de filosofia aplicata in consiliere si consultanta le-au asigurat absolventilor succesul intr-o larga varietate de profesii, nu doar in calitate de consultanti, consilieri etico-filosofici sau evaluatori, ci si ca profesionisti in domenii precum cel jurnalistic, bancar, drept, sau management', a conchis Marilen Pirtea. AGERPRES 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1265 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006453 (s)