News Flash:

Urmarirea penala, extinsa pe numele sefei CNA, pentru abuz in serviciu si instigare la fals

24 Aprilie 2015
1439 Vizualizari | 1 Comentarii
Procurorii DNA au extins, vineri, urmarirea penala pe numele sefei CNA, Laura Georgescu, pentru abuz in serviciu si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, dupa ce au identificat noi cazuri de televiziuni sanctionate in baza unor date false.
Potrivit unui comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Georgescu, in calitate de presedinte al CNA, a instigat, intre 2013 si 2014, angajatii institutiei sa faca sesizari cu date nereale, "in vederea inregistrarii unor lucrari ce au intrat in analiza plenului CNA" si care au fost solutionate prin sanctionarea posturilor de televiziune respective.
Presedinta Consiliului National al Audioviziualului (CNA), Laura Georgescu, "probabil urmarind diferite interese de natura personala sau capacitata de entitati juridice din domeniul audiovizualului sau de persoane ce detin diferite functii publice", a impus mai multor functionari din cadrul CNA, sa intocmeasca sesizari ce contin date nereale, iar ulterior a sustinut respectivele sesizari false prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sanctionarea cu amenda a unui numar de sapte posturi TV, unele dintre aceste posturi fiind sanctionate de mai multe ori.
"In cazul sesizarilor identificate cu privire la cele sapte posturi TV, s-au inserat date nereale referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea (nume, prenume, adresa de domiciliu, date de contact) sau chiar cu privire la momentul sesizarii. In continutul unei astfel de sesizari, au fost inserate abaterile pe care a considerat presedinta CNA, Laura Georgescu ca ar fi suficiente pentru a putea sustine ulterior sanctionarea respectivului post, chiar daca in unele situatii faptele erau mai vechi si ar fi putut fi prescrise (se aplica termenul general de prescriptie in materie contraventionala – sase luni)", conform DNA.
Procurorii subliniaza ca, dupa redactare, aceste sesizari erau printate si inregistrate ca si cum ar fi fost preluate de pe e-mail-ul institutiei, desi acestea nu erau transmise pe posta electronica, insa reprezenta modalitatea prin care Laura Georgescu pastra aparenta de legalitate a acestor sesizari.
"In cazul unora dintre aceste sesizari false, momentul conceperii lor si al inregistrarii este anterior derularii efective a programului in legatura cu care se reclama abaterea de la legea audiovizualului. In aceste conditii este evident ca se urmarea grila, se stabilea care program ar putea fi sanctionabil si se proceda la redactarea sesizarii, insa din neglijenta nu se modifica ora si ramanea mentionata ora redactarii care, asa cum s-a precizat, era anterioara difuzarii respectivului program", au stabilit anchetatorii.
In cazul Laurei Geogescu a mai fost extinsa o data urmarirea penala, in 2 aprilie. Ulterior, procurorii au continuat efectuarea cercetarilor.
In acest context, o parte din operatorii TV sanctionati cu amenda ca urmare a demersurilor Laurei Geogescu, in baza sesizarilor false realizate chiar la instigarea ei, au comunicat date utile anchetei.
"Printre datele comunicate de operatorii TV au fost identificate noi sesizari care contineau date false, fiind promovate de suspecta Georgescu Laura si care au avut ca rezultat sanctionarea cu amenda", mentioneaza DNA.
Potrivit unui comunicat de presa al DNA, din 2 aprilie, in care se arata ca a fost extinsa urmarirea penala pe numele lui Georgescu, se mentioneaza si modalitatea de lucru in cazul acestor sesizari false. Procurorii arata ca modul de actiune era bine pus la punct, iar pentru a se crea aparenta de legalitate in privinta acestor sesizari, o parte dintre sesizari au fost lucrate intr-un fisier "word" care pastra coordonatele formularului de sesizare on line, existent pe site-ul CNA.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1155 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006244 (s)