News Flash:

Lista strazilor din Timisoara care vor avea denumiri noi

22 Martie 2015
1802 Vizualizari | 1 Comentarii
Reprezentantii Primariei Timisoara au ajuns la concluzia ca 55 de artere din oras sunt denumite inexact in prezent - poarta numele unor personalitati... scrise gresit. Drept urmare, autoritatile au propus corectarea lor. Zis si facut, consilierii locali au aprobat vineri in proiect de hotarare in acest sens.
Alesii au aprobat actualizarea denumirilor de strazi inexacte: din 55 au ramas 54 de denumiri schimbate, pentru ca, la propunerea consilierului Flavius Boncea, strada Paul Chinezu, care ar fi trebuit sa devina Paul Chinezul, a ramas... Chinezu. In plus, consilierii au cerut sa primeasca garantii ca acum... denumirile chiar sunt corecte.
Ce alte corecturi s-au mai adus? Va prezentam doar cateva exemple, pentru ca gasiti anexata pe www.tion.ro intreaga lista a strazilor.
Gheorghe Ranetti va deveni George Ranetti, Gheorghe Ostrogovich va fi Giorgio Ostrogovich, Ion Zaicu va fi Ioan Zaicu, Iuliu Grozescu va deveni Iulian Grozescu, Maximilian Robespierre va fi Maximilien de Robespierre, Vasile Lucaci va deveni Vasile Lucaciu, Henriette Delavrancea-Gibony va fi Henrieta Delavrancea-Gibory, Corneliu Nepos va deveni Cornelius Nepos si lista poate continua...
Daca unii alesi si chiar primarul au spus ca nu este vorba despre denumiri noi practic, ci despre o „actualizare” a lor, cei de la Evidenta Persoanelor spun ca in cazul in care se schimba denumirea strazii este necesara eliberarea unui nou act de identitate.
Partea buna este ca autoritatile locale trebuie sa plateasca ”distractia”, schimbarea actelor, potrivit legii, daca decid sa modifice denumirile strazilor.
„Timisorenii care locuiesc pe aceste strazi vor trebui sa-si schimbe actele de identitate, dar noi nu punem presiune pe ei sa-si schimbe acum, pentru ca a aparut aceasta hotarare de consiliu... In timp isi vor schimba, cu diverse oportunitati. N-o sa-i amendeze nimeni, pentru ca diferente de o litera si chiar diferente mai mari intre denumirile strazilor aflate la diverse institutii si denumirile din buletine au existat dintotdeauna si nimeni nu a primit amenda pentru asa ceva... Majoritatea au modificari de cate o litera... Primaria plateste, da. Dar nu putem sa lasam orasul cu nume de mari personalitati pocite, ca rade lumea de noi. Acolo unde e o modificare de cate o litera nu inseamna modificare de denumire de strada, ca spirit al legii, asta este abordarea noastra. Legea-i lege, desigur, dar spiritul legii trebuie avut in vedere – noi n-am schimbat numele strazii, noi am corectat numele, e o nuanta”, a ”nuantat” primarul Nicolae Robu, citat de Tion.ro.
Edilul spune ca nu poate garanta ca nu mai exista si alte denumiri de strazi „cu erori”, dar acestea au fost identificate.
Alte noi denumiri de strazi
Alesii au aprobat, vineri, si atribuirea de denumiri la sapte strazi, respectiv doua intrari, si schimbarea denumirilor la o strada, respectiv cinci tronsoane de strazi.
Astfel, strada Izvorului, din zona Balcescu, isi va schimba denumirea in strada Wilhelm Muhle la propunerea unui cetatean, o strada situata in prelungirea strazii Prof. Dr. Aurel Paunescu-Podeanu ar urma sa poarte numele lui Henri Coursaget, tronsonul de ramificatie al strazii Albastrelelor din zona Plopi, situat intre imobilul nr. 95 si strada Marghitas se va numi Oscar Szuhanek, iar o intrare din zona strazilor Gavril Musicescu – Mures va primi numele lui Paul Neagu.
Tronsonul de ramificatie al Caii Dorobantilor care face legatura cu strada Matasarilor, din dreptul Caii Ghirodei, se va numi Horia Rusu, iar doua tronsoane de ramificatie ale strazii Carei, din zona Calea Aradului, au fost denumite Blaj si Sighet.
In zona Calea Torontalului – Statia CFR Ronat Triaj, mai multe strazi noi au fost denumite dupa orase infratite cu Timisoara: Graz, Mulhouse, Gera, Treviso si Nottingham.
Intrarea noua din zona Calea Martirilor – Strada Gavril Musicescu, tronsonul 8, perpendiculara pe Gospodarilor intre imobilele nr. 18 si 19, va avea denumirea de Intrarea Elisabeta Rizea, o alta strada, situata intre Rudolf Walter si Efta Botoca, se va numi Franz Ferch, iar tronsonul de ramificatie al Caii Urseni care incepe de la intersectia cu Musicescu si continua spre Dr. Louis Turcanu isi va schimba denumirea in Vasile Zbegan.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1251 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007490 (s)