News Flash:

Boris Nemtov investiga moartea unor militari rusi in Ucraina

6 Martie 2015
1468 Vizualizari | 1 Comentarii
Boris Nemtov
O nota scrisa in graba pe o foaie de hartie A4, in timpul unei discutii intre Boris Nemtov, ucis in urma cu o saptamana la Moscova, si o colaboratoare a sa arata ca opozantul rus pregatea un raport despre militarii rusi morti in conflictul din Ucraina.
Cu o zi inainte de a fi ucis in apropiere de Kremlin, saptamana trecuta, opozantul rus si colaboratoarea sa apropiata Olga Sorina au discutat despre o investigatie sensibila pe care el o pregatea in legatura cu sprijinul acordat de Moscova rebelilor prorusi din estul Ucrainei.
Temandu-se ca biroul lor este supravegheat de serviciile de informatii ruse, Nemtov a recurs la note scrise.
"M-au contactat niste parasutisti din Ivanovo. Saptesprezece morti, nu le-au dat niciun ban, dar pentru moment le este teama sa vorbeasca", a scris el intr-o nota prezentata de Sorina agentiei Reuters.
"Nu voia sa spuna nimic, ca masura de precautie. Nu voia sa o spuna cu voce tare, de aceea mi-a scris pe hartie", a declarat ea.
Autenticitatea notei scrise de mana nu poate fi confirmata independent, precizeaza Reuters.
Incepand din vara, au circulat informatii in tara potrivit carora multi militari rusi au murit in luptele din estul Ucrainei, soldate in total cu peste 6.000 de morti.
In pofida a ceea ce Ucraina si aliatii sai occidentali sustin ca sunt dovezi coplesitoare, Moscova neaga ca ar trimite trupe sau arme in regiune, afirmand ca rusii care lupta in Ucraina sunt voluntari.
De aceea aceasta nota a lui Nemtov este atat de sensibila - probabil suficient de sensibila pentru a oferi un motiv pentru asasinarea lui, considera prietenii opozantului rus, adaugand insa ca se indoiesc ca acesta a fost principalul motiv al crimei.
Sorina sustine ca in cursul cercetarilor lui, Nemtov a fost contactat de rudele unui grup de soldati rusi care, potrivit lui, au luptat in estul Ucrainei. El incerca sa ii convinga sa isi faca declaratiile publice.
Acestia erau soldatii care, potrivit notei lui Nemtov, fusesera dislocati in Ivanovo, un oras situat la 300 de kilometri nord-est de Moscova, care este sediul diviziei 98 de parasutisti a armatei ruse.
"El mentinea contactul cu ei", a declarat Sorina. "Cum mentinea contactul cu ei, nu stiu, nu m-a pus in legatura cu nimeni", a adaugat ea.
Sorina sustine ca ea si un alt asociat al lui Nemtov, Ilia Iasin, vor incerca sa salveze informatia stransa de Nemtov si vor incerca sa publice un raport in decurs de o luna. Din ceea ce stie, el reusise sa scrie doar cuprinsul.
Ea sustine ca in cazul rapoartelor precedente, Nemtov memorase numeroase informatii, pe care i le dicta cand era pregatit.
Iasin sustine ca el si Nemtov au discutat despre raportul privind Ucraina cu o zi si jumatate inainte de a fi ucis. "Mi-a spus ca este in contact cu rudele unor militari rusi ucisi si ca planuieste sa mearga la Ivanovo pentru a discuta cu parintii soldatilor morti", a declarat Iasin.
"El a spus ca in viitorul apropiat va reuni si va pune in ordine diverse dovezi si documente care arata direct prezenta militarilor rusi in teritoriul ucrainean si, prin urmare, va demasca minciunile presedintelui Putin ca nu exista militari rusi acolo", a adaugat el.
Nemtov stabilise si titlul raportului: "Putin si razboiul", afirma Iasin.
Mediafax.ro 

boris nemtov ucraina
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1312 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005274 (s)