News Flash:

Ecograf performant la Sectia de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Municipal din Timisoara

31 Octombrie 2014
1600 Vizualizari | 1 Comentarii
Sectia de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Municipal din Timisoara beneficiaza de aparatura performanta pentru depistarea malformatiilor inainte de nastere. La Clinica „Odobescu” a fost achizitionat un ecograf in valoare de 210.000 de euro. Totul, printr-un proiect pe bani europeni care prevede dezvoltarea unui sistem regional de centre de excelenta pentru imbunatatirea diagnosticarii antenatale a malformatiilor fetale. Prin acelasi proiect, o fosta spalatorie va fi transformata intr-un centru medical modern.
Proiectul pe fonduri europene, care se afla in curs de implementare la ora actuala, prevede dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelenta specializate in diagnosticul antenatal al malformatiilor fetale in aria Timisoara – Varset.
Prin acest proiect, in cadrul Sectiei de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenta din Timisoara va fi amenajat un centru medical de excelenta, echipat corespunzator, prin reabilitarea unei cladiri existente, vechea spalatorie a clinicii de pe bulevardul 16 Decembrie. In prezent se lucreaza la reabilitarea cladirii, care ar trebui sa fie gata in ianuarie 2015. Un centru similar va fi realizat in tara vecina Serbia, la Spitalul General din Varset, partener de proiect.
Sectia din Timisoara ar urma sa beneficieze de echipamente in valoare de 700.000 de euro, achizitionate deja in proportie de 60%.
„S-au cumparat doua ecografe performante – ambele in valoare de 330.000 de euro, cel mai scump costa 210.000 de euro -, un videocolposcop, aparate pentru laborator si mobilier medical, scrie tion.ro. Urmeaza sa achizitionam aparate pentru anatomia patologica, pentru sala de operatii, de anestezie, masa de operatii si aparate pentru genetica. Unul din cele doua ecografe este varful de gama, se numeste Voluson Expert E8, care are toate softurile existente si cinci sonde, pentru ecografie abdominala, mamara, vaginala sau 4D. In acest moment, in spitalele de stat nu cred ca mai exista un asemenea echipament. Poate ca spitalele private au acest tip de ecograf, dar nu au toate softurile necesare, preturile sunt mari… Se poate face ecografie 4D, pentru mamici este foarte important. Doar la cabinete private se puteau face in Timisoara astfel de ecografii. Deci, se poate vizualiza fata copilului in imagine tridimensionala, se pot efectua elastografii pentru sani, se poate evidentia elasticitatea tesutului mamar si asa se poate diagnostica precoce un cancer incipient la sani. Se foloseste atat in obstetrica, cat si in ginecologie, si pentru ecografie mamara”, a explicat coordonatorul proiectului, medicul Olimpia Oprea.
In ce regim va fi folosit noul ecograf? „Pot sa se adreseze detectarii malformatiilor, prin faptul ca dorim sa popularizam acest proiect. Acesta se adreseaza celor care nu au posibilitati sa se investigheze in sistemul privat. Aici analizele si ecografiile vor fi gratuite, prin medicii de familie sa incercam ca majoritatea gravidelor din judet sa vina aici sa-si faca investigatiile primare. Este un deziderat al nostru (…) Malformatiile au inca o frecventa destul de mare, cam 2-3% spun statisticile, si cam asa a fost si la noi. Acest centru va putea pune la dispozitie si o consiliere genetica. Trebuie sa stim sa explicam cuplului care sunt sansele, care este calitatea vietii in fata acestor malformatii. Ideal este sa detectam mare parte din malformatii pana la 14 saptamani, cand si rezolvarea terapeutica este mai simpla”, afirma medicul Dorin Grigoras.
Proiectul pe fonduri europene mai cuprinde implementarea unui un sistem comun de cercetare si diagnosticare a malformatiilor fetale, o platforma web comuna, un program de instruire a cadrelor medicale, campanii de informare etc. Un numar de 800 de femei gravide ar trebui sa beneficieze de consultatii pana la finalizarea proiectului, in primavara anului 2015.
Valoarea totala a proiectului este de peste 2 milioane de euro, cea a finantarii nerambursabile fiind de 1,7 milioane de euro.

timisoara varset
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1207 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007249 (s)