News Flash:

Timisoara va avea un angiograf de ultima generatie

27 Decembrie 2015
2081 Vizualizari | 1 Comentarii
angiograf
Un numar de 17 spitale vor fi dotate cu angiografe de ultima generatie pentru patologia cardiovasculara si tumorala, in cadrul unui proiect european in valoare de 25 de milioane de euro, apartinand Academiei de Stiinte Medicale, a anuntat profesorul doctor Radu Deac, managerul de proiect.
"Este un proiect de angiografie, intitulat «Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare si crearea de noi infrastructuri», de 25 de milioane de euro, in care vor fi implicate 17 centre, care vor fi dotate cu aceste aparate, pentru a ridica nivelul de performanta si a duce performanta in diagnosticul si tratamentul bolilor cardiovasculare catre populatie. Este, de fapt, o salba de centre, incepand cu Constanta, Buzau, Iasi, Suceava, Targu Mures, Brasov, Cluj, Timisoara, Arad si Craiova. Am insistat pentru ca este intr-adevar o cercetare foarte importanta", a explicat profesorul doctor Radu Deac, vicepresedintele Academiei de Stiinte Medicale si managerul proiectului de cercetare.
Acesta a mentionat ca astfel se va utiliza o tehnologie de varf, care este aplicata in cercetare si practica medicala, cu scopul de a apropia performanta de populatie.
"Altfel spus, un pacient din Satu Mare care nu putea beneficia de explorarea angiografica, adica utilizarea razelor X si a substatei de contrast pentru a vizualiza sistemul vascular, va putea face aceasta investigatie la Satu Mare (...). Vor fi 100 de pacienti per spital, adica 1700 pe tot proiectul", a continuat profesorul Deac.
El a mai spus ca o parte dintre angiografe au ajuns la unitatile medicale din marile centre universitare.
"Este o tehnologie tip Vest in tara noastra care va curpinde doua mari segmente, respectiv cardiovascular si tumori. Nu s-a putut aplica pentru intreaga patologie. S-au obtinut fonduri europene prin Academia de Stiinte Medicale", a mai mentionat Radu Deac.
La randul lui, presedintele Academiei de Stiinte Medicale, profesorul doctor Irinel Popescu a spus ca este un proiect de cercetare ambitios.
"Stilul de cercetare implica dotarea cu angiografe, aparate de inalta performanta, cu care unele spitale sunt obisnuite, altele nu. Un numar de 17 spitale vor primi aceste aparate, grupate pe teme de cercetare diferite, patologia cardiaca, tumorala si copii. Temele care tin de patologia coronariana, care va fi si baza pentru angiografie, sunt si cele care au o contributie substantiala la cercetare. Asadar vorbim despre un proiect pe fonduri europene care acopera mai multe teme de cercetare toate efectuate prin metode angiografice", a explicat presedintele Academiei de Stiinte Medicale, profesorul doctor Irinel Popescu.
Proiectul "Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare si crearea de noi infrastructuri" are ca obiective principale: cresterea capacitatii de cercetare dezvoltare a 17 unitati medicale, centre de cercetare ale Academiei de Stiinte Medicale in domeniul angiografiei prin dotarea cu echipamente de angiografie de ultima generatie; crearea unei retele nationale de cercetare dezvoltare prin infiintarea Registrului National de Tratament Interventional al SCA – (sindroame coronariene acute); registrul specific pentru bolnavii cu stenoze arteriale cervico - craniene, registrul cardiopatiilor congenitale si diagnosticul si tratamentul arteriopatiilor periferice.
De asemenea, printre obiective se numara si realizarea unei cercetari clinice prin includerea a 100 pacienti in medie pe fiecare centru de cercetare; implicarea specialistilor si tinerilor de inalta calificare in realizarea obiectivelor stiintifice prin crearea unui centru de formare in domeniul angiografiei.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1193 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006486 (s)