News Flash:

Piata Libertatii se umple de arbori pitici

9 Decembrie 2015
1581 Vizualizari | 1 Comentarii
salcami pitici
Primarul Nicolae Robu spunea, la un moment dat, ca acesta este locul in care vor aparea primii copaci in Piata Libertatii. Ne-a dezvaluit, de aceasta data, ca in prima faza vor fi plantati 28 de copaci, salcami globulari. Mai mult, sustine edilul-sef, oamenii s-ar fi obisnuit deja fara pomi in Libertatii.
„Se planteaza 28 de copaci, toti sunt salcami globulari. Seful de santier mi-a spus ca a fost abordat de mai multi cetateni, care i-au reprosat ca strica piata plantand copaci, ca era foarte bine fara ei, asa cum este peste tot in lume in piete si cum e si la noi in Piata Unirii”, spune Robu, potrivit tion.ro.
Salcamii globulari sau arborii foiosi Robinia Pseudoacacia Umbraculifera mai sunt cunoscuti sub denumirea de salcami pitici, cresc lent, intre 4 si 6 metri inaltime, si sunt originari din sud-estul Statelor Unite ale Americii. Potrivit site-urilor specializate, ramurile formeaza o coroana globulara densa, iar frunzele sunt mici, intr-o nuanta de verde deschis. Salcamul globular este rezistent la temperaturile scazute si la inghet, la seceta si la poluare, frunzele acestuia aparand cam printre ultimele primavara si cazand la final de toamna, chiar inceput de iarna. Specialistii recomanda sa fie plantat in locuri ferite de vanturi puternice, pentru ca este un arbore iubitor de caldura, care prefera solurile usoare, nisipoase, si nu umede in exces, scrie gardenexpert.ro.
UPDATE. Doar 28 de salcami vom avea in Libertatii
Pana la urma, in Piata Libertatii nu vor fi plantati mai mult de 28 de copaci. Anuntul a fost facut marti de primarul Nicolae Robu, care a motivat, din nou, ca vorbim despre o piata, nu despre un parc.
„Avand in vedere angajamentele initiale, se vor planta 28 de copaci. Am spus ca nu vor fi 108 copaci, pentru ca este piata, nu parc. Trebuie sa intelegem notiunile exact. In final, se planteaza 28 de copaci. Intr-o anumita etapa se intentiona sa se realizeze un monument verde, chiar in fata Garnizoanei si atunci numarul de copaci ar fi fost mai mare, numai ca acolo nu se pot face plantari, pentru ca nu s-ar permite accesul in zona Garnizoanei, iar masinile de interventie nu ar fi putut sa ia viraje cu o raza de curbura corespunzatoare si la viraje foarte stranse s-ar fi distrus pavajul. Formula finala cuprinde plantarea a 28 de copaci, pe un aliniament in prelungirea strazii Alba Iulia si marginii din stanga, cum mergi din Victoriei spre Libertatii… Altii vor fi prin fata Garnizoanei si o parte vor fi si in vecinatatea imediata a zonei cu descoperiri arheologice”, a explicat Robu.
Desi initial spunea ca vor fi pusi cam zece arbori si in fata cladirii Primariei Vechi, lucrurile s-au schimbat. Acolo nu vor mai fi plantati deloc copaci.

piata libertatii libertatii robu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1214 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006738 (s)