News Flash:

Avertisment fara precedent din partea Comisiei Europene. Riscam sa pierdem banii europeni! Guvernul a gasit vinovatul: DNA

18 Mai 2018
985 Vizualizari | 1 Comentarii
dna

Avertisment fara precedent din partea Comisiei Europene. Riscam sa pierdem banii europeni pentru singurele 4 proiecte mari de infrastructura la care am obtinut finantare.

Este vorba despre doua autostrazi, o cale ferata si linia de Metrou pana la Otopeni. Intr-o scrisoare adresata ministrului Transporturilor, comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu critica pe un ton vehement autoritatile romane.

Oficial, absorbtia fondurilor de dezvoltare pentru primul trimestru din an este putin peste 1% si vine dupa ce anul trecut a fost cel mai prost pentru investitii publice din ultimul deceniu.

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, critica modul in care sunt planificate si puse in practica proiectele la Bucuresti. Exemplul negativ este autostrada Lugoj – Deva, unde licitatia a pornit fara acordul de mediu, iar constructia a fost partial blocata.

Teoretic, de anul viitor vom avea autostrada de la Nadlac la Sibiu, insa cu o “pauza” de 9 km. Asta din cauza Companiei de Drumuri, care a scos la licitatie si a semnat contractul inainte sa primeasca avizul de mediu.

Atunci cand a venit, acest aviz a impus construirea unor tunele, care costa insa de 10 ori mai mult si care vor fi scoase separat la licitatie. Asa ca acum santierul Autostrazii A1 se opreste brusc, iar specialistii spun ca portiunea lipsa de 9 kilometri nu poate fi terminata mai devreme de 5 ani.

In ciuda avertismentelor clare ale Comisiei, Compania de Drumuri a facut din nou licitatie fara sa aiba avizul de mediu si pentru autostrada Sibiu-Pitesti, loturile 1 si 5. “Va rog sa interveniti si sa puneti capat acestei practici” scrie Corina Cretu.

In caz contrar, pentru ca proiectele sunt foarte slabe si intarziate, am putea pierde definitiv fondurile. Este vorba despre 35% din intreaga alocare de peste 20 de miliarde de euro.
Scrisoarea comisarului Corina Cretu a venit pe 25 aprilie 2018 la Guvern si abia marti, pe 15 mai, a starnit reactii deoarece abia acum a aparut in presa. La Ministerul Transporturilor au fost chemati toti directorii din ministere responsabili de achizitii, plus cei de la Compana de Drumuri.
La discutii au fost si Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, dar si ministrul Transporturilor, Lucian Sova. Discutiile au fost cel putin aprinse, potrivit unor surse.

O reactie a venit de la vicepremierul Gratiela Gavrilescu, ministru al Mediului. In opinia sa, lupta impotriva coruptiei ar fi franat dezvoltarea tarii.

Gratiela Gavrilescu: “Constructia de autostrazi, care in paranteza fie spus, ne-ar fi utile pentru ca toata cresterea economica s-o punem in opera. Este ca mi-am pus intrebarea si bine ati spus in raport, ”de ce oare noi nu?” Am luat conceptul anti-coruptie si l-am transformat in repercutarea dezvoltarii.”

Anul acesta, potrivit datelor de la Finante, Romania a absorbit aproape 300 de milioane de euro din 30 de miliarde fonduri europene, adica 1%.

Sursa: Stirileprotv.ro


ministrului transporturilor corina cretu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1161 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006287 (s)