News Flash:

Primele semne ca o persoana sufera de depresie de toamna

2 Noiembrie 2015
1572 Vizualizari | 1 Comentarii
depresie
Zilele mohorate de toamna aduc macar o unda de melancolie pentru multi dintre noi. Cand insa melancolia se transforma in tristete, oboseala, anxietate, apatie, psihologii vorbesc deja despre depresie sezoniera. Aceasta este o forma de depresie in cadrul careia episoadele depresive apar toamna sau iarna – o data cu modificarile de temperatura, luminozitate, presiune atmosferica – si dispar primavara. Diagnosticul de depresie sezoniera este aplicat doar in cazul in care persoana respectiva experimenteaza cel putin doua episoade depresive in lunile reci si nici un episod depresiv in alta perioada a anului, pe o perioada de doi ani.


Psihologul Alexandra Siru, psihoterapeut la Centrul de Diagnostic si Tratament "Victor Babes”, spune ca depresia de iarna se caracterizeaza prin urmatoarele simptome specifice: dificultate la trezire dimineata, somnolenta pe parcursul zilei, dificultate in concentrarea atentiei si realizarea eficienta a sarcinilor zilnice, tendinta de a dormi mai mult, nivel redus de energie, lipsa motivatiei si tendinta spre amanarea sarcinilor. "Persoanele afectate de episod depresiv sezonier nu suporta temperaturile scazute, se plang frecvent ca nu le place iarna si nu pot tolera frigul, plangere care devine un argument valid pentru retragerea in casa sau limitarea iesirilor si activitatilor in afara casei”, adauga psihologul. Totodata, apare nevoia de a manca mai mult, in special creste apetitul pentru zahar, fast-food si/sau alcool. Astfel, apare cresterea in greutate si se poate intra in cercul vicios al unei dispozitii rele generate de excesul ponderal, atrage atentia psihologul Alexandra Siru. Retragerea in sine, evitarea activitatilor sociale, iesirile cu prietenii si chiar relatiile familiale sunt manifestari frecvente ale depresiei de iarna. 


Desi nu se pot demonstra exact mecanismele care in sezonul rece conduc la depresie, sunt totusi specialisti care vorbesc despre cresterea presiunii arteriale, din cauza temperaturilor scazute, care ingreuneaza gandirea si produce apatie; despre stimularea secretiei de melatonina (hormonul somnului) prin absenta luminii, in zilele mai scurte si mai innorate, explica psihologul.


In cazurile severe, depresia sezoniera apare in contextul unor tulburari psihice. Psihologul Alexandra Siru afirma ca, potrivit Asociatiei Americane de Psihiatrie, tulburarile afective sezoniere reprezinta, de fapt, semnul unei depresii majore sau al unor tulburari bipolare (maniaco-depresive). Ele exista intr-un context si sunt doar influentate de schimbarea anotimpului. Astfel, conform Asociatiei Americane de Psihiatrie, majoritatea celor care prezinta tulburari afective sezoniere sufera de tulburari depresive majore, iar un procent de peste 20%  au deja sau pot dezvolta tulburari bipolare, precizeaza psihologul.


Starile de melancolie specifice toamnei pot fi alungate cu ajutorul alimentatiei (fructe si legume de sezon, nuci, peste), prin exercitii fizice, plimbari dimineata si la pranz, cand expunerea la lumina naturala este maxima. Dar daca manifestarile depresiei exista in contextul unei tulburari depresive majore sau tulburari bipolare si se asociaza cu ganduri si sentimente negative persistente (lipsa de sens, inutilitate, lipsa de valoare,  tristete profunda, insingurare, incapacitatea de a cobori din pat si a indeplini cele mai simple activitati zilnice sau, dimpotriva, o stare de agitatie permanenta care impiedica concentrarea pe activitatile zilnice etc.), atunci este cazul sa apelati la ajutor de specialitate, recomanda psihologul Alexandra Siru. 

depresie sezoniera psihologul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1124 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005482 (s)