News Flash:

Zonele in care pot aparea infectii genito-urinare la femei si barbati

11 Iulie 2014
3765 Vizualizari | 0 Comentarii
Zone genitale feminine unde pot sa apara infectii genito - urinare :
1 - vulva
2 - vagin
3 - anus
4 - col uterin (cervix)
5 - uter
6 - rect
7 - vezica urinara
8 - uretra
 
Zone genitale masculine unde pot sa apara infectii genito - urinare :
1 - penis
2 - uretra
3 - testicul
4 - epididim
5 - anus
6 - rect
7 - vezica urinara
Cauze
Cele mai importante grupuri de organisme ce declanseaza infectiile sexuale sunt :
• virusuri (de exemplu virusul imunodeficientei umane - HIV, virusul Herpex Simplex - HSV)
• bacterii (de exemplu Treponema Pallidum, Neisseria Gonorrhea)
• micoplasme si chlamidii (de exemplu Mycoplasma Hominis, Chlamydia Trachomatis)
• fungi (ciuperci) (de exemplu Candida Albicans)
• protozoare (de exemplu Trichomonas Vaginalis)
• metazoare (paraziti) (de exemplu Sarcoptes Scabiei Hominis)
Acum ar fi bine sa intelegi clar niste notiuni … este vorba despre notiunile de factor favorizant si factor determinant. Factorul favorizant reprezinta o modalitate prin care se usureaza aparitia unei afectiuni iar factorul determinant este cauza afectiunii. Virusurile, bacteriile si celelalte organisme despre care am pomenit mai inainte sunt, toate, factori determinanti. Si factorii favorizanti ? … hai sa luam un exemplu foarte des intalnit - candidoza- infectia cu Candida Albicans : un tratament indelungat cu antibiotice, o igiena agresiva sau un diabet netratat pot deveni factori favorizanti prin faptul ca influenteaza aciditatea naturala a vaginului. Astfel, balanta naturala este dezechilibrata si apare o inmultire necontrolata a unor agenti patogeni (in exemplul nostru - Candida Albicans) si de aici si aparitia infectiei (in exemplul nostru - candidoza). Candidoza are drept cauza o inmultire necontrolata a unei ciuperci, este rezultatul unei infectii cu o ciuperca. Candida Albicans este factorul determinant. Tratamentul indelungat cu antibiotice, igiena agresiva un diabet netratat sunt numai factori favorizanti, cei care au usurat instalarea infectiei.
Transmitere
Asa cum ti-am mai spus, acest tip de infectii se transmit in principal prin contact sexual - oral, vaginal sau anal. Dar sunt si alte moduri prin care aceste infectii pot fi transmise : contactul cu fluidele infectate - sange, secretii, sperma, saliva, contactul direct cu zona infectata, contactul cu obiecte infectate, folosirea in comun de seringi, transmiterea in unitati medicale (transmitere nosocomiala) datorita nerespectarii conditiilor de asepsie-antisepsie sau a procedurilor si manoperelor profesionale - transfuzii cu sange sau produse de sange netestate, diferite operatii chirurgicale, accidente de munca in laboratoare, transmiterea de la mama la fat (transmitere perinatala) - in timpul sarcinii, in timpul nasterii sau in timpul alaptarii.
Organismul uman reactioneaza diferit la contactul cu agentii patogeni, probabilitatea fiind greu de precizat fiindca intervin mai multi factori. Este vorba in primul rand de Doza Minima Infectanta (DMI) care este cantitatea minima necesara de agent patogen pentru inducerea infectiei. Aceata DMI sugereaza existenta unui prag sub care agentul patogen nu poate infecta organismul. De asemenea organismul uman reactioneaza diferit la contactul cu agentul patogen. Unele persoane se pot infecta chiar de la primul contact, altele nu se infecteaza decat dupa mai multe contacte infectante.
Cand se discuta despre transmitere trebuie sa se tina seama de factorul favorizant : rani sau ulceratii ale gurii, gingiilor, organelor genitale interne sau externe, sau oricare alte rani sau ulceratii care ar putea deveni "porti" pentru trecerea agentului patogen, sau sexul in timpul menstruatiei in cazul existentei unei infectii la care agentul patogen sa afla in sange.
Ce trebuie sa stii si sa nu uiti este ca riscul de transmitere a unei infectii nu trebuie privit din punct de vedere al dimensiunii lui ci numai a existentei sau a inexistentei lui. Atunci cand exista un risc, probabilitatea de 99 % este la fel de periculoasa precum cea de 1 % si oricat ar fi probabilitatea de scazuta, ai curajul (mai bine spus nesabuinta) de nu tine seama de risc ?
Infectiile cu Transmitere Sexuala nu fac deosebiri : nu conteaza daca esti sanatos tun sau anemic, nu conteaza daca esti femeie sau barbat, nu conteaza daca esti tanat sau batran, nu conteaza daca esti alb sau negru, nu conteaza daca este prima (sau singura) relatie sexuala, daca esti virgin sau daca ai multa experienta de viata sexuala, nu conteaza daca te scalzi in bani sau esti sarac lipit - oricand, oriunde, oricine poate fi infectat daca nu se protejeaza !
Manifestari
In prevenirea Infectiilor cu Transmitere Sexuala un rol important il are cunoasterea simptomelor acestor infectii. Daca te doare o masea stii clar ce problema ai si cui trebuie sa te adresezi. Din pacate, in cazul ITS nu este la fel de simplu, din pacate nu este simplu deloc sa iti dai seama daca partenerul sau tu aveti o infectie sexuala. Si asta fiindca de cele mai multe ori Infectiile cu Transmitere Sexuala sunt asimptomatice (fara simptome) sau in foarte multe cazuri, atunci cand apar, sunt simptome ce pot apare si in alte stari patologice, mai putin periculoase, si de aceea foarte usor de confundat sau foarte usor de trecut cu vederea (din pacate).
Totusi, cele mai comune manifestari ale Infectiilor cu Transmitere Sexuala sunt :
… daca esti fata …
• secretii (scurgeri) neobisnuite din vagin. La femei exista o secretie fiziologica (normala). Ar trebui sa te ingrijorezi daca secretia isi schimba culoarea (devine verzuie sau gri), mirosul (devine neplacut), consistenta (devine apoasa sau branzoasa), cantitatea (devine abundenta)
• dureri sau usturime in timpul urinarii
• dureri si mancarimi in jurul vaginului sau in zona perianala (perineu, anus)
• durere in timpul actului sexual
• aparitia de excrescente (negi) in zona labiilor, vagin sau in zona perianala
• iritatii, rani in jurul vaginului sau in zona perianala
… daca esti baiat …
• secretie din penis in cantitati neobisnuite, cu o culoare si un miros neobisnuite
• senzatie de usturime in penis in timpul urinarii si imediat dupa
• iritatii, rani, veruci (negi) pe penis, in jurul lui sau in zona perianala
• mancarimi sau umflaturi in zona genitala, in zona perianala sau in alte parti ale corpului
Ceea ce este extrem de important sa stii este ca indiferent daca aceste (sau alte) simptome apar sau nu, din momentul infectarii persoana infectata poate transmite infectia mai departe. Nu este deloc precum in cazul unui guturai … vezi ca persoanei ii curge nasul sau stranuta sau tuseste si atunci te poti feri … este cat se poate de obisnuit ca infectiile sexuale sa nu prezinte nici un fel de simptomatologie dar persoana infectata sa transmita infectia partenerului sau oricarei alte personae cu care are contacte precum cele pe care ti le-am spus mai inainte.
Se poate ca o persoana sa fie infectata fara sa fie constienta de acest lucru si se poate ca aceasta persoana sa transmita infectia fara sa fie constienta de acest lucru.
In cazul aparitiei unor simptome precum cele despre care ti-am vorbit, trebuie sa iei IMEDIAT legatura cu un medic pentru examen clinic si teste de laborator.
Medicii carora te poti adresa sunt :
… daca esti fata …
• un specialist ginecolog
… daca esti baiat …
• un specialist androlog sau un specialist urolog
… indiferent daca esti posesoare de vagin sau posesor de penis :
• un specialist in boli dermato-venerice (dermatolog, dermato-venerolog), un medic generalist sau un medic de familie
Evolutie, complicatii
Perioada de incubatie (timpul scurs din momentul infectarii pana la aparitia simptomelor corespunzatoare bolii) este variabila, de la infectie la infectie. Fiecare infectie are o perioada de incubatie specifica ce variaza foarte mult, de la cateva zile la luni sau chiar ani.
Cele mai intalnite afectiuni sunt :
• vulvovaginita - inflamatia vulvei si/sau a peretilor vaginali ca urmare a unei infectii
• cervicita - inflamatia colului uterin - daca este afectata numai partea externa, vaginala, a colului, este vorba despre o exocervicita, daca este afectata partea interna uterina, este vorba despre o endocervicita
• salpingita - infectia tromperlor uterine
• endometrita - infectia a mucoasei uterine
• uretrita - inflamatia uretrei ca urmare a unei infectii
• epididimita - inflamatia epididimului ca urmare a unei infectii
Complicatii ? … numeroase, de multe ori minimalizate - de la discomfort fizic si psihic (paduchii lati) si pana la deces (HIV), uneori cancer (Papilomavirus), de multe ori sterilitate (chlamidiaza, gonoreea) …
Diagnostic
Sunt diferite metode de a depista cauzele si pune in evidenta agentului patogen vinovat sau pune in evidenta a infectiei … de la simpla examinare vizuala si pana la complicate teste de laborator. Unii agenti patogeni sunt detectati la o simpla examinare vizuala (de exemplu paduchii lati), pentru altii este nevoie de o examinare a secretiilor uretrale sau vaginale, examinarii urinei sau examinarii spermei (de exemplu Trichomonas Vaginalis) iar alti agenti patogeni sunt detectati prin teste de sange (teste serologice) (de exemplu Treponema Pallidum).
Diagnosticul poate fi direct sau indirect … daca in cazul infectiei sifilitice sau gonoreice existenta agentilor patogeni este determinate direct, in cazul infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV) existenta agentului patogen este pusa in evidenta indirect, testul HIV punand in evidenta anticorpii care apar in urma infectarii si nu virusul in sine.
Dar indiferent daca testele sunt bacteriologice sau serologice, directe sau indirecte, cantitative sau calitative, ele sunt intotdeauna specifice … asta inseamna ca pentru fiecare agent patogen se face un test anume … nu se poate detecta cu acelasi test, sa zicem, si infectia gonoreica si infectia si virusul herpetic … de aceea in cazul in care exista o infectie sexuala datorata unui anume agent patogen, medicul va va face mai multe teste pentu a fi sigur ca nu exista si o infectie "paralela", o infectie ce o insoteste pe cea investigata initial (de exemplu infectia gonoreica este foarte des "insotita" de infectia cu Trichomonas Vaginalis - tricomoniaza).
Tratament
Ceea ce urmeaza nu este, in nici un caz, o "reteta" (daca te asteptai la asa ceva vei avea o dezamagire …) dar asta nu inseamna ca ceea ce iti voi spune nu este important … din contra, este cat se poate de important si folositor.
Sunt cateva aspecte legate de tratament pe care trebuie sa le intelegi … 
… mai intai este bine sa stii ca depistarea precoce a unei infectii sexuale este de natura sa elimine riscul unor complicatii ulterioare. Cu cat este mai devreme depistata cu atat mai rapida va fi vindecarea (acolo unde este posibila vindecarea …) si cu atat mai mica va fi probabilitatea de aparitie a unor complicatii ulterioare cum ar fi avortul sau infertilitatea.
… apoi este bine sa stii ca numai o parte dintre Infectiile cu Transmitre Sexuala sunt curabile … asta inseamna ca numai in unele cazuri tratamentul este de natura sa distruga agentul patogen si sa redea organismului starea de sanatate. In unele cazuri nu se mai poate face nimic pentru a elimina agentul patogen, acesta ramanand "cantonat" in organim toata viata, asteptand momentul prielnic de a reveni …
… apoi este vorba despre faptul ca trebuie actionat, acolo unde este cazul, atat asupra cauzelor cat si asupra efectelor. Degeaba vei urma un tratament daca nu vei inlatura cauza ce a dat nastere starii patologice … imediat dupa terminarea tratamentului este oricand posibila reaparitia starii de imbolnavire … asta fiindca nu s-a actionat asupra cauzei, asta fiindca nu a fost eliminate cauza …
… si nu in ultimul rand, la capitolul "Tratament" nu trebuie sa uiti de cea mai la indemana forma de tratament - vaccinarea. Contra unor infectii exista vaccinuri care sa te protejeze.
Prevenire, protejare
Cum poti preveni infectarea ? Simplu, simplu de tot - sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le faci - nici nu ai inca idee de cat de simplu este sa nu devii victima. Informeaza-te despre problemele pe care le poti intalni in viata sexuala si despre modul in care poti sa le eviti …
… mai intai de toate sa stii ca cel mai sigur sex, sexul sigur 100 %, este cel pe care nu il faci. Abstinenta nu a omorat pe nimeni, in schimb infectia cu HIV … Abstinenta este cea mai buna alegere in cazul in care nu esti (inca) pregatit pentru viata sexuala …
… de aici incolo intram pe taramul "nimic fara prezervativ". Foloseste prezervativul, daca nu ai la indemana un prezervativ atunci poti folosi, la fel de bine, si un prezervativ, si de abia in ultima instanta, daca nu ai un prezervativ poti folosi un prezervativ …
… daca abstinenta nu este una dintre preferintele dupa care te dai in vant atunci este bine sa stii cu cine te "incurci" … :) … cunoasterea partenerului este foarte importanta. Stiu ca multi dintre baieti (cumva si dintre fete ?) se duc la petreceri cu gandul la "una mica" si rapida … ei bine, pe cat ar fi de "mica" si rapida pe atat de dezastruasa ar putea fi … Sexul cu perteneri ocazionali sau chiar necunoscuti este cel care aduce cele mai dese si cele mai neplacute (putin spus) probleme. Eevita sexul cu perteneri ocazionali, necunoscuti …
… si iarasi "nimic fara prezervativ" …
… dar poate ca nu esti genul si astepti o relatie (cat de cat) stabila … chiar daca sunteti impreuna de mai mult timp si vreti sa ramaneti impreuna foarte mult timp, nu evitati intrebarile clare la care sa primiti raspunsuri clare. Poate ca uimirea va fi foarte mare la auzul celor ce iti voi spune acum dar asta este cea mai buna cale : inainte de orice fel de angajament fizic, faceti-va analizele … sper ca nu te-a apucat rasul … daca cumva te distrezi atunci poate ca ceea ce urmeaza o sa te domoleasca … herpesul poate fi transmis prin sarut chiar daca nu exista simptome vizibile, negii genitali pot fi transmisi fara contact sexual cu penetrare, in "simple" jocuri erotice. "Monitorizeaza" orice fel de rana, buba sau bubita, ulceratie, roseata sau iritatie ce apare "din senin" pe piele si mai ales in zona organelor genitale, uite-te daca exista urme de intepaturi pe brate (si nu numai) de la folosirea drogurilor injectabile, intreba-ti partenerul daca a facut vreo transfuzie de sange inainte de 1989 (daca varsta justifica o asemenea intrebare, bineinteles), este in interesul tau si numai al tau. Nu te stresa dar pastreaza mereu o atituine preventiva …
… si iarasi "nimic fara prezervativ" …
… dar daca nu agreezi abstinenta, nu esti genul care sa-si riste sanatatea in relatii sexuale intamplatoare si ai trecut si de faza de cunostere, ce ar mai putea fi ? - ma vei intreba. Fidelitatea reciproca - iti voi raspunde. Ramai cu un partener stabil si pe care il cunosti, cat mai mult timp, fara "mici aventuri" care ar putea sa iti aduca mari probleme. Micsorarea numarului de perteneri si fidelitatea reciproca sunt alte modalitati de a va proteja in viata sexuala …
… si iarasi "nimic fara prezervativ" …
… nu va "culcati pe o ureche" gandindu-va la virginitate ca la o garantie, virginitatea NU este o garantie a sanatatii din acest punct de vedere. Si nici nu va asteptati ca sa scrie pe fruntea cuiva "Sunt infectat" ca nu se intampla asa ceva …
… si iarasi "nimic fara prezervativ". Hei, nu imi spune ca sunt un pisalog, nu sunt un pisalog …

cauze virusuri bacterii fungi protozoare metazoare candidoza diagnostic
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1479 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007228 (s)