News Flash:

Vremea se incalzeste. Vezi cum va fi vremea in Banat si in celelalte regiuni ale tarii in urmatoarea perioada

7 Octombrie 2013
1435 Vizualizari | 0 Comentarii

Meteorologii estimeaza, pentru urmatoarele doua saptamani, o încalzire a vremii în majoritatea regiunilor, inclusiv la munte.

Conform prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie /ANM/, valabila în intervalul 7 - 20 octombrie 2013, temperaturile termice din timpul zilei vor creste pana la 22 de grade Celsius în Crisana, Muntenia si Maramures, în timp ce minimele vor ajunge chiar si la 12 - 13 grade Celsius, în Moldova, Dobrogea si Muntenia. Ulterior, începand din weekend-ul urmator, regimul termic va scadea, valorile termice urmand sa fie apropiate de normele climatologice ale acestei perioade.

In zona Banatului, în primele cinci zile ale intervalului de prognoza, regimul termic diurn se va mentine relativ constant în jurul mediilor multianuale (19-20 grade Celsius), în timp ce temperaturile nocturne vor fi în crestere treptata de la 4 grade la începutul intervalului pana la 11 grade, în medie, în jurul datei de 11 octombrie, cand si maximele diurne vor marca o crestere de 2-3 grade, vremea devenind mai calda decat în mod obisnuit la aceasta data.

Din 13 octombrie, temperaturile vor scadea usor si treptat, spre valori medii de 14 grade, ziua, si 5 grade, noaptea, ramanand apropiate de norme pana la sfarsitul celor doua saptamani de prognoza. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 10 octombrie si, din nou, dupa 14 - 15 octombrie.

In regiunea Crisanei, în primele zile, vremea se va încalzi, astfel încat în 11-12 octombrie va deveni relativ calda pentru aceasta perioada a anului, cu medii ale maximelor diurne în jurul a 22 de grade si ale minimelor nocturne de aproximativ 10 grade. Ulterior, un proces de racire treptata va readuce regimul termic la valori apropiate de cele normale climatologic, de 14 grade ziua si 4 - 5 grade noaptea, pana spre ultimele zile ale intervalului de prognoza. Dupa data de 15 octombrie, va creste probabilitatea de ploi, dar, pe arii restranse, acestea se vor semnala si în jurul datei de 10 octombrie.

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, intervalul 7 - 12 octombrie va fi caracterizat de un proces de încalzire treptata, care va determina atingerea unor medii regionale de 21 de grade la valorile maxime si de 8 - 9 grade la cele minime, vremea devenind calda pentru debutul celei de-a doua decade a lunii octombrie. Ulterior, pana la sfarsitul perioadei de prognoza, regimul termic va marca o scadere usoara si constanta, revenind la normal, respectiv la medii de 2 grade Celsius, la valorile minime nocturne si aproximativ 12 grade la cele maxime diurne. Probabilitatea de precipitatii va creste dupa data de 14 octombrie, dar ploile vor fi slabe cantitativ si pe arii destul de restranse.

In zona Maramuresului, în primele zile, temperaturile maxime se vor mentine în jurul mediilor multianuale ale perioadei, de aproximativ 18 - 19 grade. Pe 11 octombrie, valorile termice vor marca o crestere de 2 - 3 grade, vremea devenind usor mai calda decat în mod obisnuit, apoi vor scadea usor si treptat, spre 12 grade ziua si 4 grade noaptea, în medie, spre sfarsitul intervalului de doua saptamani. Ploi slabe cantitativ se vor semnala, trecator, dupa data de 10 octombrie.

In Moldova, vremea va continua sa se încalzeasca în primele zile, atingand o valoare medie regionala de 18 grade, în jurul datei de 11 octombrie, dupa care se va raci usor si treptat, ajungand în jurul a 12 grade la sfarsitul intervalului de prognoza. Minimele nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, cu valori de cel mult 10 grade pe 12 octombrie, apoi în scadere, spre 4 grade în data de 20 octombrie. Ploile vor fi de interes la nivel local, în jurul datei de 10 octombrie si, din nou, dupa 15 octombrie, dar vor fi în general slabe cantitativ.

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, în perioada 7 - 12 octombrie, vremea se va încalzi, iar mediile termice vor creste de la 15 la 20 de grade ziua si de la 5 la 13 grade noaptea. Incepand din 13 octombrie, va avea loc un proces de racire usoara si treptata, astfel încat, la sfarsitul intervalului de prognoza, se vor înregistra valori maxime în jurul a 14 grade si minime de 7-8 grade, normale pentru finalul celei de-a doua decade a lunii octombrie. Pe arii restranse, se vor semnala ploi slabe pe 9 - 10 octombrie, iar în celelalte zile ale intervalului de prognoza, probabilitatea de precipitatii se va mentine foarte redusa.

In zona Munteniei, vremea va continua sa se încalzeasca pana pe 11-12 octombrie, cand se vor atinge medii de 22 de grade ale maximelor diurne si de 11 grade ale minimelor nocturne, valori cu aproximativ cinci grade mai ridicate decat cele de la începutul intervalului de prognoza. Intre 13 si 20 octombrie, vremea se va raci usor de la o zi la alta, iar în ultima zi se vor înregistra maxime de 14 grade si minime de 5 grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei. Vor fi ploi slabe cantitativ si restranse ca arie, în jurul datei de 10 octombrie si, din nou, dupa 16 octombrie.

In Oltenia, în primele zile ale intervalului de prognoza, regimul termic diurn se va mentine relativ constant, la valori de aproximativ 17-18 grade Celsius, iar pe 11-12 octombrie va marca o crestere de 2-3 grade. Temperaturile minime vor creste usor si treptat, de la o medie regionala de trei grade, în prima zi, pana la 11 grade, pe 12 octombrie. Dupa aceasta data, mediile termice, atat diurne cat si nocturne, vor marca o usoara scadere de la o zi la alta, urmand a se înregistra valori de 14 grade, respectiv 4 grade în ultima zi a perioadei de prognoza. Ploi, în general slabe cantitativ, se vor semnala în jurul datei de 9 octombrie si, din nou, trecator, dupa data de 12 octombrie.

La munte, în prima saptamana, regimul termic mediu diurn se va mentine constant la valori de 12-13 grade, în timp ce temperaturile nocturne vor fi în crestere treptata de la o medie de aproximativ un grad în prima zi, pana la 6 grade în jurul datei de 12 octombrie, cand vremea va fi relativ calda pentru aceasta perioada a anului. Dupa aceasta data, atat ziua, cat si noaptea, mediile termice vor fi în scadere usoara de la o zi la alta, iar la sfarsitul intervalului de prognoza se vor înregistra maxime de aproximativ 6 grade si minime de zero grade, în medie. Dupa data de 10 octombrie, trecator, vor fi precipitatii slabe, pe arii restranse. Vor predomina ploile, dar la altitudini de peste 1.700 metri, spre sfarsitul intervalului de prognoza, pot fi si lapovite sau ninsori.

Prognoza ANM, valabila pentru perioada 7-20 octombrie 2013, are la baza datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) din Reading, Anglia. AGERPRES


meteorologii transilvaniei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1291 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006839 (s)