News Flash:

VREMEA in intreaga tara pana pe 3 mai

21 Aprilie 2015
1293 Vizualizari | 0 Comentarii
Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 20 aprilie - 3 mai, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte.
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Pana pe 22 aprilie, vremea se va mentine mai rece decat in mod obisnuit, cu media regionala a temperaturilor maxime intre 13 si 15 grade, iar cea a minimelor de 2...4 grade. In intervalul 23- 26 aprilie, regimul termic va fi in crestere de la o zi la alta, maximele diurne ajungand, in medie, la 22 de grade, iar media minimelor nocturne va atinge 8...9 grade. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, valorile termice medii ale regiunii vor fi apropiate de cele normale, cu maxime ce se vor situa intre 19 si 21 de grade si minime de 7...9 grade.
Probabilitatea pentru ploi slabe si moderate cantitativ va fi mai ridicata in intervalul 26 - 30 aprilie, dar la nivel local va fi posibil sa ploua si in restul intervalului.
CRISANA
Intervalul 20 - 22 aprilie va fi caracterizat de o vreme mai rece decat in mod obisnuit, cu media regionala a temperaturilor maxime intre 12 si 14 grade, iar cea a minimelor de 1...3 grade. Intre 23 si 26 aprilie, procesul de incalzire va aduce media maximelor diurne spre 21 de grade, in timp ce minimele nocturne se vor situa in jurul valorii de 8 grade. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, in aceasta regiune, valorile termice medii vor fi apropiate de cele normale, cu maxime ce se vor situa intre 19 si 21 de grade si minime de 6...8 grade.
Pana pe data de 25 aprilie probabilitatea pentru precipitatii va fi redusa, dar intre 26 aprilie si 3 mai va ploua aproape zilnic, iar izolat pot fi cantitati mai insemnate.
TRANSILVANIA
Pana la jumatatea primei saptamani, regimul termic va fi cu mult sub cel normal. Astfel, media regionala a maximelor termice se va situa intre 9 si 12 grade, iar in cursul noptilor valorile termice vor cobori, in medie, cu 1...2 grade sub pragul de inghet si vor determina formarea brumei. Urmeaza un proces de incalzire ce va dura pana in jurul datei de 26 aprilie, cand media temperaturilor maxime va atinge 20 de grade, iar cea a minimelor, 6...7 grade. Ulterior vor fi usoare oscilatii in apropiere de aceste valori medii diurne si nocturne, astfel incat a doua saptamina va avea un regim termic in general normal pentru sfarsitul de aprilie si inceputul de mai.
Probabilitatea pentru ploi slabe si moderate cantitativ va fi mai ridicata in intervalul 27 - 29 aprilie, dar va mai ploua pe arii restranse pe 20 - 21 aprilie, cand in estul regiunii vor fi trecator precipitatii mixte si din nou, posibil, spre sfarsitul ambelor saptamani.
MARAMURES
Vremea rece pentru aceasta perioada din an, cu medii regionale ale maximelor diurne de 10...12 grade si nopti cu temperaturi in jurul pragului de inghet si cu bruma, va dura pana pe 24 aprilie. La sfarsitul primei saptamani, regimul termic va reveni la normal. Astfel, media temperaturilor maxime va atinge 19 grade, iar cea a minimelor se va situa in jurul a 7 grade. In timpul celei de-a doua saptamini vor mai fi usoare variatii ale temperaturilor diurne si nocturne, dar acestea se vor inscrie in limitele normale pentru sfarsitul de aprilie si inceputul de mai.
Probabilitatea pentru ploi slabe si moderate cantitativ va fi mai ridicata in intervalul 26 – 30 aprilie, dar local va mai ploua pe 20 aprilie si posibil, spre sfarsitul ambelor saptamani.
MOLDOVA
Pana la jumatatea primei saptamani, regimul termic va fi cu mult sub cel normal. Astfel, media regionala a maximelor termice se va situa intre 10 si 12 grade, iar in cursul noptilor valorile termice se vor apropia, in medie, de pragul de inghet, favorizand local formarea brumei. Prin procesul de incalzire ce va dura pana in jurul datei de 26 aprilie, media temperaturilor maxime va atinge 20...21 de grade, iar cea a minimelor, 7...8 grade. A doua saptamana va avea un regim termic apropiat de cel normal pentru sfarsitul de aprilie si inceputul de mai, caracterizat prin temperaturi ce se vor situa, in medie, la valorile maxime, intre 19 si 21 de grade si la cele minime, intre 7 si 9 grade.
Local vor fi precipitatii slabe, predominant ploi, pe 20 aprilie, iar in celelalte zile, exceptand intervalul 27-29 aprilie cand va ploua slab, probabilitatea pentru precipitatii va fi foarte redusa.
DOBROGEA
Intervalul 20 - 23 aprilie va fi caracterizat de o vreme mai rece decat in mod obisnuit, cu media regionala a temperaturilor maxime intre 10 si 13 grade, iar cea a minimelor de 2...4 grade. Intre 24 si 27 aprilie, procesul de incalzire va aduce la 19 grade media maximelor diurne si respectiv la 9...10 grade pe cea a minimelor nocturne. Ulterior, si in aceasta regiune valorile termice medii vor fi apropiate de cele normale, cu maxime ce se vor situa intre 17 si 19 grade si minime in jur de 10 grade.
Probabilitatea pentru aparitia ploilor slabe va fi mai ridicata in intervalele 20-23 aprilie si 26 – 30 aprilie.
MUNTENIA
Vremea usor mai rece decat in mod obisnuit din prima jumatate a acestei saptamani se va caracteriza prin medii regionale ale maximelor diurne de 12...15 grade si nopti, in medie, cu minime termice de 1...3 grade si posibil, bruma. In intervalul 24 - 27 aprilie regimul termic va reveni la normal, media temperaturilor maxime atingand 22 de grade, iar cea a minimelor va urca la 7...8 grade. In timpul celei de-a doua saptamini vor fi usoare variatii ale temperaturilor medii diurne si nocturne in jurul acestor valori, ceea ce semnifica un regim termic apropiat de cel normal pentru sfarsitul de aprilie si inceputul de mai.
Probabilitatea pentru ploi slabe va fi mai ridicata in intervalele 20-22 aprilie si 26 – 30 aprilie, dar izolat va mai ploua si in alte zile din cursul ambelor saptamani.
OLTENIA
Vremea usor mai rece decat in mod obisnuit din prima jumatate a acestei saptamani, se va caracteriza prin medii regionale ale maximelor diurne de 13..15 grade si nopti, in medie, cu minime termice de 1...3 grade si posibil, bruma. In intervalul 24 - 27 aprilie regimul termic va reveni la normal, media temperaturilor maxime atingand 21 de grade, iar cea a minimelor va urca la 8...9 grade. In timpul celei de-a doua saptamani vor fi usoare variatii ale temperaturilor diurne si nocturne in jurul acestor valori medii, iar regimul termic se va mentine normal.
Probabilitatea pentru ploi slabe va fi mai ridicata in intervalul 26 – 30 aprilie, dar pe arii restranse va mai ploua si in alte zile din cursul ambelor saptamani.

LA MUNTE
In primele 3...4 zile, temperatura aerului va caracteriza o vreme rece, cu 1 la 5 grade, in medie, la valorile diurne si de la -6 la -4 grade, la mediile nocturne. Dupa data de 23 aprilie regimul termic se va normaliza treptat astfel incat pe parcursul celei de-a doua saptamani se vor atinge medii de 10..12 grade, ziua si 1..3 grade, noaptea.
In intervalul 20 -22 aprilie vor fi precipitatii in general slabe, mai ales lapovita si ninsoare, iar intre 24 aprilie si 3 mai vor predomina ploile, posibil zilnic, dar cu o probabilitate mai mare de aparitie pe 26, 27 si 30 aprilie, cand izolat pot fi mai importante cantitativ.
Mediafax.ro 

banat crisana transilvania maramures moldova dobrogea muntenia oltenia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1236 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004934 (s)