News Flash:

Vreme calda in urmatoarele doua saptamani, cu temperaturi medii de 26-30 de grade. Iata prognoza pentru fiecare regiune in parte

8 August 2016
1259 Vizualizari | 0 Comentarii
vreme calda 1
Urmatoarele doua saptamani se vor caracteriza, din punct meteorologic, printr-un regim termic in general cald, cu temperaturi maxime ce vor ajunge la 30 - 33 de grade in zona Munteniei si a Olteniei, dar si instabilitate atmosferica accentuata in intervalul 10 - 14 august, conform prognozei intocmite de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), valabila in intervalul 8 - 21 august, publicata luni.
In Banat, in primele trei zile ale intervalului vremea se va incalzi treptat, iar maximele diurne vor creste, in medie, de la 27 de grade, pana la 31 de grade pe data de 10 august. Apoi vremea se va raci, iar in intervalul 11-13 august media regionala va cobori spre 22...23 de grade. Ulterior temperatura aerului va creste usor, iar in intervalul 15-21 august media valorilor diurne va fi de 28...30 de grade. Temperaturile nocturne se vor mentine in jurul a 15...16 grade pe parcursul celor doua saptamani de prognoza si doar intre 12 si 14 august vor avea valori mai scazute, de 11...13 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicata intre 10 si 12 august, iar dupa aceasta data doar cu totul izolat si trecator mai sunt posibile ploi slabe.
In Crisana, vremea va fi in incalzire usoara de la o zi la alta la inceputul intervalului de prognoza, astfel incat, pe 10 august, se vor atinge valori maxime de 29...30 de grade, in medie. Apoi vremea se va raci, iar pe 11 — 12 august media temperaturilor diurne va scadea spre 22 de grade. Dupa aceasta data, un nou proces de incalzire va determina cresterea regimului termic, spre valori de 28-29 de grade, mediate la scara intregii regiuni, in intervalul 15-21 august. Temperaturile nocturne vor fi de 14 — 16 grade intre 8 si 11 august, dar in intervalul 12-14 august vor scadea spre o medie regionala de 11...12 grade. In week-end vor creste usor si in a doua saptamana se vor situa in jurul unei valori medii de aproximativ 14 grade. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata intre 12 si 14 august, cand vor fi averse pe arii extinse si izolat se vor cumula cantitati de apa mai importante. Ulterior, probabilitatea pentru ploi trecatoare si slabe cantitativ va fi redusa.
In Transilvania, in primele zile ale prognozei regimul termic va fi in crestere treptata, spre o medie a temperaturilor maxime de 29 de grade pe data de 10 august. Ulterior, vremea se va raci si pe 12 si 13 august media valorilor diurne nu va mai depasi 21...22 de grade. Evolutia ulterioara va fi caracterizata de o incalzire a vremii, concretizata, in intervalul 15 — 21 august, prin temperaturi maxime de 26...27 de grade, in medie, ce vor caracteriza o vreme apropiata de normalul termic al perioadei. Regimul termic nocturn se va mentine relativ constant, la valori medii de 14...15 grade in prima parte a intervalului si de aproximativ 12 grade intre 15 si 21 august. Valori nocturne usor mai scazute, spre o medie regionala de 10...11 grade, se vor consemna doar in datele de 13,14 si 15 august. Averse pe arii relativ extinse se vor semnala pe 11 si 12 august, cand se pot inregistra si cantitati de apa mai importante, iar in restul intervalului de prognoza probabilitatea pentru ploi slabe, trecatoare, va fi in general redusa.
In Maramures, procesul de incalzire a vremii va fi caracteristic pentru primele zile ale intervalului de prognoza, astfel incat maximele diurne vor marca o crestere, de la 26 de grade in prima zi, pana la 29 de grade pe 10 august, pentru ca apoi sa scada spre 21...22 de grade in intervalul 11 — 13 august. Spre week-end vremea se va incalzi din nou, iar a doua saptamana de prognoza va avea un regim termic relativ constant, cu temperaturi medii diurne de aproximativ 26...27 de grade. Minimele nocturne vor fi in crestere in prima parte a intervalului, spre aproximativ 15 grade pe 11 august, apoi vor scadea pana la o valoare medie de 10 grade pe 13 august. Dupa aceasta data, va avea loc o usoara incalzire, iar in a doua saptamana de prognoza temperaturile nu vor mai avea variatii importante si se vor mentine relativ constante, la valori medii regionale de 12...14 grade. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata intre 10 si 12 august, cand vor fi averse pe arii extinse, izolat mai insemnate cantitativ. Apoi, vremea se va ameliora si doar trecator vor mai fi conditii pentru ploi slabe, de scurta durata.
In Moldova, in primele doua zile ale intervalului, valorile termice se vor situa in general in jurul normelor specifice acestei perioade din an, respectiv temperaturi medii diurne de 28 ... 30 de grade si nocturne de 15...16 grade. In data de 10 august va avea loc o usoara incalzire, iar media temperaturilor maxime va urca spre 32 de grade, in timp ce media minimelor se va mentine la valori de 15...16 grade. Incepand cu data de 11 august vremea se va racori semnificativ, astfel ca pana sambata, 13 august, se vor inregistra temperaturi sub cele climatologic specifice pentru a doua decada a lunii august, media maximelor coborand de la o valoare de 30 de grade spre 24...25 de grade. Temperaturile nocturne vor scadea de la valori medii de 16 grade pana spre 13...14 grade spre sfarsitul primei saptamani. Ulterior, pana la finalul celei de-a doua saptamani de prognoza, variatiile termice de la o zi la alta nu vor mai fi notabile si se vor inregistra valori apropiate de norme, media maximelor fiind de 26...29 de grade, iar a minimelor de 14...15 grade. Gradul de instabilitate atmosferica va fi ridicat pe 11 si 12 august, cand se vor semnala averse si descarcari electrice, iar izolat se vor cumula cantitati de apa mai insemnate. In celelalte zile ale intervalului de prognoza probabilitatea de aparitie a ploilor de scurta durata va fi redusa.
In Dobrogea, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de un regim termic normal pentru aceasta perioada a anului, cu medii ale temperaturilor maxime de 29...30 de grade si ale celor minime de 18...20 de grade. O usoara incalzire, spre o medie de 31...32 de grade a valorilor diurne, va avea loc in zilele de 10 si 11 august, cand si minimele vor urca spre aproximativ 21 de grade. In intervalul 12 — 14 august vremea se va racori, urmand ca valorile medii diurne sa se situeze intre 26 si 28 de grade, iar cele minime nocturne sa scada spre 16...17 grade. Pe parcursul celei de-a doua saptamani de prognoza, variatiile termice de la o zi la alta vor fi nesemnificative, urmand a se inregistra valori medii diurne de circa 28 de grade si minime de 17...18 grade. Ploi pe arii restranse, in general slabe cantitativ, sunt prognozate pentru datele de 12 si 13 august, iar in celelalte zile ale intervalului de prognoza probabilitatea de aparitie a ploilor de scurta durata va fi redusa.
In Muntenia, in zilele de 8 si 9 august vremea va fi caracterizata de temperaturi normale pentru aceasta perioada a anului, urmand a se inregistra temperaturi diurne de 30-32 de grade si minime de 16-18 grade, in medie. O usoara incalzire, spre valori medii diurne de 33...35 de grade si minime in jurul a 18 grade, va avea loc pe 10 si 11 august. Dar in intervalul 12 — 14 august vremea se va racori semnificativ, inregistrandu-se valorii medii diurne de 26...28 de grade si nocturne de la 18 grade, in data de 12 august, in scadere spre 14 grade, la sfarsitul primei saptamani de prognoza. La inceputul celei de-a doua saptamani va avea loc o usoara crestere a temperaturilor medii diurne spre 30 de grade, valoare ce va caracteriza restul intervalului, fara variatii semnificative, minimele urmand a se situa intre 14 si 16 grade. Instabilitatea atmosferica va fi mai accentuata pe 11 si 12 august, cand local vor fi averse, izolat posibil mai insemnate cantitativ. In rest, probabilitatea pentru ploi slabe, trecatoare, va fi foarte redusa.
In Oltenia, in primele zile ale intervalului vor fi temperaturi in general normale pentru aceasta perioada, media maximelor fiind de 29...30 de grade, iar a minimelor de 18...19 grade. In data de 10 august, valorile medii diurne vor creste spre 32 de grade, pentru ca, apoi, vremea sa se racoreasca semnificativ, in data de 13 august urmand a se inregistra maxime termice de 25...26 de grade. Similar, temperaturile minime vor marca o scadere in intervalul 11-13 august de la valori medii de 18 grade spre valori de 13...14 grade. In zilele de 14 si 15 august media temperaturilor maxime va creste spre 28...29 de grade, iar ulterior, pana la sfarsitul intervalului de prognoza, nu vor mai fi variatii semnificative, temperaturile diurne urmand a se situa in jurul valorii medii de 30 de grade. Temperaturile nocturne vor creste usor spre o medie de 15...16 grade in data de 15 august, mentinandu-se pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani in jurul acestei valori. Pe 11 s 12 august, la nivel local se vor semnala averse, posibil izolat mai insemnate cantitativ, iar in restul intervalului de prognoza, probabilitatea de aparitie a ploilor slabe, de scurta durata, va fi foarte redusa.
La munte, in primele 3 zile ale intervalului, valorile de temperatura se vor situa in general in jurul celor normale climatologic, cu o medie diurna regionala de 18...20 de grade. Temperaturile minime vor fi, in medie, de 10...11 grade. In perioada 11-13 august regimul termic va marca o scadere semnificativa, iar maximele diurne vor scadea spre o medie de 14 grade in data de 13 august, cand si minimele nocturne vor cobori spre aproximativ 6 grade. In zilele urmatoare (14 si 15 august) vremea se va incalzi usor, iar in intervalul 16 — 21 august nu vor fi variatii notabile, media temperaturilor diurne se va mentine in jurul a 18 grade, iar cea a minimelor nocturne va fi de 9...10 grade. In prima saptamana de prognoza zilnic vor fi averse, dar pe 11-12 august acestea se vor semnala pe arii mai extinse si vor fi, punctiform, importante cantitativ. In cea de-a doua saptamana, ploi de scurta durata, slabe cantitativ, vor fi doar pe suprafete restranse.
Estimarea publicata luni de Administratia Nationala de Meteorologie este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1256 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004859 (s)