News Flash:

Viorica Dancila, scrisoare catre Comisia Europeana in care in care acuza incercari violente de inlaturare a Guvernului

17 August 2018
758 Vizualizari | 0 Comentarii
vioricadancila 1534331895

Viorica Dancila a trimis o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si prim-vicepresedintelui CE, Frans Timmermans, despre protestele din 10 august, ea precizand ca s-a incercat prin violenta inlaturarea Guvernului, iar Klaus Iohannis a facut apel la continuarea protestelor.
Comisia Europeana a confirmat, vineri, primirea scrisorii premierului Viorica Dancila. "Confirmam ca a fost primita o scrisoare si un raspuns va veni intr-un timp cat mai scurt", a precizat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, la solicitarea agentiei de presa MEDIAFAX.

Prim-ministrul mai sustine ca presedintele Klaus Iohannis nu a jucat rol de mediator, ci dimpotriva a facut apel la continuarea protestelor, potrivit scrisorii postate pe pagina de Facebook a europarlamentarului Siegfried Muresan.

"Dupa intrevederea din luna iulie, am reluat eforturile pentru a relansa un dialog interinstitutional in vederea obtinerii unui consens politic, atat cu Administratia Prezidentiala, Parlamentul Romaniei, cat si cu alte institutii ale statului roman. Bilantul primelor sase luni de guvernare a fost receptat pozitiv in mare parte, existand totodata observatii si critici - legitime intr-un sistem democratic european care incurajeaza diversitatea de opinii. in acest context, a fost anuntata o manifestare de protest, la Bucuresti, pentru data de 10 august, la care urmau sa participe reprezentanti din diaspora romaneasca", explica premierul Viorica Dancila in scrisoarea trimisa liderilor CE.

Aceasta mai spune ca nu a mai vrut nimeni sa isi asume organizarea mitingului Diasporei din 10 august. Dancila precizeaza ca au fost incercari repetate de intrare prin forta in Palatul Victoria si acuza o tentativa de inlaturare pe cale violenta a unui "Guvern legitim", lucru care, sustine premierul, poate crea "un precedent periculos in randul statelor democrate".

"Pe masura ce se apropia data evenimentului si avand in vedere ca obiectivele acestuia nu erau clar definite, asociatiile romanilor din strainatate, initiatoare ale manifestatiei, s-au retras din organizarea protestului. Astfel, evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participarii unor manifestanti care au instigat la actiuni violente. Au fost incercari repetate de intrare in sediul guvernului, de fortare a cordoanelor de jandarmi si de incendiere a unor obiective in spatiul public. In aceste conditii, fortele de ordine au intreprins demersuri de oprire a violentelor in conformitate cu legislatia in vigoare, iar fata de plangerile unor demonstranti care au reclamat faptul ca au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate. Manifestatia din 10 august a devenit un subiect de disputa politica intensa, majoritatea liderilor partidelor au facut apel la calm si la izolarea fortelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au facut auzite voci ale liderilor politici care au chemai la continuarea protestelor, aducand acuze institutiilor statului, fortelor de ordine, respectiv celor care in toate statele membre au rolul de a proteja cetatenii fata de agresiuni si actiuni violente. Consider ca aceste incercari de inlaturare pe cale violenta a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos in randul statelor democrate", potrivit sursei citate.

Seful Executivului le mai transmite liderilor Comisiei Europene ca presedintele Klaus Iohannis a incitat la continuarea protestelor, in loc sa joace rolul de mediator.

"De asemenea, functia constitutionala de mediator intre societate, fortele politice si institutiile statului, care revine Presedintelui Romaniei, conform atributiilor din legea fundamentala, a fost ignorata de catre acesta, care dimpotriva a gasit momentul sa aduca acuze Guvernului si sa faca un apel la continuarea protestelor", a conchis Viorica Dancila.

Pana la momentul transmiterii acestei stiri, Guvernul nu a anuntat oficial trimiterea unei scrisori de catre premier liderilor Comisiei Europene.


viorica dancila jean claude juncker frans timmermans
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1422 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006475 (s)