News Flash:

VIDEO - RAZBOI la GRANITA ROMANIEI. Navele rusesti au luat cu asalt CRIMEEA

3 Martie 2014
1383 Vizualizari | 0 Comentarii
Conflictul militar care ameninta sa se declanseze in peninsula ucraineana Crimeea a pus in alerta comunitatea internationala. Eforturile diplomatice continua pentru a convinge Rusia sa renunte la planurile de interventie, insa Moscova pare tot mai decisa sa isi anexeze teritoriul ucrainean.
In peninsula, armata rusa a preluat mai multe baze militare ucrainene. In unele situatii, ucrainenii au intors armele si au trecut de partea agresorilor, scrie ziare.com.
Rusia continua sa trimita in zona armament si echipamente si a anuntat ca nu este pregatita sa dezvolte relatiile cu persoanele care au preluat puterea la Kiev, in urma protestelor violente ce au dus la fuga presedintelui Viktor Ianukovici.
09:54 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a discutat cu omologul sau chinez, luni, pe tema Ucrainei, si opiniilor lor coincid, arata MAE rus. Intr-un comunicat de presa, diplomatia rusa a aratat ca cele doua tari, care au drept de veto in Consiliul de Securitate ONU, raman in contact pe aceasta chestiune.
09:47 - Granicerii ucraineni au raportat, luni, o prezenta sporita a vehiculelor armate pe partea rusa a canalului Kerci, un canal maritim ingust ce desparte Rusia de Ucraina. Un purtator de cuvant al granicerilor a precizat ca navele rusesti ies si intra in portul Sevastopol, unde flota rusa de la Marea Neagra are o baza navala si ca fortele rusesti au blocat serviciile de comunicatii mobile in unele zone.
09:38 - Noul Guvern de la Kiev a numit doi oligarhi la conducerea a doua regiuni industriale din estul tarii. Noii guvernatori ai regiunilor Donetk si Dnepropetrovsk sunt printre cei mai bogati ucraineni. In Donetk, noul guvernator este Serghei Taruta, cu o avere de doua miliarde de dolari si sef al ISD, una din cele mai mari companii miniere din lume. El detine si clubul de fotbal din Donetk Metallurg.
La Dnepropetrovsk, guvernator este Igor Kolomoiski, al treilea cel mai bogat ucrainean, cu o avere de 2,4 miliarde de dolari, co-proprietar al grupului comercial Privat, care include cea mai mare banca ucraineana, Privatbank, condusa chiar de el, si active in petrol, industria metalurgica si alimentara, agricultura si transport.
Protestele din Piata Independentei din ultimele patru luni au avut ca nemultumire, printre altele, si faptul ca avutii Ucrainei sunt implicati in politica.
09:22 - Ministrul britanic de Externe, William Hague, se afla in capitala ucraineana Kiev, unde viziteaza baricadele ridicate in apropierea Pietei Independentei.
09:11 - Banca centrala a Rusiei a ridicat dobanda de referinta de la 5,5% la 7%.
08:52 - Rusia nu incalca suveranitatea Ucrainei si nu doreste un razboi, sustine adjunctul ministrului de Externe rus, secretarul de Stat Grigori Karasin. "Dorim ca Ucraina sa fie un stat stabil si prosper" si ceea ce se intampla in aceasta tara "este o tragedie a fratelui ucrainean". "Nimeni in Rusia nu vrea un razboi cu Ucraina".
08:40 - Ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, participa, luni, la reuniunea extraordinara a Consiliului Afaceri Externe privind situatia din Ucraina, la Bruxelles, se arata intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com. Seful diplomatiei romane va exprima profunda preocupare fata actuala situatie si va sublinia necesitatea respectarii cadrului juridic international.
In plus, Corlatean va reitera imperativul asigurarii stabilitatii, securitatii, suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei, cu respectarea deplina a drepturilor tuturor cetatenilor sai si va argumenta in favoarea unei implicari active, consistente si unitare a UE in Ucraina.
08:32 - Dupa convorbirea cu Putin, Angela Merkel i-a relatat presedintelui american Barack Obama ce anume a discutat cu liderul de la Kremlin. Merkel a aratat ca nu este sigura ca Putin are contact cu realitatea. Acesta ar fi "in alta lume", a aratat o persoana de la Casa Alba, pentru New York Times.
08:27 - Guvernul german a anuntat ca Putin a acceptat, in cursul convorbirii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, propunerea acesteia de a constitui un "grup de contact" cu scopul de a facilita dialogul in criza ucraineana. Putin a fost de acord si cu instituirea unei misiuni de investigare a situatiei la fata locului.
Merkel a propus aceasta forma de contact in cursul convorbirii in care l-a acuzat pe Putin ca incalca legea internationala prin "interventia rusa inacceptabila in Crimeea".
08:20 - Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, si-a trimis adjunctul in Ucraina. Jan Eliasson trebuie sa se familiarizeze cu situatia politica din tara si sa informeze secretarul general cu privire la posibilele actiuni viitoare ale ONu de dezamorsare a situatiei.
08:06 - Pretul titeiului a sarit la peste doi dolari per baril, luni. Rusia este cel mai mare producator mondial de petrol, scrie Reuters, si recordul de pret atins luni reflecta tensiunile in crestere din Ucraina, dupa ce presedintele Vladimir Putin a obtinut acordul Parlamentului de a invada tara vecina.
07:47 - Premierul Crimeii, Serghei Aksionov, crede ca situatia din peninsula se va stabiliza pana in luna mai. "Aici nu va fi niciun 'Maidan' (Piata Independentei din Kiev unde au avut loc protestele pro-europene - n.red.), cu cauciucuri arzand si fum negru. Crimeea nu va va dezamagi din punctul asta de vedere", a promis Aksionov intr-un interviu publicat in Rossiiskaya Gazeta. "Promit cu toata responsabilitatea ca pana in mai Crimeea va fi linistita, calma si amiabila. Oamenii de toate nationalitatile vor trai aici si se vor bucura de viata. Poftesc pe toata lumea cu bratele deschise".
Aksionov nu pofteste insa Rusia. Premierul republicii autonome a aratat ca peninsula are suficienta putere si singura.
07:37 - Secretarul de Stat american, John Kerry, se va deplasa marti la Kiev, cu scopul de a-si arata sprijinul pentru autoritatile interimare ucrainene, in contextul in care trupele ruse detin controlul total asupra Crimeii.
07:25 - Premierul rus, Dmitri Medvedev, a scris pe pagina de Facebook ca Rusia nu este pregatita sa dezvolte relatii cu persoanele care au preluat puterea la Kiev.
07:20 - Liderii tarilor din G7 au anuntat suspendarea pregatirilor in vederea summitului G8, cu Rusia, de la Soci, din iunie, in urma "clarei violari" a suveranitatii Ucrainei de catre aceasta tara.
Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.
Rusia, care are o baza navala la Sevastopol, in Crimeea, unde este gazduita flota sa la Marea Neagra, are interese strategice aici. Aproape 60% din populatia peninsulei este de origine rusa si ar prefera sa fie condusa de la Moscova, nu de noua putere de la Kiev, pro-europeana.
Crimeea, o peninsula cu multi stapani
Peninsula Crimeea este o republica autonoma a Ucrainei, aflata pe coasta nordica a Marii Negre, cu capitala la Simferopol.
De-a lungul timpului, Crimeea a schimbat de nenumarate ori stapanitorii. La 18 octombrie 1921 a fost creata Republica Socialista Sovietica Autonoma Crimeea, parte a Rusiei, acest episod fiind marcat de doua perioade de foamete, in 1921-1922 si Holodomorul, in 1932-1033.
In Al Doilea Razboi Mondial, fortele Axei au ocupat Crimeea. Rusii au recapatat controlul peninsulei si, in primavara lui 1944, guvernul lui Iosif Stalin a deportat intreaga populatie de tatari crimeeni in Asia Centrala, pe motiv ca ar fi colaborat cu fortele naziste de ocupatie. In vara operatiunea de epurare etnica a Crimeii a fost completa dupa deportarea populatiilor de armeni, bulgari si greci, tot in Asia Centrala.
In 1945, regiunea autonoma Crimeea a devenit provincie a Rusiei. In 1954, Crimeea a fost transferata de la Republica Sovietica Federativa Socialista Rusa la Republica Sovietica Socialista Ucraineana. Era deja o destinatie turistica bine dezvoltata.
In urma unui referendum organizat in ianuarie 1991, Crimeea a devenit Republica Autonoma Sovietica Socialista in cadrul Republicii Sovietice Ucraina. Rusia si-a pastrat totusi aici Flota la Marea Neagra.
Un an mai tarziu, Republica Crimeea si-a creat o Constitutie si un Guvern. Situatia a durat putin si Crimeea a acceptat sa faca parte din Ucraina, dar cu un statut de autonomie extinsa. Are propriul Parlament cu 100 de deputati, un guvernator si un Consiliu de Ministri condus de un presedinte numit si demis de parlamentul ucrainean, cu consimtamantul presedintelui Ucrainei.
60% cetateni rusi
Majoritatea cetatenilor din Crimeea sunt etnici rusi - 1.200.000, adica aproape 60% din populatie. 24% sunt ucraineni si 12% tatari, reintorsi dupa caderea URSS. 97% din populatia peninsulei utilizeaza limba rusa drept limba principala si a fost lovita direct de una din primele masuri luate de noua putere de la Kiev, ce a decretat anularea legii ce permitea folosirea rusei si altor limbi minoritare, printre care si romana, si recunoasterea lor drept limbi oficiale in regiunile multiculturale.
Dupa ce presedintele fugar Viktor Ianukovici a fost demis de Parlamentul de la Kiev, majoritatea rusa din Crimeea a inceput sa protesteze in fata Parlamentului regional, cerand parlamentarilor sa nu sustina autoritatile centrale.
Oamenii vor ca Regiunea Autonoma Crimeea sa se intoarca la constitutia din 1992, cand a avut, pentru scurt timp, propriul presedinte. Unii vorbesc chiar despre alipirea la Rusia.
In acelasi timp, comunitatea tatara si-a exprimat sustinerea fata de autoritatile de la Kiev.
De ce Rusia nu vrea sa cedeze Crimeea
Revenita, dupa 1991, la granitele din secolul XVII, Rusia are un interes strategic sa pastreze Crimeea. Are acces limitat la Marea Baltica si Marea Neagra. In portul Sevastopol din Crimeea se afla flota sa la Marea Neagra, care joaca rolul de protectie pentru granita sud-vestica a Rusiei. Securitatea nu este asigurata astfel doar pentru Rusia continentala, ci si pentru zona Caucazului.
In plus, atata vreme cat flota rusa se afla in Crimeea, Ucraina nu poate adera la NATO, intrucat gazduieste baza militara a unui stat non-membru pe teritoriul sau.  Ziare.com

Galerie Video


conflictul militar in peninsula
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1284 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006439 (s)