News Flash:

Veste buna pentru familiile care au copii: Acordul unui parinte, pentru celalalt parinte care calatoreste cu un minor, valabil pentru o perioada de trei ani

19 Iulie 2018
711 Vizualizari | 0 Comentarii
aeroport

Perioada de valabilitate a unui acord din partea unui parinte, pentru celalalt parinte care vrea sa calatoreasca cu un minor in strainatate, a fost prelungita la trei ani. Pana in prezent, un parinte avea nevoie de o procura de la celalalt parinte la fiecare calatorie cu un minor.
Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, o Hotarare care modifica Legea privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, respectiv prevederile care stabilesc conditiile de calatorie in strainatate a cetateanului roman minor.

„Au fost modificate prevederile referitoare la exprimarea acordului unuia dintre parinti cu privire la iesirea din tara a copilului impreuna cu celalalt parinte, fiind creata posibilitatea exprimarii unui singur acord pentru o perioada de pana la 3 ani si pentru mai multe calatorii in strainatate. Legea stabileste termenul maxim de trei ani, dar parintele poate sa-si dea acordul pentru perioade mai scurte sau pentru fiecare calatorie in parte ca si pana acum. Totodata, a fost eliminata obligativitatea mentionarii scopului deplasarii si rutei”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Pana acum, potrivit reprezentantilor MAI, parintele care calatorea cu minorul in strainatate avea nevoie, la fiecare excursie, de o declaratie la notar (procura) de la celalalt parinte.
„Parintele poate sa isi revoce acordul in orice moment prin depunea unei petitii la orice structura de relatii cu publicul a Politiei de Frontiera care, in regim de urgenta, va introduce o alerta in baza de date si va informa structurile din punctele de frontiera care nu vor permite iesirea din tara a minorului. In cazul minorilor cu domiciliul sau resedinta in statul de destinatie nu va mai trebui prezentat acordul celuilalt parinte”, se mai arata in comunicatul MAI.

Actul normativ mai introduce posibilitatea ca pasaportul simplu electronic sa fie expediat la adresa din strainatate indicata de titular sau de persoana care a formulat cererea.

Totodata, prin aceeasi hotarare, au fost introduse prevederi referitoare la exceptarea de la procedura de supralegalizare sau aplicare a apostilei de la Haga pentru documentele eliberate de autoritati oficiale din statele cu care Romania a incheiat tratate de asistenta juridica ce prevad scutirea de astfel de formalitati.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1191 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004658 (s)