News Flash:

Vehiculul spatial rusesc de tip cargo Progress M-27M s-a dezintegrat in aer, deasupra Oceanului Pacific

8 Mai 2015
1151 Vizualizari | 0 Comentarii
cargo Progress M 27M
Vehiculul spatial de tip cargo Progress M-27M s-a dezintegrat integral in atmosfera terestra, intr-o zona aflata deasupra Oceanului Pacific, la o saptamana dupa ce operatorii de trafic din Rusia au pierdut controlul asupra lui, a anuntat, vineri, agentia spatiala rusa Roscosmos, citata de rtl.fr.
"Vehiculul Progress M-27M a incetat sa mai existe la 05.05, ora Moscovei, pe 8 mai 2015. Intrarea sa in atmosfera s-a facut (...) deasupra partii centrale a Oceanului Pacific", a precizat Roscosmos intr-un comunicat de presa. Aproape toate vehiculele spatiale de acest tip se dezintegreaza in atmosfera sau cad in oceane.
Operatorii de zbor din Rusia au pierdut controlul asupra vehiculului Progress M-27M la cateva ore dupa lansarea acestuia, cu ajutorul unei rachete Soyuz, in urma cu o saptamana. Vehiculul ar fi trebuit sa se conecteze pe 28 aprilie la Statia Spatiala Internationala (ISS), pe care urma sa o aprovizioneze, insa a esuat in aceasta misiune. Rusia lanseaza in fiecare an trei sau patru vehicule spatiale de tip cargo cu scopul de aproviziona Statia Spatiala Internationala.
Distrugerea acestui vehicul cargo, care a costat aproape o jumatate de miliard de euro, reprezinta o noua lovitura foarte dura pentru sectorul spatial rusesc, un domeniu strategic aflat colimatorul politicienilor din aceasta tara din cauza esecurilor inregistrate in ultimii ani. Esecul acestei misiuni nu pune insa in pericol echipajul de pe ISS, care dispune de rezerve de hrana si oxigen pentru mai multe luni. O capsula spatiala Dragon, construita de compania americana SpaceX cu rolul de a aproviziona ISS, va fi lansata cel mai devreme pe 19 iunie.
O comisie de ancheta a fost insarcinata sa stabileasca circumstantele acestui incident, care pare sa se fi produs in momentul separarii vehiculului de racheta purtatoare, a anuntat vicepresedintele Roscosmos, Aleksandr Ivanov. Rezultatele acestei anchete vor fi prezentate in mod public inainte de 13 mai, precizeaza Roscosmos.
Agentiile de presa ruse, citand surse din interiorul industriei aerospatiale rusesti, au anuntat deja ca urmatoarea misiune spatiala care ar trebui sa trimita cosmonauti la bordul ISS, programata sa decoleze pe 26 mai de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, ar putea fi amanata cu doua saptamani din cauza problemelor tehnice cu care s-a confruntat vehiculului din gama Progress.
Roscosmos nu a confirmat aceste informatii, dar o conferinta de presa prevazuta pentru vineri, la care urmau sa participe cei trei membri ai echipajului din acea misiune - un american, un rus si un japonez - a fost anulata.
Actualul echipaj de la bordul Statiei Spatiale Internationale este alcatuit din americanii Terry Virts si Scott Kelly, rusii Anton Skaplerov, Ghenadi Padalka si Mihail Kornienko si italianca Samantha Cristoforetti.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1151 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007377 (s)