News Flash:

Vaticanul anunta primul proces impotriva unui fost inalt prelat judecat pentru pedofilie

15 Iunie 2015
1146 Vizualizari | 0 Comentarii
vatican
Sfantul Scaun a anuntat luni deschiderea, in luna iulie, a unui prim proces de pedofilie la Vatican impotriva unui fost nuntiu apostolic in Republica Dominicana, precum si demisiile a doi episcopi americani acuzati de acoperirea unor preoti pedofili din dioceza lor, transmit AFP si DPA.
'Presedintele Tribunalului Statului Cetatii Vaticanului l-a trimis in instanta pe fostul nuntiu apostolic in Republica Dominicana, Josef Wesolowski. Prima audiere a fost fixata pentru 11 iulie', se precizeaza in comunicatul Sfantului Scaun.
Fostul arhiepiscop polonez este acuzat de detinerea de materiale de pornografie infantila, intre august 2013 si 22 septembrie 20014, cand a fost arestat, si de abuzuri sexuale impotriva unor minori in timpul nuntiaturii sale in Republica Dominicana, ianuarie 2008 — august 2013. Rechizitoriul primit de la autoritatile judiciare din Santo Domingo il acuza pe Wesolowski de intretinerea de relatii cu minori intr-un cartier 'fierbinte' din capitala dominicana.
Wesolowski va fi prima persoana judecata pe baza legilor mai aspre impotriva pedofiliei introduse de Papa Francisc in codul penal al Vaticanului in iulie 2013. Fostul arhiepiscop risca o pedeapsa de pana la 12 ani de inchisoare.
Tot luni, Papa Francisc a acceptat demisia a doi episcopi americani, arhiepiscopul de Saint Paul si Minneapolis, monseniorul John Clayton Nienstedt, si adjunctul acestuia, monseniorul Lee Anthony Piché, a caror sanctionare a fost ceruta de asociatii ale victimelor din SUA.
Saptamana trecuta, Vaticanul a anuntat infiintarea unei noi instante de drept canonic pentru judecarea episcopilor care se fac vinovati de neglijenta sau de complicitate cu preotii aflati sub autoritatea lor si culpabili de abuzuri sexuale.
Tribunalul de la Vatican a cunoscut deja un proces celebru in 2012, cand a fost judecat fostul majordom al Papei Benedict la XVI-lea, Paolo Gabriele, condamnat pentru transmiterea de documente confidentiale catre presa italiana. Gabriele a fost ulterior gratiat.
Masurile anti-pedofilie ilustreaza linia mai severa adoptata de Vatican impotriva acestui flagel care a discreditat Biserica Catolica. Asociatii ale unor foste victime reproseaza insa Sfantului Scaun faptul ca aceste masuri nu merg suficient de departe pentru pedepsirea tuturor vinovatilor.
AGERPRES

sfantul scaun vatican sfantului scaun
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1228 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006830 (s)