News Flash:

Ultimele zile ale lui Gheorghe Doja, spectacol la Opera Nationala Romana din Timisoara

16 Iulie 2014
1310 Vizualizari | 0 Comentarii
Ultimele zile din viata lui Gheorghe Doja vor fi transpuse intr-un spectacol-eveniment de exceptie, miercuri seara, pe scena Operei Nationale Romane din Timisoara de Ansamblul National Maghiar de Dans din Ungaria, marcand astfel implinirea a 500 de ani de cand conducatorul medieval era torturat cu o cruzime ce soca Europa si, in final, executat public, pe un 'tron' inrosit de foc, in orasul banatean.
Organizatorii evenimentului intitulat 'Dozsa Gyorgy' (Gheorghe Doja), Fundatia Diaspora, Centrul Reformat din Timisoara si Teatrul de Stat 'Csiky Gergely' propun publicului timisorean o spectaculoasa comemorare, in spiritul adevarului istoric.
Gheorghe Doja, nascut in 1470, in Dalnic, Scaunul Chizd, Regatul Ungariei, astazi judetul Covasna, a fost un mic nobil secui din Transilvania, ofiter in razboaiele antiotomane, care a condus rascoala taraneasca impotriva marilor proprietari de pamant, in anul 1514, eveniment istoric ce-i poarta numele. 
In urma atacului esuat din 15 iulie 1514 asupra Cetatii Timisoarei, el a fost capturat, torturat cu barbarie si executat public, pe un 'tron' inrosit in foc, la 20 iulie 1514.
'Spectacolul 'Gheorghe Doja' este o cronica dansanta despre faptele istorice de acum exact 500 de ani si despre personalitatea emblematica a eroului. Dorim sa evocam personajul indragostit, profund credincios, surprins intre framantari si idealuri, ambitii si greseli, curaj si violenta: Dozsa', a declarat miercuri presei regizorul si coregraful spectacolului, Zsurafszky Zoltan.
Personajul Doja este interpretat de Novak Peter, unul din cei mai renumiti actori ai acestui deceniu in Ungaria. 
'Un moment unic, in care il putem vedea pe eroul tragic Doja cantand, dansand, chiar in orasul in care a fost ucis. Dansatorii Ansamblului National Maghiar de Dans din Ungaria sunt acompaniati de culegerile de muzica populara ale artistului Mako Peter, trupa Csik Zenekar, care refac drumul conducatorului rascoalei taranesti pana la infrangerea si executia barbara ce a ingrozit Europa vremurilor sale, chiar daca Europa de atunci fusese deja scena multor bai de sange si razboaie. Mesajul istoric profund este redat de regizorul Zsurafszky Zoltan intr-o viziune dinamica, plina de culoare si chiar de umor', sustin realizatorii evenimentului. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1194 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006531 (s)