News Flash:

UE si Marea Britanie se contrazic pe BREXIT

1 Februarie 2018
841 Vizualizari | 0 Comentarii
brexit

Premierul britanic Theresa May a avertizat, joi, ca europenii care vor veni in Marea Britanie dupa Brexit ar putea sa-si piarda unele drepturi, indicand un dezacord cu Uniunea Europeana in legatura cu statutul cetatenilor in perioada de tranzitie, relateaza site-ul agentiei Reuters.
Potrivit cerintelor Blocului comunitar, cele trei milioane de cetateni europeni din Marea Britanie ar trebui sa ramana eligibili pentru aceleasi drepturi, pana la sfarsitul perioadei de tranzitie. Insa Theresa May a sugerat ca europenii care vor veni dupa luna martie a anului viitor vor fi tratati in mod diferit.

"Oamenii care au venit in Marea Britanie cand eram membri ai UE si-au creat anumite asteptari - au facut o alegere de viata. Afirm foarte clar ca exista o diferenta intre acei oameni care au venit inainte de iesirea noastra (din UE) si cei care vor veni atunci cand stiu ca Marea Britanie nu mai este membra a UE", a spus May, care se afla intr-o vizita oficiala in China.

Philippe Lamberts, parlamentar european care este implicat in activitatile pentru Brexit, a declarat: "Drepturile cetatenilor vor fi un punct de negociere si dorim sa ne exprimam pozitia ferma in privinta acestui subiect ... faptul ca noile dispozitii vor intra in vigoare numai dupa incheierea perioadei de tranzitie".
Multi sustinatori ai Brexit si-au manifestat ingrijorarea ca rezultatul referendumului ar putea avea un impact scazut in privinta facilitatilor obtinute de catre Marea Britanie dupa iesirea din Uniunea Europeana.

"Cetatenii nu au votat pentru ca nimic sa nu se schimbe dupa iesirea din UE. Ceea ce facem acum este sa ne indeplinim obiectivul pe care l-au cerut britanicii din partea guvernului, acela de a respecta angajamentul privind Brexit. Nu vorbim despre ceva care poate continua la infinit ... iesim din Uniunea Europeana. Va exista o perioada de ajustare pentru companii - si pentru guvern - in vederea schimbarilor care trebuie facute", a declarat Theresa May.

La 15 decembrie 2017, liderii Uniunii Europene au acordat mandatul pentru urmatoarea faza a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregati discutiile privind relatiile viitoare, din punct de vedere comercial si al securitatii. S-a ajuns la un acord privind factura de Brexit, chestiunea granitei irlandeze si drepturile cetatenilor din UE.

Guvernul condus de catre Theresa May urmeaza sa-si prezinte viziunea asupra unei viitoare intelegeri comerciale, apoi vor incepe discutiile substantiale in privinta relatiei UE-Marea Britanie, din punct de vedere comercial si al securitatii. Comisia Europeana vrea ca perioada de tranzitie post-Brexit sa se incheie pana la 31 decembrie 2020.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1128 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004738 (s)