News Flash:

Trei zile de doliu national in Haiti pentru victimele uraganului Matthew

9 Octombrie 2016
898 Vizualizari | 0 Comentarii
uragan
Haiti a anuntat trei zile de doliu national, incepand de duminica, pentru sutele de oameni care au murit la trecerea uraganului Matthew in aceasta saptamana, informeaza DPA si AFP.
Cel putin 336 de persoane si-au pierdut viata, 211 au fost ranite si patru sunt date disparute dupa trecerea furtunii, a anuntat sambata Serviciul de protectie civila a tarii. Uraganul, care a lovit marti Haiti, a devastat suprafete intinse din aceasta tara saraca.
Unele rapoarte mass-media au crescut cu mult bilantul, dar o cifra exacta este dificil de stabilit intrucat regiunile cele mai afectate din sud-vest sunt inca izolate. Unii alesi locali din zonele sinistrate estimeaza si ei ca bilantul oficial subevalueaza amploarea dramei.
Toata partea de sud a tarii a fost inundata de ploi torentiale si maturata de vanturi foarte puternice, ore in sir. Intensitatea uraganului era la acel moment de categoria 4, cu vanturi de 230 km / h. Aproximativ 1,3 milioane de persoane — dintr-o populatie de 10,3 milioane, au fost afectate de trecerea sa. Dintre acestea, peste 750.000 au nevoie de asistenta umanitara, potrivit Biroului pentru afaceri umanitare al ONU (OCHA).
"Mai mult de 1.000 de case au fost inundate si sute au fost complet distruse'', a declarat generalul Ajax Porto Pinheiro, comandantul misiunii ONU de stabilizare in Haiti, dupa ce a efectuat un survol asupra zonelor afectate. De asemenea, au fost distruse sau avariate scoli, intreprinderi, drumuri si poduri.
"Palmieri de cocos au fost dezradacinati, plantatii de banane distruse — este si o catastrofa ecologica ", a spus el. Parcele agricole au fost complet distruse in unele regiuni. Cei mai multi oameni din zona traiesc din agricultura, ceea ce inseamna ca furtuna le-a distrus mijloacele de subzistenta, anticipandu-se o criza alimentara foarte severa pentru jumatate din tara.
De asemenea, pericolul de epidemii este foarte mare si trebuie furnizata apa potabila curata cat mai repede posibil, avertizeaza specialistii. Pana acum au trimis ajutoare Statele Unite, Cuba, Columbia si Venezuela.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1151 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006187 (s)