News Flash:

Tratamentul recomandat in cancerul de colon

23 Aprilie 2015
1382 Vizualizari | 0 Comentarii

Tipul de tratament depinde in principal de stadiul afectiunii. Cele mai importante metode terapeutice sunt: inverventia chirurgicala, chimioterapia si radioterapia.

Tratamentul chirurgical in stadiile initiale ale cancerului de colon
In cazul cancerelor mici la nivelul unui polip sau a celor in stadii initiale eliminarea se poate face cu ajutorul colonoscopului. Daca anatomopatologul stabileste ca tumora din polip nu a invadat si baza acestuia, atunci exista o mare sansa ca intreg cancerul sa fi fost in totalitate eliminat. Alti polipi mai mari pot fi eliminati prin interventie chirurgicala laparoscopica, operatie ce se realizeaza prin doar cateva mici incizii la nivelul cavitatii abdominale, incizii prin care sunt introduse camera video si intrumentele neceare interventiei. Imaginile sunt proiectate pe un monitor. Se pot preleva si biopsii ganglionare din jurul zonei afectate.

Tratamentul chirurgical in cancerul de colon invaziv
Daca tumora a crescut prin peretele colonic chirurgul poate recomanda colectomia, pentru a indeparta portiunea afectata in totalitate, pana in tesutul sanatos. Se ridica si ganglionii limfatici din vecinatate, pentru a fi analizati ulterior.

Chirurgul poate reuni cele doua portiuni restante; cand insa acest lucru nu este posibil, se poate efectua o colostomie temporara (anus contra naturii). Se efectueaza o incizie pentru a crea un orificiu in peretele abdominal prin care se aduce la piele o portiune terminala a colonului, pentru a putea realiza evacuarea continutului digestiv intr-o punga speciala pe parcursul urmatoarelor zile; ziele de dupa operatie sunt cruciale pentru vindecare. Ulterior continuitatea anatomica a colonului se reface, alteori insa colostomia poate fi permanenta.


Tratamentul chirurgical in cancerul de colon aflat in stadii avansate
Daca tumora se afla intr-un stadiu avansat si/sau starea generala este alterata se poate inverveni chirurgical cu viza paliativa, pentru a decomprima colonul si pentru a ameliora simptomatologia.

Daca exista metastaze doar la nivelul ficatului, in numar redus, chirurgul poate efectua si interventia necesara eliminarii acestora din ficat. Ulterior se intervine si prin chimioterapie; in multe cazuri aceasta poate fi utilizata si inaintea interventiei. Aceasta asociere de mijloace terapeutice are drept scop cresterea sanselor de supravietuire.

Chimioterapia
Chimioterapia utilizeaza anumite medicamente pentru a distruge celulele canceroase; poate fi administrata pentru a distruge celulele ramase in urma interventiei chirurgicale, pentru a controla cresterea tumorala sau pentru a minimiza simptomele cancerului. Medicul mai poate recomanda chimioterapia in cazul in care cancerul s-a raspandit in afara peretelui intestinului gros sau la ganglionii limfatici. La persoanele cu cancer rectal chimioterapia se asociaza cu radioterapia.

Radioterapia 
Radioterapia utilizeaza energie din surse de raze X pentru a distruge celulele canceroase care raman in urma chirurgiei sau pentru a ameliora manifestarile cancerului colo-rectal.
Radioterapia este rareori utilizata in stadiile initiale; ea se foloseste in stadiile in care cancerul colorectal a strapuns tubul digestiv si a atins ganglionii limfatici. Radioterapia poate fi folosita dupa interventia chirurgicala si pentru a reduce riscul de reaparitie a cancerului in aria care a fost interesata initial.

Terapia biologica tintita
Exisa medicamente care actioneza pe anumite defecte ale celulelor canceroase distrugandu-le; se adreseaza celor cu boala avansata, si pot fi administrate impreuna cu chimioterapia sau singure. Astfel de medicamente sunt: bevacizumab (Avastin), cetuximab (Erbitux) si panitumumab (Vectibix).

Exista persoane care sunt ajutate de aceste medicamente noi, in timp ce in alte cazuri nu se obtin rezultatele scontate. Se incearca acum sa se stabileasca profilul bolnavului, la care unul sau altul dintre aceste medicamente ar putea avea cele mai bune rezultate. Pana atunci medicii cantaresc cu atentie raportul risc/beneficiu si nu in ultimul rand si pe cel cost/beneficiu, intrucat terapia biologica este extrem de costisitoare.


chimioterapia radioterapia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1317 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005201 (s)