News Flash:

Tratamente naturiste miraculoase cu hrean

7 Aprilie 2016
2335 Vizualizari | 0 Comentarii
hrean2
Folosit in condimentarea mancarurilor, industria conservelor si nelipsit inprepararea muraturilorhreanul figureaza si in arsenalul „focoaselor“ pe care medicina traditionala le recomanda in cazul racelilor si a altor probleme de sanatate. 

Aflat la hotarul dintre salbatic si domestic, hreanul, pe numele sau stiintificArmoracia rusticana, are o istorie de peste 3.000 de ani. Legumicola perena, din familia Brassicaceae, este o ruda foarte apropiata a verzei si a conopidei, dar si a mustarului. Se presupune ca si-ar trage originile din sud-estul Europei si din vestul Asiei. Oricare ar fi adevarul, cert este ca in prezent hreanul este popular in toata lumea, fiind cultivat in special pentru radacina mare si alb-galbuie, valoarasa nu numai din punct de vedere gastronomic, ci si terapeutic.
In medicina traditionala, hreanul este folosit in peste o suta de afectiuni, majoritatea de natura infectioasa. Si asta deoarece cercetarile au aratat ca radacina picanta a hreanului are in compozitie substante antibiotice naturale, triglicozizi sulfurati, enzime, fitohormoni, uleiuri volatile si peroxidaza, o substanta antioxidanta extraordinara. De asemenea, ea este foarte bogata in vitamina C si B, dar si in minerale esentiale, precum fierul, potasiul, calciul sau magneziul. Specialistii spun ca sub aspectul continutului vitaminic, hreanul este superior altor fructe si legume. Astfel, desi pare greu de imaginat, hreanul contine de doua ori mai multa vitamina C decat lamaia, adevarul.ro.

Echilibreaza hormonii

Dintre proprietatile benefice ale hreanului de amintit sunt si cele asupra aparatului digestiv. Consumul hreanului imbunatateste digestia, accelereaza peristaltismul, combate atonia intestinala, avand efecte vermifuge, laxative si purgative. De mentionat sunt si calitatile tonice, expectorante si decongestionante, care-l fac deosebit de util in cazul racelilor, sinuzitelor si bronsitelor. Proprietatea lui de a stimula transpiratia il recomanda ca remediu in caz de febra, deoarece favorizeaza scaderea temperaturii corpului.
Nu in ultimul rand e important de stiut ca hreanul este important si pentru sistemul nervos, inducand o stare de bine si relaxare. S-a demonstrat ca este si un foarte bun afrodisiac, continand cateva substante care echilibreaza hormonii.

Combate cancerul

Cercetarile recente au scos la iveala faptul ca iuteala hreanului are si proprietati citostatice foarte puternice, glucozinolatii fiind eficienti in multe forme de cancer, precum cel de piele, plamani, de colon sau de stomac. Un studiu relativ recent efectuat de cercetatorii de la Universitatea Illinois, Statele Unite, a aratat ca administrarea zilnica a radacinii de hrean creste rezistenta organismului uman in lupta cu boala canceroasa, fiind de folos atat in scop preventiv, cat si in cadrul tratamentului tumorilor deja aparute.  Un alt studiu realizat de Universitatea Shizuoka, din Japonia, a pus in evidenta rolul hreanului in combaterea infectiilor cu fungi. Oamenii de stiinta niponi sustin ca efectul se datoreaza compusului Allylisothiocyanate (AIT).

condimentarea mancarurilor prepararea muraturilor hreanul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1249 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006230 (s)