News Flash:

TRAGEDIE LA IASI! Doua persoane au murit si altele sunt ranite in urma unei explozii la scara unui bloc

2 August 2016
1171 Vizualizari | 0 Comentarii
explozie la bloc
 Panica la Iasi, dupa ce o explozie a distrus un bloc intreg • Un apel la numarul unic de urgente 112 a dat startul uneia dintre cele mai mari catastrofe ale Iasului, avand in vedere ca zeci de persoane au trecut prin ore de chin • Chiar daca zeci de salvatori au ajuns la fata locului in scurt timp, pentru un profesor universitar si sotia acestuia a fost prea tarziu • Pagubele sunt uriase, iar din nefericire majoritatea locuitorilor nu aveau apartamentele asigurate •

Ieri seara, o explozie devastatoare a avut loc intr-un imobil dinCopou, in urma unei acumulari de gaz. O bubuitura a scos din casa zeci de ieseni si a bagat panica in alte cateva sute. Ceea ce s-a petrecut in inima Iasului este greu de descris in cuvinte. Odata cu explozia devastatoare, s-a dat startul unui intreg lant de verificari si anchete, in urma carora se va afla cine se face vinovat de producerea acestui dezastru. 

Cert este faptul ca, ieri, in jurul orelor 20:20, o bubuitura puternica s-a auzit pe o raza de cativa kilometri. Un imobil construit in jurul anului 1975 a fost distrus in totalitate, in urma unei explozii puternice cauzata de o acumulare de gaz. Mai multe echipaje de la SMURD, de la Serviciul Judetean de Ambulanta si de laPompieri s-au luptat ore intregi pentru a salva cat mai multe vieti. Din nefericire, profesorul universitar Victor Bulacovschi si fost prorector al Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" Iasi si sotia acestuia si-au pierdut viata. Practic, ambii au fost prinsi printre daramaturi si scosi cu greu de catre pompieri.

Unsprezece raniti si zeci de persoane speriate

In intervale scurte de timp, pompierii ieseni scoteau dintre daramaturi persoanele ranite. In momentul producerii exploziei, in imobil se aflau zeci de persoane. Cele mai afectate locuinte au fost cele situate la parter, insa avarii serioase au suferit si cele aflate la etajele superioare. Practic, nu a mai ramas geam intreg si lucru la locul lui in apartamentele din blocul situat pe strada Vascauteanu din Iasi. 

"Este nenorocire! Am auzit dintr-o data o bubuitura si nu am mai stiut ce se intampla. Am iesit din bloc. O parte dintre vecini au ramas in apartamente. Era fum peste tot, fum si cioburi de sticla! Nu se vedea om cu om. Este dezastru", a spus ieri unul dintre locatarii imobilului, imediat dupa producerea accidentului. Pe o raza de cativa zeci de metri, erau imprastiate cioburi si resturi de beton. In jurul blocului C2 s-au adunat zeci de curiosi, iar oamenii legii i-au tinut cu greu departe de pericol. De asemenea, in scurt timp, la fata locului au ajuns membrii familiilor celor care locuiau in imobil, care au cerut disperati informatii despre cei dragi.

"De cateva zile, mirosea a gaz"

In spatele acestei explozii s-ar putea ascunde o eroare umana extrem de grava. O parte dintre locuitorii blocului de pe strada Vascauteanu care au scapat teferi sustin ca de aproximativ trei zile, pe casa scarii se simtea un miros suspect. "De vreo trei zile, mirosea ciudat pe scara. Unii spuneau ca miroase a gaz, iar altii ca miroase a sobolan. Am impresia ca s-a facut solicitare la E.On, dar nu stiu daca a venit cineva sa verifice instalatia. Oricum, la cat de puternica a fost explozia, a fost o acumulare mare de gaz. Pompierii spuneau ca este posibil sa fi explodat o centrala de apartament, dar nu cred ca a fost doar atat", a completat un martor. 

Mai multe familii au ramas pe drumuri si nu vor putea intra prea curand in locuintele distruse. Pompierii vor evalua pagubele si vor stabili daca imobilul mai poate fi locuit. Din primele estimari, se pare ca structura de rezistenta a fost serios afectata. "Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Iasi (ISUJ Iasi) a intervenit cu opt echipaje de stingere, unul de terapie intensiva mobila si unul devictime multiple, din dotare. Persoanele ramase in imobil au fost evacuate si transportate la echipajele de prim ajutor. In urma unei evaluari, se va stabili daca imobilul mai poate fi locuit. Deocamdata, locuitorii nu au voie sa patrunda in imobil, deoarece riscurile sunt majore", au precizat reprezentantii ISUJ Iasi.

O parte dintre persoanele ajunse la spital au fost externate

In decurs de cateva zeci de minute, mai multe persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Sfantul Spiridon. Numarul victimelor inregistrate pana la evacuarea completa a blocului a ajuns la 11, insa aseara doar 3 dintre acestea au ramas internate, fiind transferate la Spitalul de Neurochirurgie

"Persoanele care au ajuns la Unitatea de Primire Urgente de la Spitalul Sfantul Spiridon sunt stabile, cu posibile intoxicatii cu fum si soc post-traumatic. Majoritatea persoanelor evacuate au fost scoase pe picioarele lor, dar cu ajutorul pompierilor, apoi incredintate echipajelor medicale prezente", a precizat sefa UPU-SMURD, Diana Cimpoesu. 

In cursul zilei de astazi, urmeaza sa se faca noi expertize si evaluari, in urma carora sa se stabileasca daca este cineva vinovat de aceasta tragedie. O parte dintre locuitorii imobilului au cautat gazda azi-noapte pe la rude si prieteni. 

"Dumnezeu stie ce a mai ramas din apartamentul nostru. O sa mergem la rude sa dormim. Nu cred ca mai putem recupera mare lucru din casa. Am reusit sa ne luam geanta cu acte. Speram sa putem locui in continuare aici, adica sa nu fie afectata prea tare structura de rezistenta. De acum, nu mai avem ce face, daca blocul prezinta risc, am pierdut tot ce am agonisit intr-o viata de om", a spus o locatara. 

Din nefericire, majoritatea proprietarilor nu aveau asigurare. O mare parte dintre cei care numeau pana nu demult blocul groazei "acasa" sunt persoane varstnice, carora le este aproape imposibil sa o mai ia de la capat. Cotidianul BUNå ZIUA IASI va va tine la curent cu starea ranitilor si cu derularea anchetei in urma careia vor fi stabilite cauzele producerii exploziei.

explozie copou smurd pompieri bloc gaz victime neurochirurgie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1312 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008066 (s)