News Flash:

TRAGEDIA DE LA MECCA: Bilantul busculadei a crescut la 769 de morti si 934 de raniti

27 Septembrie 2015
1067 Vizualizari | 0 Comentarii
Bilantul busculadei care a avut loc joi, in timpul pelerinajului anual de la Mecca, a ajuns la 769 de morti si 934 de raniti, a anuntat sambata ministrul saudit al Sanatatii Khalid al-Falih, relateaza Reuters in pagina electronica.
Un bilant anterior, de joi, anunta 717 morti si 863 de raniti.
Arabia Saudita a afirmat ca drama a fost provocata in parte de nerespectarea de catre pelerini a consemnelor de securitate, ceea ce a provocat indignarea inamicului sau declarat, Iranul, in contextul in care numerosi cetateni din aceasta tara au murit in busculada.
Cel mai mare dezastru din istoria pelerinajului la Mecca a avut loc joi, cand doua grupuri mari de pelerini au ajuns impreuna intr-o intersectie, la Mina, la doar cativa kilometri de Mecca.
"Ultimele statistici, de pana in acest moment, indica 769 de morti. Este vorba despre o crestere cu 52 (de morti) fata de bilantul anterior", a declarat al-Falih intr-o conferinta de presa.
"Sunt persoane care au murit in diverse spitale" de la tragedieincoace, a precizat ministrul, adaugand ca 934 de persoane au fost ranite.
Iranul siit, care este implicat intr-o serie de razboaie prin procura in tari arabe din jurul regatului sunnit, a anuntat ca cel putin 136 de iranieni se afla printre victime, ceea ce a declansat, vineri, proteste si furie in Republica islamica.
Peste 300 de iranieni sunt dati disparuti, inclusiv fostul ambasador in Liban Lebanon Ghazanfar Roknabadi, potrivit agentiei FARS.
"Vom indemna tribunalele si mediile internationale sa inceapa judecarea sauditilor pentru crime impotriva pelerinilor", a amenintat procurorul general iranian Ebrahim Raisi, citat de agentia studenteasca ISNA sambata.
"Aceasta nu este incompetenta, este crima", a declarat Raisi pentru postul de stat IRIB.
Protejarea vizitatorilor moscheilor din orasele sfinte Mecca si Medina este un pilon al legitimitatii familiei regale saudite, iar regele poarta titlul de "custodele celor doua sanctuare".
Demnitarul religios saudit cu cel mai inalt rang, marele muftiu Abdulaziz Al al-Sheikh, i-a transmis intr-o interventie televizata printului mostenitor Mohammed bin Nayef ca nu considera autoritatile responsabile de dezastru.
Al al-Sheikh a parut, de asemenea, sa respinga cricile din strainatate la adresa regatului ca motivate de "invidie".
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1265 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005146 (s)