News Flash:

Traditii si obiceiuri: Pastele, in Banat

12 Aprilie 2015
1418 Vizualizari | 0 Comentarii
 In zona Banatului, asa cum cere traditia, masa de Paste este una imbelsugata si savuroasa, iar in multe familii dezlegarea la mancarea ''de dulce'' se face imediat dupa ce credinciosii se intorc acasa cu Lumina sfanta adusa de la biserica, nemaipastrandu-se cu sfintenie randuiala ca bunatatile specifice sa fie servite abia dupa terminarea Liturghiei de duminica (numita popular si slujba celei de-a doua Invieri). 
Banatenii se aseaza la masa si ciocnesc oua rosii, gusta din drobul si ciorba de miel, apoi cate-o bucatica de friptura sau un pane si termina cu o felie de pasca si un paharel de vin. 
Doamna Coca din Ianova ne spune cum gateste ciorba de miel: 'Noi o facem doar din capul mielului. Spalam bine, ii dam un clocot, apoi strecuram si il punem in a doua apa la fiert, punem sare si boabe de piper si lasam la fiert pana cand carnea incepe sa se desprinda de pe oase. Putem 'curata' supa de oase si adaugam ceapa verde tocata marunt, eventual si un morcov taiat marunt. Cand toate sunt fierte stingem focul si tocam o legatura buna de leustean. Se serveste cu smantana', spune doamna Coca. 
Domnul Traian Puha, din localitatea Birda, ne invata sa facem friptura de miel. ''Avem nevoie de o jumatate de miel, partea din spate, piper, untdelemn, sare si o mana de catei de usturoi. Pentru friptura, partea cea mai buna este piciorul din spate pana la rinichi, se cresteaza pielea din loc in loc si se impaneaza cu catei de usturoi. Osul se sparge cu satarul in 2-3 locuri ca sa se poata taia carnea in bucati cand este fripta. Se aseaza in tava, se pune untdelemn sau untura si apa, apoi se da la cuptor', spune Traian Puha, care adauga ca preparatul se serveste cu piure de cartofi si cu salata verde sau doar cu garnitura de spanac iar cotletele mici de miel se pot face si pane. 
Pentru drobul de miel mergem la Emilia Luca, din Ghiroda, care are pregatit un prapure mare, maruntaie de miel, doua oua, o legatura mare de verdeata (marar, patrunjel, frunze de ceapa), 3 felii de paine, apa, sare si piper. 
'Drobul se prepara din maruntaiele fierte, macinate si condimentate in care se adauga ouale si painea inmuiata in apa si verdeata tocata. Se omogenizeaza bine si se pune totul in prapure, se ruleaza bine, se unge rulada cu unt si se da la cuptor vreo 20 de minute, dupa care se scoate si se lasa sa se raceasca', spune doamna Emilia. 
La servire, drobul se taie felii si se mananca alaturi de un ou rosu si cu o bucatica de branza telemea. 
Reteta de pasca ne este servita de doamna Maria Ticusan din Mosnita Noua. 
'Avem nevoie de 8 oua, un iaurt, 300 gr. zahar, 1 cub de drojdie, 1 pachet de unt, zahar vanilat, 1 kg. faina. Pentru umplutura amestecam 500 gr. branza proaspata de vaci, 400 gr. smantana, 8 oua intregi, esenta de vanilie si 1 pachet stafide. Pregatim un aluat din ingredientele recomandate si il lasam sa creasca la loc caldut. Dupa aceea, intindem foaia groasa de 1 cm. cu sucitorul si se pune intr-o tava unsa si tapetata cu foaie de copt. Peste coca turnam amestecul de branza dulce. Pe marginea umpluturii montam modele din aluat (in forma de frunze), iar la mijloc punem o cruce, tot din aluat, si putem unge totul cu galbenus, apoi dam tava la cuptor'', precizeaza doamna Maria. 
Ea mentioneaza insa ca toate bucatele traditionale trebuie gustate in tihna, vreme de vreo trei ceasuri, si neaparat cu mult suc de lamaie. AGERPRES

banatenii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1242 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004861 (s)