News Flash:

Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria

15 August 2014
1997 Vizualizari | 0 Comentarii
Adormirea Maicii Domnului este sarbatoarea in amintirea zilei in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit. Ziua de 15 august este praznuita de ortodocsi si de catolici.
Traditia spune ca Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, dar sosind cu trei zile mai tarziu a cerut sa i se deschida mormantul Maicii Domnului pentru a-i saruta mainile, si intrand in mormant, a vazut ca este gol. Arheologii sustin ca au identificat locul in care a fost ingropata Sfanta Maria, la Ierusalim, dar sunt multi cei care spun ca Maria nu a murit la Ierusalim ci in Efes.
Sarbatoarea marcheaza incheierea anului bisericesc, care incepe in 8 septembria la sarbatoarea nasterii Sfintei Marii sau Sfanta Marie Mica. Ziua de 15 august este inchinata celor care nu mai sunt, nefiind o sarbatoare pentru cei care poarta numele Sfintei Marii, sarbatoarile urmand a avea loc in 8 septembrie.
Adormirea Maicii Domnului este simbolic momentul in care incepe trecerea de la vara la toamna, fiind si Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.
Legendele spun ca intre cele doua sarbatori de ale Sfintei Marii timpul sta pe loc si ca lumea a fost facuta de Dumnezeu in aceasta perioada, intre 15 august si 8 septembrie acum 7510 ani si ceva, scrie Femeia.ro.
Asa se faca ca Adormirea Maicii Domnului este ultima sarbatoare din anul bisericesc, iar Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), prima. Se incheie un an, incepe altul. Ca si cum s-ar inchide un cerc, pentru ca altul sa poata incepe.
Se mai spune ca intre 15 august si 8 septembrie oameni nu imbatranesc, totul este cald si calm, ca lucrurile se aseaza si oamenii au numai ganduri bune si isi cauta un fagas nou. Se spune ca intre 15 august si 8 septembrie, vremurile nu stiu incotro sa o apuce, spre vara sau spre toamna, ca frunzele ingalbenesc, dar nu cad, ca pasarile vor sa plece, dar inca nu stiu daca spre nord sau spre sud. Se mai spune ca raurile nu mai curg si ca marea nu are valuri, pentru ca timpul sta pe loc si asteapta...
Traditia spune ca la Adormirea Maicii Domnului se da de pomana miere si struguri, mere si nuci noi. Se aduna ierburi de leac, se semamana graul, incep nuntile de toamna, este perioada targurilor si a iarmaroacelor de toamna.
Obiceiurile spun ca se incheie drumul oilor pe munte, barbatii isi schimba palaria cu caciula, nu se mai doarme afara si nu se mai merge la scaldat. Ziua este invocata de fete pentru grabirea casatoriei, iar de femei pentru a avea sarcina usoara si nastere fara dureri.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1140 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005854 (s)