News Flash:

Traditii de Craciun in Valea Almajului, din judetul Caras-Severin

26 Decembrie 2013
1454 Vizualizari | 0 Comentarii
Prin mai multe sate din Valea Almăjului, în noaptea de 25 spre 26 decembrie, la locul numit de localnici 'Păgină', o stradă lăturalnică, se face un foc mare cu lemne, pregătite încă din vară. 

În jurul focului se adună tot satul şi petrece, se joacă toată noaptea, cu muzică special pentru acest eveniment. Astfel se continuă exprimarea bucuriei Naşterii Domnului Iisus Hristos. 

De asemenea, la Şopotu Vechi, dacă nu este joc în prima zi de Crăciun, băieţii şi fetele se plimbă cu sania prin sat. Tot în Valea Almăjului, înainte vreme, se alegeau cei mai frumoşi cai, îi împodobeau cu 'procoviţi' (pături) şi panglici, găitane viu colorate şi clopoţei. La fel era împodobită şi sania. Tinerii se îmbrăcau şi ei cu cele mai bune haine şi se plimbau prin tot satul. Lumea ieşea la porţi, ori îi însoţea, pentru a vedea şi a participa la bucuria lor şi a întregului sat. Gospodarii, proprietari ai cailor şi ai trăsurilor, erau bucuroşi că întregul sat vede avuţia lor. 

Tot de Crăciun, se duc şi 'moşii' la rude, prieteni şi la familiile sărace. Mai exact, în dimineaţa de 26 decembrie, înainte de a se merge la biserică, se face pomenirea celor plecaţi dintre noi. Biserica se roagă pentru ei, iar pe masă se pun: brânză, lumânări, mere, nuci şi o farfurie cu 'borândău', o mâncare ce se face doar la Crăciun, din carne tocată, făină de porumb şi grâu. 

Pe vătrai se pun jar şi tămâie, pomenindu-se cei din casă trecuţi la cele veşnice, ca o ofrandă ce se aduce sufletelor lor. După aceasta, se pun pe o farfurie toate bucatele pomenite, se acoperă cu un 'măsai', o ţesătură de casă, şi se duce la prieteni, la rude şi la familiile sărace. Acestea se numesc 'moşi'. 

La terminare, întreaga suflare merge la biserică. Spre seară, însă, se merge la jocul organizat în zilele de Crăciun, fie pentru întreaga comunitate, fie pe grupe de vârstă, la câte o familie acasă. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1139 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005372 (s)