News Flash:

Traditia in a doua zi de Pasti in Timis

13 Aprilie 2015
1236 Vizualizari | 0 Comentarii
 Crestinii ortodocsi din Timis obisnuiesc ca in cea de-a doua zi de Pasti sa dea pomana pe mormintele raposatilor sfintite de preoti, deoarece ziua Invierii este dedicata doar celor vii. 
In Lunea Alba, prima de dupa Inviere, care deschide Saptamana Luminata, oamenii cheama preotii dupa Liturghie sa le sfinteasca ofrandele: pasca, drob de miel, friptura, prajituri, colaci, oua rosii si vin, din care vor 'gusta' mortii. 
Preotul, insotit de crasnic, vine la mormantul fiecarei familii, face o scurta slujba de iertare a pacatelor raposatului, tamaiaza locul si ofrandele iar familia incepe sa imparta pomana. 
'E bine sa faci cat mai multe rugaciuni pentru cei plecati din lumea asta. Obiceiul acesta este imprumutat de la catolici, care ies la cimitir in lunea de dupa Pasti, dar nu dau de pomana, ci doar se roaga si duc flori. Traditia noastra ortodoxa este sa dam de pomana pentru morti in Duminica Tomii', explica localnicii acest obicei. 
Si in Duminica Tomii, cimitirele vor fi pline de ortodocsii din Banat, care vor veni cu cosuri cu ofrande pentru a le da de pomana. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004666 (s)