News Flash:

Toxiinfectia alimentara, un pericol major in sezonul estival

30 Iunie 2015
1283 Vizualizari | 0 Comentarii
toxxinfectie
Soarele, canicula si alimentele perisabile reprezinta una dintre cele mai periculoase combinatii în sezonul cald. Bauturile si mâncarea alterate, alaturi de fructele si legumele insuficient spalate pot provoca toxiinfectii alimentare ale caror simptome se fac simtite la câteva ore de la consum. 

Cele mai periculoase alimente asociate cu aparitia unor afectiuni digestive, în special pe timpul verii, sunt carnea, mezelurile, ouale, lactatele. Sub actiunea arsitei si a umezelii specifice acestui sezon, se creeaza mediul perfect pentru înmultirea unor microorganisme periculoase, precum bacterii, virusuri, paraziti.

Lantul evenimentelor este apoi simplu: se porneste de la alimentele perisabile care, preparate sau depozitate în conditii improprii, se altereaza, sau de la fructele si legumele crescute cu îngrasaminte naturale si irigate cu apa contaminata, sau pur si simplu, nespalate înainte de consum.

Prin ingestie, germenii patrund în organism, iar la câteva ore încep sa apara primele simptome de toxiinfectie alimentara.

Toxiinfectia alimentara este, asadar, o afectiune cauzata de consumul de alimente si bauturi contaminate. Simptomele includ în primul rând diareea – acesta fiind primul semnal de intoxicatie, apoi pot sa mai apara crampe abdominale, greata, varsaturi, febra, dureri de cap, paloare, convulsii, tahicardie, întepenirea cefei, stare generala de rau. Desigur, tipul si severitatea simptomelor depind de agentul infectios contractat si de starea initiala a persoanei infectate. Astfel, cele mai vulnerabile categorii sunt copiii, femeile însarcinate, vârstnicii si persoanele al caror sistem imunitar este slabit din pricina unor boli cronice (diabet, lupus, HIV etc.).

Cel mai adesea, toxiinfectia este cauzata de Salmonella, Staphylococcus aureus, Toxoplasma gondii si Listerioza. 

canicula alimentele perisabile combinatii toxiinfectii alimentare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1274 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006267 (s)